Cercetătorii au creat un dispozitiv portabil, care poate diagnostica rapid atacul de cord, dar și cancerul. Astfel, aparatul va putea pune aproape orice diagnostic, rapid și precis, făcând asistența medicală mai accesibilă chiar și pentru cei care locuiesc în zone mai izolate ale lumii.
Multicorder este un dispozitiv portabil creat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow. Seamănă puțin cu aparatul folosit în serialul SF „Star Trek”, pentru că poate scana corpul și pune imediat un diagnostic.
Dispozitivul conține un senzor care se conectează la smartphone printr-o aplicație și poate măsura diferite molecule din fluidele corporale ale pacientului. Aceste mici molecule se numeste metaboliți și ajută medicii să afle care este starea de sănătate a unei persoane, dar și modul în care o boală evoluează.
Vezi și Accident vascular cerebral sau atac de cord, prevenite cu ajutorul unui dispozitiv medical
Mulicorder poate detecta foarte repede mai mulți biomarkeri diferiți. Astfel, este foarte util mai ales în caz de atac de cord sau accident vascular, când diagnosticul rapid poate salva viața pacientului.
Spre deosebire de specometru sau RMN, acest aparat este foarte mic și ieftin de produs. Aparatul este construit în jurul unui cip din silicon, care este mai mic ca o unghie și care poate măsura patru metaboliți simultan, din fluidele corpului, inclusiv din urină și sânge.
Îți recomandăm și RMN în doar 5 minute. Inteligența Artificială poate reduce durata investigației
Noul dispozitiv este compatibil cu orice tabletă sau telefon mobil care funcționează cu sistemul Android. Astfel, informațiile medicale colectate sunt păstrate în aplicație.
Coordonatorul proiectului, medicul Samadhan Patil, spune că aparatul a fost deja testat și a putut măsura simultan metaboliți asociați cu atacul de cord și cancerul de prostată. Sistemul poate detecta boala chiar din primul stadiu și poate urmări de asemenea evoluția ei.
Deocamdată nu se știe când va fi lansat pe piață noul dispozitiv.
Proiectul a fost publicat în revista Biosensors and Bioelectronics.
Sursa: Daily Mail