Diagnosticarea cancerului de piele cu ajutorul unui dispozitiv portabil

Un dispozitiv ieftin și non-invaziv pentru diagnosticarea cancerului de piele va face mai accesibilă depistarea din timp a acestei boli grave.

Diagnosticarea cancerului de piele va putea fi realizată în curând cu dispozitivul portabil sKan. Aparatul a fost inventat de patru tineri ingineri de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada. Aparatul este mic, portabil, putând fi manevrat foarte ușor cu o singură mână. În plus, este realizat din materiale ieftine și ușor de procurat, astfel încât dispozitivul va fi accesibil ca preț atunci când va fi lansat pe piață.

Metoda aceasta ar putea fi salvatoare pentru multe persoane care nu au acces la sistemul medical, pentru că trăiesc în zone izolate sau nu-și permit să plătească o consultație la medicul dermatolog.

Aparatul a primit aprecieri din partea specialiștilor și a fost recompensat anul acesta cu premiul James Dyson. Acest premiu este acordat studenților sau absolvenților de la universități din întreaga lume, care inventează dispozitive utile, ce își vor dovedi utilitatea pentru comunitate.

Totul a început ca un simplu proiect de absolvire, conceput de patru colegi de la Universitatea McMaster din Ontario: Michael Takla, Rotimi Fadiya, Prateek Mathur și Shivad Bhavsar. Pentru ideea lor, tinerii au primit o finanțare de 40.000 de dolari, bani pe care îi vor folosi pentru a-și dezvolta proiectul.

inventatori aparat diagnosticarea cancerului de piele

Te poate interesa și Cancerul de piele – diagnosticare cu ajutorul unui algoritm

Cum funcționează aparatul pentru diagnosticarea cancerului de piele

Apartul are senzori de temperatură, care analizează temperatura de la nivelul pielii și astfel pot detecta din timp apariția melanomului. Aceasta este cea mai periculoasă formă a cancerului de piele, deoarece tumoarea se extinde foarte repede. Pacientul este mutilat, desfigurat, iar în cazuri grave se ajunge inclusiv la deces.

Sistemul de diagnosticare a cancerului prin analizarea temperaturii este foare simplu și precis. Celulele canceroase au o rată metabolică ridicată, astfel încât un țesut canceros este mai cald decât unul sănătos. În acest caz, pielea afectată de melanom se va încălzi mult mai rapid decât restul tegumentului, când este expusă la o sursă rece. Exact acesta este principiul prin care funcționează sKan.

Te poate interesa și 5 aplicații pentru radiaţii ultraviolete. Descarcă-le pe telefon și ferește-te de cancerul de piele

Echipa speră să realizeze cât mai repede un prototip care să poată fi folosit în faza de pre-testare clinică. Apoi, aparatul va fi util în cazul pacienților cu leziuni suspecte, iar după diagnosticarea cancerului de piele cu ajutorul sKan ei vor fi trimiși direct la biopsie. În cazul melanomului, diagnosticarea timpurie este esențială pentru supraviețuirea bolnavului.

Cât de răspândit este cancerul de piele

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de piele a devenit tot mai frecvent în ultimii zeci de ani. În fiecare an, la nivel global sunt diagnosticate aproxiativ 3 milioane de cancere de piele și 132.000 de cazuri de melanom. Practic, unul din trei cazuri de cancer diagnosticate este un cancer de piele.

Melanomul apare mai des în ultimii ani, ca urmare a slăbirii stratului de ozon din atmosferă, dar mai ales din cauza expunerii incorecte la soare și a arsurilor solare. Un risc foarte mare este în cazul persoanelor care au suferit arsuri solare în copilărie. Din fericire, există acum o metodă prin care îi putem proteja pe ce mici, cu ajutorul unei șepci concepută special pentru a monitoriza expunerea la soare a copiilor.

Există mai multe tipuri de cancer de piele:

1.Cancerele de piele non-melanom

Aceste tipuri de cancer nu sunt de obicei mortale, dar trebuie tratate prin intervenție chirurgicală, deoarece pot deveni dureroase și pot desfigura pacientul. Cancerele non-melanom se împart în:

  • Carcinom cu celule bazale
  • Carcinom cu celule scuamoase

2.Melanomul malign

Deși este mai rar întâlnit ca alte forme de cancer de piele, melanomul este foarte periculos și poate duce la moarte, dacă nu este diagnosticat din timp. Personale cu un risc crescut de a face această formă de cancer sunt cele care au piele foarte albă, păr și ochi deschiși la culoare și multe alunițe atipice. De asemenea, riscul crește în cazul expunerilor îndelungate la soare și mai ales în urma arsurilor solare.

Sursa: BBC

Citește și Cancer de piele. Cauze, simptome, tratament