Depresia – cele mai bune aplicații de suport

Depresia este o tulburare psihică gravă care afecteaza milioane de oameni. Supranumită boala secolului, depresia afectează din ce în ce mai mulți oameni. Se estimează că la nivel global numărul persoanelor care suferă de depresie, în 2015 depășea 500 de milioane. Depresia poate afecta pe oricine. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că până în 2020, depresia va fi prima cauză de incapacitate de muncă.

Depresia este o boală perfidă. Induce modificări de comportament, afectează starea de sănătate generală și este principala cauză a suicidului. Depresia afectează familia și partenerii sociali ai celui bolnav și are implicații complexe, sociale și economice. Numărul celor care primesc ajutor de specialitate și tratament pentru depresie este mic, comparativ cu numărul celor care suferă efectele acestei afecțiuni psihice. Obținerea de ajutor timpuriu, psihoterapia și tramentul medicamentos sunt vitale pentru cei care suferă de depresia. Un real ajutor pentru depistarea, tratarea și susținerea celor care suferă de depresie cine din parte aplicațiilor digitale, ca parte a unui plan de tratament mai larg.

Află mai multe: Psihiatru de buzunar sau beneficiile tehnologiei în sănătatea mintală

depresia

Cele mai importante semne care arată că suferi de depresie:

  1. Dispoziția depresivă, tristă, aparent fără motiv, prezentă în cea mai mare parte a timpului. La copii și adolescenți, această stare poate fi mai degrabă de iritabilitate decât de tristețe. Persoana care suferă de depresie se simte tristă, disperată, descurajată, lipsită de putere, “fără chef”.
  2. Diminuare marcată a interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activitățile. Toate domeniile de activitate pot fi afectate. Dispare interesul pentru activități pe care anterior le considerau plăcute, distractive. Se retrag social și neglijează din ce în ce mai mult activitățile obișnuite care anterior erau considerate plăcute.

  1. Modificarea greutății corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni. Poate fi o pierdere semnificativă în greutate (deși nu ține nici un fel de dietă) sau o creștere semnificativă în greutate. Apetitul este de regulă scăzut, dar unele persoane pot avea un apetit crescut, uneori cu tendințe spre anumite alimente, cum ar fi dulciurile.

  1. Tulburări de somn. Cel mai des este întalnită insomnia. Persoanele se trezesc din somn în cursul nopții și nu mai pot adormi sau se trezesc prea devreme dimineața și nu mai pot adormi sau le este greu sa adoarmă inițial. Somnul este considerat neodihnitor, indiferent de durata lui.

  1. Modificări ale comportamentului motor: agitație sau lentoare psihomotorie. Agitația se manifestă prin incapacitatea de a sta liniștit, calm, mersul de colo colo, frământatul mâinilor, frecarea hainelor etc. Lentoarea psihomotorie este prezentă în vorbire, gândire sau în mișcările corpului.

  1. Oboseala sau lipsa de energie. Chiar și cele mai mici sarcini par a necesita un efort considerabil.

  1. Sentimente de inutilitate sau vinovăția excesivă sau inadecvată, cum ar fi preocupări excesive referitoare la culpabilitate în legatură cu evenimente minore din trecut sau aprecieri negative excesive față de propria persoană.

  1. Diminuarea capacității de a gândi sau de a se concentra sau de a lua decizii. Persoanele se plâng în special de probleme de memorie sau concentrare chiar pentru efectuarea unor sarcini ușoare.

  1. Gânduri “negre”, de moarte sau de suicid. Acestea apar frecvent la persoanele depresive și pot fi doar idei tranzitorii de 1-2 minute până la planuri reale pentru comiterea suicidului. La nivel global aproximativ 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, iar dintre aceștia peste 75% suferă de depresie. Mai mult, pentru fiecare persoană care comite suicid, există 20 sau mai multe care au tentative de suicid.

  1. Simptome asociate cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac, dureri articulare, anxietate, atacuri de panică, preocupări excesive față de propria sănătate fizică, fobii, dificultăți în relațiile intime, libidou scăzut, abuz de alcool sau alte substanțe.

Acestea sunt considerate cele mai bune aplicații de suport, într-un top 2016, pentru susținerea celor care se confruntă cu depresia. În plus aplicațiile sunt o cale simplă de identificare a celor care suferă de depresie dar nu primesc un ajutor calificat.

 

350x350_The_Best_Depression_Apps_of_2016_Depression_CBT

Depression CBT – aplicație disponibilă aici, doar pentru Android.

Terapia cognitiv comportamentală este o metodă de gestionare a depresiei și a altor probleme de sănătate mintală. Această aplicație îți monitorizarea starea de spirit cu un test de evaluare care urmărește severitatea starile de depresie și oferă resursele adecvate pentru reeducarea unor tipare de gândire eronate. Există, de asemenea, programe audio pentru relaxare și asistență pentru pasele depresive. Utilizatorii consideră că programele de relaxare sunt foarte bune și extrem de eficiente.

Citește și:

350x350_The_Best_Depression_Apps_of_2016_FitnessBuilder

FitnessBuilder – aplicație disponibilă pentru iPhone și Android

Aplicația este gratuită. Activitatea fizică este esențială ca parte a tratamentului de ameliorare și vindecare a depresiei, iar FitnessBuilder este o modalitate foarte bună de a dezvolta obiceiul de a face exercitii fizice regulate. Aplicația are și o variantă contra cost, dar versiunea gratuită are mai mult de 400 de programe de antrenament, derulate pe un plan de 16 saptamani. Aplicația are fotografii și fileme pentru a te ajuta să faci exercițiile corect, în condiții de siguranță, dar are și un sistem eficient de urmărire a evoluției și de premiere și încurajare.

