Cercetătorii din cadrul Universității din Texas au dezvoltat un dispozitiv inteligent, MasSpec Pen, pentru depistarea cancerului în doar câteva secunde, chiar în timpul intervenției chirurgicale.
Cancerele se dezvoltă diferit, în funcție de tip, de localizare, dar au ceva în comun: cu cât cancerul este detectat mai repede, cu atât cresc șansele de vindecare și supraviețuire. Din nefericire însă, de cele mai multe ori este diagnosticat destul de târziu, când deja s-a răspândit în organism și este dificil sau chiar imposibil de tratat. Extirparea chirurgicală a cancerului prezintă riscul ca anumite celule maligne să rămână în organism și să continue să se dezvolte.
Teama multor pacienți cu cancer este că după intervenția chirurgicală mai pot rămâne celule canceroase în organism care se pot ulterior răspândi și se pot dezvolta.
Intervenția chirurgicală pentru excizia țesutului afectat de cancer trebuie făcută fără afectarea funcțiilor organului sau țesutului, și poate fi o provocare pentru chirurgi uneori. Adesea aleg să îndepărteze și o parte din țesutul sănătos din jurul regiunii afectate pentru a preveni ca orice celulă canceroasă să rămână și să se dezvolte în continuare. Diferențierea celulelor canceroase de cele sănătoase este uneori dificil de realizat și sunt necesare substanțe chimice dăunătoare care pot afecta corpul uman.
Citeşte şi Diagnosticarea cancerului de piele cu ajutorul unui dispozitiv portabil
Tocmai din aceste motive, cercetătorii din cadrul Universității din Texas au dezvoltat acest dispozitiv inovator pentru depistarea cancerului care asigură detectarea rapidă a celulelor canceroase, fără să afecteze sănătatea pacientului. Dispozitivul are dimensiunea unui stilou și funcționează pe baza spectroscopiei de masă care favorizează depistarea cancerului în câteva secunde. Scopul produsului este de a identifica în timp real în timpul intervenției chirurgicale dacă un țesut este sănătos sau nu, pentru a putea interveni cu procedurile optime pentru a salva organul afectat și pentru a nu periclita funcțiile acestuia.
Celulele vii, sănătoase sau canceroase, produc molecule de dimensiuni mici numite metaboliți. Acestea sunt implicate în toate procesele importante ale vieții, de la generarea de energie, la dezvoltare și reproducere, sau eliminarea toxinelor. Celulele canceroase sunt anormale și se dezvoltă necontrolat, astfel că au o amprentă metabolică specifică ce le diferențiază de celulele sănătoase. Fiecare tip de cancer produce un set unic de metaboliți și biomarkeri care acționează ca amprentă. Celulele canceroase au un metabolism neregulat care se accentuează odată cu dezvoltarea lui.
Te poate interesa şi Diagnosticarea cancerului cu ajutorul unui smartphone: acurateţea este de 99%
În contact cu țesutul, dispozitivul eliberează o picătură de apă, molecule din țesut migrează în apă, iar dispozitivul transmite probele la spectrometrul de masă care detectează amprentele metabolice. Tot acest proces se desfășoară în 10 secunde, iar la final țesutul canceros este diferențiat de cel sănătos.
Pentru a face distincția dintre celulele sănătoase și cele maligne, spectrometrul are la bază un software, un clasificator statistic. După ce dispozitivul finalizează analiza, pe ecranul computerului la care este conectat dispozitivul apare una dintre variantele „Normal” sau „Cancer”, iar pentru unele tipuri de cancer, apare inclusiv numele acestuia.
PRECIZIE DE 96% ÎN DEPISTAREA CANCERULUI
Dispozitivul a fost supus testărilor de laborator pe 253 probe de țesut (probe de cancer de sân, cancer pulmonar, tiroidian, ovarian, precum și probe de țesut sănătos), prezentând precizie de 96%, iar rezultatele fiind comparate cu cele obținute prin metodele tradiționale de diagnostic utilizate în prezent (care sunt la fel de eficiente, dar durează mult mai mult).
Noul produs nu a fost încă aprobat pentru utilizare în practica clinică, fiind necesare studii pe eșantioane mai mari de probe și inclusiv pe pacienți, dar rezultatele obţinute până la momentul actual sunt promiţătoare.
Citeşte şi Tumori canceroase depistate oriunde în corp cu o analiză de sânge
Sursa: The University of Texas at Austin
Foto: Market Watch/ The University of Texas at Austin