Roboțelul care ajută copiii bolnavi de cancer, acum și în România

O tehnologie de ultimă oră, numită roboțelul AV1, îi ajută pe copiii bolnavi de cancer din secțiile de oncologie ”să nu lipsească” nici o zi de la școală.

Vă întrebați probabil cum este posibil? Iată și răspunsul! Roboțelul care ajută copiii bolnavi de cancer are o mini cameră video încorporată transmițând imagini în timp real pe un dispozitiv aflat, bineînțeles, în mâinile pacientului. Acesta are control complet asupra roboțelului prin intermediul unei aplicații, iar transmisiunea nu poate fi înregistrată sau accesată de o altă persoană asigurându-i utilizatorului un mediu sigur de comunicare.

AV1 a fost testat de curând de Alexandru, un băiat de 15 ani diagnosticat cu osteosarcom – cea mai frecventă tumoră malignă a osului – boală care i-a răpit în ultimul timp cele mai frumoase momente pe care un tânăr le-ar putea trăi la această vârstă.

Te-ar putea interesa și copiii cu leucemie vindecați printr-o terapie nouă

Internat de o bună bucată de vreme pe secția de oncopediatrie a Institului Oncologic București, Alex  este primul pacient român care testează roboțelul care ajută copiii bolnavi, fiindu-i pus la dispoziție de Asociația Little People România. Prin intermediul lui AV1, adolescentul a avut ocazia să vorbească cu tineri supraviețuitori de cancer, să ,,se plimbe” pe străzile orașului Cluj și să fie în mijlocul mulțimii de la festivalul Untold. Mai mult decât atât, imediat ce va începe școala Alex va avea ocazia să se afle în clasă alături de colegii lui, mânuind roboțelul chiar de pe patul de spital.

“Credem în asigurarea accesului egal al oricărui copil care ar putea beneficia realmente de această tehnologie. Prin urmare, obiectivul nostru este de a pune un robot la dispoziția fiecărui departament de oncologie pediatrică, care poate fi întotdeauna împrumutat familiei sau copilului care are nevoie. Acest robot nu va înlocui îndrumarea și nevoia de profesori care îi ajută pe copiii spitalizați să nu renunțe la școală, dar poate fi un avantaj extraordinar pentru micuții pacienții care au nevoie de ajutor suplimentar pentru a rămâne în contact cu colegii și profesorii de acasă “, declară Katie Rizvi, fondatorul Asociației Little People.

Citește și LEUL CURAJOS – PRIMA APLICAȚIE MOBILĂ PENTRU COPIII BOLNAVI DE CANCER DIN ROMÂNIA

5 astfel de roboți au fost împrumutați de către dezvoltatorii norvegieni diferitelor ONG-uri din România, timp de două luni, pe perioada verii. Asociația Little People, recunoscută pentru interesul de a identifica și investii în divece-uri tehnologice de ultimă oră care să vină în beneficiul copiilor bolnavi internați în cele 13 secții de oncopediatrie din țară cu care coloborează, a ales să îl testeze alocându-l unui pacient. Anul trecut, cei 16.000 de euro strânși de asociație din donații au fost investiți în programele desfășurate de specialiști în nouă spitale din România și două din Republica Moldova.