Cum cucerește Google domeniul sănătății digitale

Google a știut mereu cum trebuie să facă pentru a fi cu un pas înaintea celorlalți. În consecință, Google nu ratează nici domeniul sănătății digitale.

Google nu ratează nici o oportunitate. Mai mult știe, cu o abilitate remarcabilă, să fructifice toate oportunitățile care apar, iar domeniul mHealth nu putea să reprezinte o provocare în sine pentru gigantul IT. Inovativ, speculativ și tenace Google cucerește fără drept de apel domeniul sănătății digitale și lasă impresia că face asta cu o admirabilă ușurință.

În luna iulie 2014, fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin au abordat implicarea Google în domeniul sănătății. Inițial fondatorii au fost rezervați în a implica Google în mHealth din cauza obstacolelor impuse de regulile foarte stricte ale sistemului actual de asistență medicală din SUA, în special, și din lume, în general, așa că, aparent, Google a pierdut startul în competiția pentru locul I în domeniul mHealth. Asta a făcut ca Google să fie minimalizat: Google a revenit, a recuperat rapid terenul pierdut, iar în prezent Google este unul din principalii concurenți pe piața mHealth.

Cum cucerește Google domeniul sănătății medicale în opt pași

Google-Genoics

1. Google oferă spațiu de stocare pentru genomul uman în Google Cloud pentru 25 dolari pe an. Google a făcut o secțiune speciale pentru aceasta pe Google Genomics. Este o premieră absolută, iar Google vrea, prin aceasta să ajute laboratoarele universitare și spitalele. Pentru 25 dolari pe an, Google va păstra o copie a oricărei genom oferind cercetătorilor acces la milioane de gene și la posibilitatea de a le analiza eficient.

2. Google implicat în studiul cancerului și a accidentelor vasculare. Google lucrează la o pastila cu nanoparticule, care ar putea identifica o serie de tipuri de cancer în stadiu incipient și micro-accidente varsculare înainte ca acestea să devină o problemă. Nanoparticulele magnetice, al căror diametru este a miimea parte din lățimea unei celule roșii. Nanoparticulele vor circula duse de sânge pentru a detecta afecțiunile pentru care au fost programate. Particulele anunță afecțiunile identificate în momentulîn care sunt interogate prin dispozitive speciale capabile să comunice cu acestea.

3. Google perfecționeaza pielea artificială. Proiectul nu a fost un obiectiv în sine, dar pentru că Google s-a axat intens pe nanoparticule, iar aceastea transmiteau informațiile detectate printr-un fascicul luminos care trebuia să treacă cu informația nealterată, prin piele, Google a trebuit să înțeleagă exact cum poate face să percuteze pielea cu un fascicul luminos, astfel încât… a început să facă piele artificială. Scopul a fost acela de a realiza piele artificială identică cu pielea umană, cu aceeași autofluorescență și permeabilitate.

Google-Calico

4. În 2013, Google a fondat Calico (California Life Company), concentrată pe studierea proceselor de îmbătrânire și a bolilor legate de vârstă. Co-fondatorul Google, Larry Page, a descris Calico ca fiind o companie axată pe “sănătate, bunăstare și longevitate”, iar în septembrie anul trecut Calico a anuntat un parteneriat de 1,5 miliarde de dolari cu compania farmaceutică AbbVie pentru a accelera descoperirea, dezvoltarea si comercializarea medicamentelor dedicate persoanelor de vârsta a treia, cu accent special pe degenerarea celulei nervoase și cancer.

5. Google Glass sunt pe val și se descoperă și implementează noi modalități de utilizare pentru aceștia, practic, în fiecare zi. Google s-a axat, în mod special, pe utilizarea Google Glass în medicină, în general și în sala de operație, în mod special. Cu sau fără finanțarea și susținerea Google mai multe spitale din lume experimentează soluții inovatoare de adaptare și utilizare a Google Glass, iar rezultatele nu întârzie să apară.

Google-Contact-Lens

6. Lentila de contact inteligentă este un alt vârf de lance pe care îl lasează provocator Google și care este destinata pentru început bolnavilor de diabet. Google a pus la punct un parteneriat cu Novartis și împreună au dezvoltat acest accesoriu inteligent și extrem de util diabeticilor pentru a ajuta pacientii să-și țină eficient afecțiunea (una din cele mai răspândite din lume) sub control. Lentila conține un microcip și un circuit electronic care măsoară continuu nivelul de zahăr din sânge direct din lichidul lacrimal de pe suprafața globului ocular și transmite datele către un dispozitiv mobil.

Google-Neural-Network

7. Google face un spectaculos pas înainte și pleacă pe o cărare nebătătorită prin implicarea în studiul creierului uman. Demersul a început în ianuarie 2014 cu programul DeepMind și o investiție inițială de 400 de milioane de dolari. Primul obiectiv a fost acela de produce un calculator care să poată imita memoria pe termen scurt a creierului uman. Rezultatul este un calculator care învață cum să-și stocheze amintirile și cum să le poată utiliza ulterior pentru a efectua sarcini noi dincolo de cele pe care a fost instruit inițial să le facă. Până la un punct este vorba despre o rețea neuronală digitală. Unde vor ajunge? Este foarte greu de spus.

8. Google mediator de comunicare între medici și între medici și pacienți. Cea mai mare parte din cunoștiințele umane se bazează pe reușitele și eșecurile experiențelor anterioare. Fiecare experiență este una din cărămizile construcției, indiferent ce construcție este aceea. Acesta este motivul pentru care Google se implică într-un proiect excelent, dar poate fi atacat de controvese. Planul este acela ca dosarul medical al fiecărui pacient să fie disponibil anomim medicilor pentru cercetare, comparare și statistică. Google spune că acest demers ar putea salva 100.000 de vieți într-un an. Ideea este în fază de implementare.

Sursa: bionicly.com