Cris Doloc, ambiția de a crea împreună

Cris Doloc este unul din românii care au reușit să guste succesul profesional în Statele Unite ale Americii, dar a rămas legat, apropiat și dornic să facă ceva pentru România.

Sună plan, banal și aproape că nu mai impresionează pe nimeni, dar Cris Doloc vrea să-și împartă succesul cu cei de acasă. Am stat de vorba cu el la Cluj Innovation Days. E tonic, încrezător, ambițios, perseverent. Nu-l impresionează indiferența autorităților din România și speră cu optimism că acestea vor realiza că intențiile sale sunt bune, pozitive și necesare în România de azi.

Ceea ce am remarcat în dialogul scurt a fost bucuria, optimismul și perseverența cu care a tot repetat verbul a crea. Doloc spune ”să creăm” des, foarte des. Și face asta pentru că el crede în ”a crea”. Planurile lui Doloc se referă la medicina digitală, la medicina oncologică, la soluții și șanse pentru oamenii tineri și la oportunități. Totul, la un loc, înseamnă a crea.


– Ce caută un român plecat de 25 de ani, din țară, înapoi în țară?
– Da! Sunt plecat de 25 de ani din țară, sunt fizician, am un doctorat în Fizica Plasmei, am lucrat o perioadă destul de lungă în domeniul piețelor de capital dezvoltând algoritme pentru procesarea de date, iar acum doi ani de zile am creat un start-up care se numește Algomex, prin care încercăm să redirijăm această energie pozitivă și toată informația pe care adunat-o și să o focalizăm pe domeniul medicinei și al sănătății. În momentul de față ne concentrăm pe zona oncologiei și vrem să folosim toate rezultatele tehnologice din ultima decadă. Ne gândim mai ales la proiectul genomului uman, dezvoltat în Statele Unite. S-au acumulat extraordianar de multe date, iar algoritmul pe care noi îl dezvoltăm va fi folosit pentru procesarea acestor date și pentru crearea unui sistem-expert de care să poată beneficia medicii curanți oncologi. (E vesel, e degajat, are un aer optimist și … crează!)

”Centrul Genomic de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj este un centru extraordinar!”

Citește și despre Lupta cu cancerul. Online

– Putem crea o platformă de angajare a pacienților prin care să putem da bolnavilor de cancer mai multe informații despre boală, despre posibile tratamente și cred că este o oportunitate formidabilă în special pentru cei interesați de acest subiect de a învăța cât mai mult și o cale care să-i aducă împreună în această zonă.
(Doloc a stat în România circa o lună. A luat legătura cu mediul academic, a participat la Cluj Innovation Days, a vorbit, a cerut să vorbească depre planurile și prociectele sale, este impresionat de ceea ce a găsit la Cluj, întristat de eșecurile și problemele românești)
– Am avut ocazia, aici la Cluj să vizitez Centrul Genomic de la Universitatea de Medicină și Farmacie, care este un centru extraordinar de modern, cu oameni tineri și foarte cunoscători și ne-am dori să creăm o colaborare între specialiștii noștri din Statele Unite, diaspora română și cei din România… Am avut ocazia să discut cu persoane interesate de acesastă zonă și sunt foarte bucuros că am avut ocazia să te cunosc pe tine și că pot să mă adresez celor care au acces la site-ul vostru. Dacă doriți să ofer mai multe amănunte despre sistemele pe care le dezvoltăm puteți de asemenea să consultați și site-ul nostru www.algomex.com și încă o dată îți mulțumesc pentru posibilitatea de a mă adresa utilizatorilor voștri.
– Și noi mulțumim. Ai vorbit despre diaspora română din America….
– Da! Lucrăm la un proiect paralel, un proiecte care se numește RoGeniX.

cris doloc US CID 2016

Doloc caută antreprenori români

– Despre ce anume este vorba?
– În momentul de față dorim să crăm o platformă de colaborare, o platformă colaborativă între membrii diasporei științifice și tehnologice, românești din Statele Unite și Institute de cercetare, Universități, zona academică și antreprenorială din România prin care am dori să creăm o platformă închisă care să ofere posibilitatea de a selecta talent local în România și de a-i încuraja să-și dezvolte propriile idei în start-up-urile din România, noi contribuind pe zona de educație, de conexiuni cu piața americană și deasemenea de investițiile de capital financiar. Suntem la început, structura noastră are aproximativ 120 de membri majoritatea din Statele Unite dar și din Europa de Vest. Intenționăm să creăm o primă manifestare în vara aceasta în care să aducem pe unii dintre membrii noștri în România și să creăm posibilitatea de a interacționa cu factorii locali.
(Se oprește puțin, ca și cum ar raporta optimismul și dorința de a face la care se raportează, la standardele românești, mai lente, mai permisive, mai puțin performante...)