Tehnici de relaxare

350x350_The_Best_Depression_Apps_of_2016_Health_Through_Breath

Health Through Breath – aplicație disponibilă pentru iPhone și Android

Respirația corectă, repirația controlată și anumite tehnici de respirație simple sunt cea mai bună cale de relaxare și de detensionare. Această aplicație aceasta face!
Stresul este un factor favorizant pentru multe afecțiuni și unua din principalele cauze care duc la depresie. Relaxarea printr-o respirație corectă este ceea ce face această aplicație care te ajută să-ți calmezi mintea și corpul. Aplicația are beneficii pentru persoanele care au depresie, migrene, hipertensiune arteriala, astm, și multe altele. Aplicația este consideraă una din cele mai bune pentru relaxare și menținerea sub control a stresului. Aplicația are o varianta foarte bună gratuit și una extrem de complexă contra cost, pentru ambele sisteme de operare. Cei care au folosit aplicația spun că varianta gratuită este mai mult decât suficientă. Practic este o aplicație pe care o poate avea instalată oricine. Stresați suntem toți!

Este bine să citești și:

350x350_MoodKit

MoodKit – aplicația este valabilă doar pentru iPhone

MoodKit este un excelent instrument de monitorizare și îmbunătățire a dispoziției. Aplicația cuprinde și activități pentru a stimula dispoziția, dar și un analizator de ”gândire” pentru a monitoriza în mod real starea de spirit. Aplicația are un jurnal pentru a te ajuta în gestionarea și analiza emoțiilor și poate fi sincronizată cu conturile de social media. Este remarcabil modul în care aplicația reușește să monitorizeze starea de spirit, fiind ideală pentru depresivii cronic.

350x350_The_Best_Depression_Apps_of_2016_NIH_Depression_Information

NIH Depression Information – aplicație disponibilă pentru Android

Este o aplicație dedicată celor care se confruntă cu depresia. Este concepută pentru a răspune la toate întrebările pecare le poate ave o persoană diagnosticată cu depresie. Aplicația este verificată și controlată de National Institutes of Health, și este una dintre cele care intră în categoria aplicațiilor profesionale. Este concepută pentru a putea răspunde la orice întrebări legate de simptome, cauze și tratamente legate de depresie. Există, de asemenea, o facilitate care are cele mai bune opțiuni de ajutor pentru tine sau cineva apropiat care suferă de depresie.

Gândirea pozitivă, o soluție care poate ameliora depresia

350x350_The_Best_Depression_Apps_of_2016_PositiveThinking

Positive Thinking – aplicație valabilă doar pentru Android

Gandirea pozitivă se învață și este extrem de utilă celor care suferă de depresie. Lucrurile din jurul nostru și stările pe care le avem au potențialul de a ne afecta pozitiv sau negativ. Gândirea pozitivă este o aplicație care oferă o colecție masivă de citate pozitive pentru a te ajuta să-ți păstrezi mintea focalizată pe lucruri pozitive sau să înnveți să vezi lucrurile bune din jurul tău. Aplicația oferă posibilitatea de a face liste cu preferințe, a nota citatele, a adaugași a le partaja pe social media.

Te-ar putea interesa și: Aplicații iOS de sănătate. Top 7

350x350_The_Best_Depression_Apps_of_2016_Psych_Drugs_and_Medications

Psych Drugs & Medications – aplicație disponibilă pentru iPhone și Android

Medicamentele fac parte din lista de bază a suportului pentru depresivi. Pe de alta parte unele din medicamente pentru diverse alte afecțiuni pot interfera cu cele pentru depresie. Aplicația este capabilă să te avertizeze să menționeze beneficiile și efectele secundare. Aplicația este foarte utilă și permanent actualizată atât în ceea ce privește medicamentele nou apărute, cât și în ceea ce privește efectele adverse.

350x350_The_Best_Depression_Apps_of_2016_Secret_Of_Happiness

Secret of Happiness – aplicație valabilă doar pentru Android

Uneori, creierul nostru are nevoie de ajutor pentru a întrerupe un ciclu distructiv, depresiv. Aplicația asta face și este proiectată pentru a oferi un program regulat de gândire pozitivă, ca modalitate de a (re)instrui creierul tău să gândească mai mult spre partea plină a paharului. Nimeni nu deține leacul absolut care să vindece depresia. Aplicația nu-ți propune asta, dar te poate ajuta să obții o abordare pozitivă a gândirii. Aplicația are un program de 30 de zile care respectat pas cu pas poate să-ți ofere o altă abordare asupra realității utilă în cazul celor care suferă de depresie.

350x350_The_Best_Depression_Apps_of_2016_WhatsMyM3

 

WhatsMyM3 – aplicația este disponibilă doar peniu iPhone și poate fi descărcată aici

Atunci când ești deprimat este greu să înțelegi cât de mult te afecetază starea în care te afli. În plus nu știi care sunt riscurile la care te expui. Depresia nu doare fizic, dar suferința generală a organismului este foarte mare. WhatsMyM3 asta face. O avaluare rapidă a starii generale pentru cei care suferă de depresie. Aplicația îți cere să răspunzi la unele întrebări care se adaptează în funcție de răspunsul anterior și face un raport de risc. Este un fel de psihiatru de buzunar care poate spune dacă te afli într-o stare de calm și siguranță sau dacă starea ta generală te poate pune în pericol imediat. Aplicația poate contacta medicul personal.

Sursa: healthline.com