Diabet zaharat. Cele mai frecvente tipuri de diabet
Diabet zaharat. Diabetul este o boală cronică manifestată prin imposibilitatea organismului de a transforma glucoza din alimente în energie. Există mai multe tipuri de diabet zaharat.
Toate formele de diabet zaharat duc la un nivel crescut al glicemiei, din cauză că glucoza obținută din alimente nu este corect prelucrată de pancreas, pentru a fi transformată în energie. Există însă mai multe tipuri de diabet zaharat și este important ca diagnosticul să fie pus corect.
Diabet zaharat tip 1
Acest tip de diabet apare de multe ori în copilărie și se mai numește diabet insulino-dependent. Este o boală autoimună, care apare din cauză că anticorpii din organism atacă pancreasul. Acesta este distrus și nu mai poate produce insulină, un hormon esențial pentru a putea transforma glucoza în energie.
Diabetul zaharat tip 1 poate să apară din cauza unei predispoziții genetice sau ca urmare a unor afecțiuni la nivelul celulelor beta din pancreas, care în mod normal produc insulină.
Dacă nu este tratat, acest tip de diabet poate duce la complicații grave. Printre cele mai frecvente sunt retinopatia diabetică (afectarea ochilor), neuropatia (distrugerea nervilor), nefropatia (afectarea rinichilor), dar și bolile de inimă.
Citește și Simptome diabet. Care sunt semnele ce pot indica apariția bolii
Tratamentul pentru diabet zaharat tip 1 presupune administrarea de insulină. Acest lucru se poate face prin injecție cu seringa, prin stilouri speciale cu ac fin, prin injectoare care folosesc aer comprimat sau prin pompe de insulină.
Cei care suferă de această formă de diabet trebuie să-și schimbe și stilul de viață, pe lângă tratamentul pe care îl iau. Ei sunt nevoiți să țină un regim special, cu programarea atentă a meselor conform unui plan și să facă zilnic exerciții fizice.
Diabet zaharat tip 2
Acesta este cel mai frecvent tip de diabet, întâlnit la peste 95% dintre bolnavi. Apare de obicei la adulți, dar și la copiii și adolescenții care suferă de obezitate. Forma aceasta a bolii se mai numește și diabet non-insulino-dependent. Într-un fel, putem spune că aceasta este o formă mai ușoară a bolii, comparativ cu tipul 1. Totuși, dacă nu este tratat, pot să apară și în acest caz complicații serioase.
Îți recomandăm și Cum arată și cum funcționează pancreasul artificial Medtronic MiniMed670
În diabetul de tip 2, pancreasul produce o anumită cantitate de insulină. Dar această cantitate este prea mică, sau celulele corpului sunt rezistente la insulina produsă. În acest caz vorbim de rezistență la insulină – celulele organismului nu reacționează la acest hormon, nu îl pot folosi pentru a prelucra corect glucoza.
Cauza cea mai frecventă pentru apariția acestui tip de diabet este obezitatea. De aceea, chiar dacă nu se poate vindeca, diabetul tip 2 poate fi controlat mult mai ușor, prin schimbarea stilului de viață: dietă, mișcare și pierdere în greutate. Tratamentul presupune și administrarea de medicamente specifice, pentru că diabetul de tip 2 tinde să evolueze în timp.
Există și alte forme de diabet zaharat, dar mai puțin frecvente. Printre acestea se numără diabetul gestațional (care este declanșat de sarcină și de obicei dispare după naștere), dar și forme de diabet provocate de anumite boli ale pancreasului, de medicamente sau infecții.
Sursa: WebMD
Citește și Tratament revoluționar pentru diabet: transplant cu celule stem