„În zona medicinei digitale sunt niște oportunități absolut fabuloase”

– Pe termen lung este un proiect foarte ambițios. Ne-am dori să creăm o structură similară cu structuri în care s-au dezvoltat în țări care au avut succes în dezvoltarea start-up-urilor, vorbim de Israel, Turcia sau Irlanda. Suntem încă la început dar suntem foarte conștienți de faptul că există un talent local extraordinar în România pe partea tehnică și stiințifică. Din păcate acest talent nu este aliniat foarte bine cu informația legată de bussines, legată de necesitatea de a găsi capital de dezvoltare într-o fază inițială. Din păcate marea majoritate a antreprenorilor noștri părăsesc România, merg în alte zone, înspre Europa de Vest sau America de Nord și am dori să putem crea un sistem de reținere a acestui capital intelectual în România, de a dezvolta compani care să fie de mare succes și speranța noastră este că în special în zona medicinei digitale sunt niște oportunități absolut fabuloase. Toată lumea, nu numai România este la început de drum și ne-am dori tare mult să fim printre primii care beneficiază de această oportunitate.

Citește și: Ce-i sfătuiește Leon Dănăilă pe tineri și pe medici
– Practic dacă un antreprenor care vrea să rămână în România și are un proiect care sună fezabil te caută pe tine …
– Noi o să creăm o platformă electronică care o să ofere posibilitatea unei categorii mai largi de persoane interesate să acceseze această platformă, dar deocamdată creăm parteneriate locale cu Universități, centre de cercetare și vom crea două sau trei evenimente anual, care vor face niște cursuri de idei, va fi o mică acțiune de popularizare a lor. Dinainte stabilit, vom aduce câteva peronalități din zona noastră academică și științifică care ne vor ajuta în procesul de selecție. După ce acest proces de selecție este finalizat vom crea un accelerator intensiv pentru educarea acestor grupuri în România cu personal specializat din Statele Unite, deci toți educatori vor veni de acolo. Procesul selecției va continua, cei care vor fi selecționați spre sfârșit vor avea un prototip gata de prezentat. Vor crea apoi posibilitatea, pentru acești oameni care au terminat perioada de educare și prototipul să-i putem duce în Statele Unite să facem o prezentare la posibili investitori și clienți și apoi să trecem la faza a doua, în care respectivele idei vor fi transformate în compani viabile, bineînțeles asta înseamnă investiții de capital și speram să începem cu câteva succese relativ rapide.

Cris Doloc: Căutăm de multă vreme înțelegere din partea autorităților române, din partea ministerelor, la președinția României, dar deocamdată nu am avut prea mare succes…

– Deocamdată ne orientăm pentru grupuri care sunt deja avansate în procesul lor de dezvoltare a prototipului, dar ulterior vrem să ne extindem la o varietate de alte câmpuri de interes, nu numai în zona medicală sau a medicinei digitale și de asemenea să ne adresăm tinerilor care sunt încă studenți, poate cercetătorilor seniori. Deasemenea o altă componentă va viza oameni de afeceri și cercetători români din diasporă care ar dori să se întoarcă către țară. Să oferim acel cadru necesar întoarcerii în țară. Sperăm din tot sufletul și căutăm de multă vreme înțelegere din partea autorităților române, din partea ministerelor, la președinția României, dar deocamndată nu am avut prea mare succes, din acest punt de vedere, dar speram din tot sufletul că în curând vom avea posibilitatea să discutăm și cu dânșii. Deocamdată toate eforturile noastre sunt de natură privată și suntem foarte încrezători și eu sunt foarte bucuros, eu personal sunt încântat de ce am văzut la Cluj, succesul pe care l-au avut cu cluster-ul lor tehnologic și am dorit foarte mult să creăm un parteneriat cu ei și cu marile universități din Cluj. Și deocamndata, așa mi se pare mie, capitala tehnologiei este la Cluj, fără doar și poate….

– Multumesc, Cris Doloc!
– Mulțumesc tare mult!

Cris Doloc a fost speaker la Cluj Innovation Days 2016, două zile pline de medicină digitală