Românii nu merg la consiliere psihologică, deși au nevoie. Concluzia unui studiu Atlas Help

Foarte puțini români merg la ședințe de consiliere psihologică atunci când au nevoie, iar persoana la care apelează este de obicei „recomandată de cineva”. Acestea sunt câteva dintre concluziile îngrijorătoare al unui studiu realizat de Atlas Help.

Atlas Help, cea mai mare platformă de terapie online din România, a realizat un studiu privind situația serviciilor psihologice în 2017. Realizatorii studiului – printre  care se numără și medicul psihiatru Mihai Bran, fondatorul Atlas Help – au vrut să afle dacă românii au încredere în psihologi și le cer ajutorul la nevoie.

Studiul a fost realizat în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat că, începând cu acest an, depresia a devenit principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. Conform statisticilor OMS, aproximativ 2 milioane de români suferă de depresie, însă există și multe cazuri care nu au fost încă diagnosticate. Asta se întâmplă din cauza că românii nu consideră utile serviciile unui psiholog sau ezită să apeleze la acestea.

consiliere psihologica, Mihai Bran

Concluziile studiului Atlas Help sunt îngrijorătoare, spune medicul Mihai Bran:

„Menționăm că am luat în discuție doar serviciile psihologice, nu și cele de psihiatrie. Din păcate, rezultatele studiului sugerează faptul că încă există o adresabilitate scăzută către aceste servicii la nivelul populației, în timp ce prevalența tulburărilor psihice crește an de an în România.”

Prin urmare, foarte puțini români merg la o ședință de consiliere psihologică. Studiul arată că numărul mediu de ședințe desfășurat de un psiholog pe zi este de numai 3,9. Practic, nu există suficienți pacienți, deși nevoia resimțită în rândul populației este din ce în ce mai mare.

Vezi și Depresia – cele mai bune aplicații de suport

Costul unei ședințe de consiliere psihologică nu este mare: în 52,9% din cazuri, un psiholog cere sub 100 de lei pentru o ședință, iar 21% cer între 100 și 150 de lei pe ședință.

Peste 77% din români merg la consiliere psihologică prin recomandare

Un alt lucru surprinzător este că puținii clienți care vin totuși la psiholog nu prea știu cum să aleagă persoana potrivită. Nu există o structută care să centralizeze toți prestatorii de servicii psihologice și să îi recomande pe cei mai buni. Prin urmare, peste 77,57% din români care merg psiholog aleg unul recomandat de altcineva sau despre care au aflat „din gură în gură”.

Studiul arată și că mulți psihologi nu folosesc mijloacele moderne pentru desfășurarea activității, de exemplu sistemul de videoconferințe prin Skype. Astfel, numărul consultațiilor la distanță este foarte redus, deși mulți pacienți s-ar putea simți mai în siguranță prin această metodă.

consiliere psihologica infografic studiu Atlas

Studiul Atlas a fost realizat printr-un chestionar telefonic, la care au răspuns 272 de practicieni în domeniul sănătății mintale, membri ai Colegiului Psihologilor din România. Cercetarea a fost realizată în perioada 12 ianuarie – 23 februarie 2017.

Ai acces la întregul studiu aici:

DOWNLOAD

 

Citește și Aplicație despre schizofrenie: proiectul prin care poți experimenta ce simte un bolnav