Celule canceroase depistate în timp real

Celule canceroase depistate în timpul intervenţiei chirurgicale? Da, este posibil, cu ajutorul acestui mini-microscop dezvoltat de o echipă de cercetători americani şi care va schimba scenariul actual pe care îl cunoaştem cu toţii.

Chirurgul care operează o tumoră cerebrală nu doreşte îndepărteze mai mult ţesut decât este necesar, dar, evident, vrea fie sigur îndepărtează întregul ţesut de celule canceroase. Acest echilibru este fragil şi se bazează doar pe calităţile medicului care identifică țesutul doar prin vizualizare şi palpare. Pentru confimarea finală, proba este trimisă la laboratorul de patologie unde este examinată microscopic şi apoi rezultatele se întorc la medic. Acest proces durează câteva zile, interval în care, desigur, craniul pacientului nu poate sta deschis.

Invenţia despre care vorbim în articolul de faţă are potenţialul de a elimina acest timp de aşteptare. Cercetările au loc în cadrul University of Washington. Dispozitivul, de dimensiunea unui creion, va permite chirurgului să analizeze pacientul la nivel celular chiar în timpul operației.

Aici despre Aplicații care depistează cancerul de sân

Mini-microscopul depistează celule canceroase prin tehnologie confocală

Acest mini-microscop incredibil este dezvoltat în colaborare cu Stanford University, Memorial Sloan Kettering Cancer Center şi Barrow Neurological Institute. Ştirea a apărut recent în Biomedical Optics Express.

Dispozitivul poate veni şi în ajutorul altor domenii medicale. Dentiştii l-ar putea folosi şi ei în momentul când au o suspiciune legată de o leziune la nivel bucal. Un alt loc ar putea fi clinicile de dermatologie, de exemplu.

În prezent, cele mai mici microscoape sunt de dimensiunea unui uscător de par. Încercările anterioare de miniaturizare au dus la scăderea calităţii imaginii, dar se pare în cazul de faţă aceste probleme sunt rezolvate.

Microscopul foloseşte tehnologia confocală (dual-axis) cu ajutorul căreia operatorul poate vedea prin ţesut opac până la o adâncime de 5 mm. În plus, este folosită şi o tehnologie numită “line scanning” pentru a mări viteza de procesare a imaginilor.

Iniţial, microscopul va fi încercat ca un instrument de scanning pentru cancer, iar echipa speră ca în 2-4 ani va putea fi lansat şi în alte proceduri clinice.

Citeste și despre un Biosenzor implantabil care monitorizează tratamentul cancerului

Sursa: Medical News Today
Foto: Dennis Wise/University of Washington