De la maşinile lui James Bond la… cardul de sanatate

Inspiraţia pentru inovaţie poate veni de oriunde! Gadgeturile lui James Bond şi maşinile lui aerodinamice au fost mereu esenţiale pentru a-i învinge pe ticăloşi şi pentru a uimi audienţa. Acesta tehnologie super-cool s-ar putea nu fie, totuşi, atât de departe pe crezi. Mașinile de azi ar putea scrie direct pe cardul de sanatate.

Ian Fleming, autorul seriei Bond, ştia tehnologia unitară şi intuitivă va face mereu regula jocului. Şi avea dreptate. Cu cât devenim mai conectaţi, cu atât ne aşteptăm avem acces permanent la orice informaţie, iar maşinile noastre trebuie şi ele îndeplinească aceste aşteptări. Întradevăr, dispunând de sisteme integrate din ce în ce mai inovatoare,maşinile devin din ce în ce mai asemănătoare cu cele ale lui Bond. Pe drumul spre casăîl poţi pune pe asistentul tău virtual verifice programul cinematografelor şi ţi cumpere bilete, iar apoi trimită un mesaj cu locul şi ora întâlnirii către către prietenii tăi . Cu o simplă comandă, îţi poţi verifică emailul, îţi poţi accesa fişierele cu muzică, etc, etc, etc.

De ce s-ar opri toate aici? De ce nu s-ar aplica această accesibilitate şi dosarului medical?! Dispozitivele medicale interconectate ar putea schimbe modul în care înţelegem conceptul “care continuum” de la triaj până la prevenţie, control şi îngrijire zilnică a sănătăţii.

În Casino Royale, Bond suferă un atac de cord si intră rapid în maşină unde îşi face un test care depistează problema si îl conectează imediat cu un medic din sediul MI6 care îl asista în folosirea defibrilatorului, salvându-i astfel viaţa.

Conectarea la maşină a dispozitivelor purtabile sau a monitoarelor fitness ar putea avea rezultate incredibile. De exemplu, diabeticii ar putea purta un dispozitiv de monitorizare ca acesta sincronizat cu calculatorul maşinii care în momentul detectării unui nivel scăzut al glicemiei l-ar putea putea îndruma rapid către un restaurant sau către un magazin cu fructe.

Acest nivel de conectivitate ar putea -l ajute şi pe un medic aflat la volan. Astfel, el ar fi capabil primească notificări despre un pacient cu nivel de potasiu scăzut, zicem, şi -l poată anunţa dacă e cazul şi ia medicamentul sau vină la un control. Toate aceste interacţiuni ar putea fi înscrise automat în fişa medicală digitală a pacientului sau pe… cardul de sanatate.

Poate scenariul de mai sus pare încă un pic fantezist, dar toate tehnologiile descrise există în diverse stadii şi funcţionează independent. Depinde doar de noi le punem cap la cap ca  lucreze în sensul îmbunătăţirii  stării de sănătate. Suntem în era maşinii conectate şi poate ea e cheia spre un viitor mai sănătos!

Sursa: http://whatsnext.nuance.com
(photo@www.007.com)