Un dispozitiv medical implantat sub piele ar putea vindeca diabetul

Cercetătorii au inventat un dispozitiv medical care poate fi inserat sub piele, pentru a înlocui funcția pancreasului.

De dimensiunea unui card de credit, acest dispozitiv, asemănător cu o punguță, conține celule care produc insulină. După ce este implantat sub piele, în jurul lui se dezvoltă vase de sânge, iar celulele din interior se maturizează. Astfel, în scurt timp implantul devine asemeni unui organ funcțional, care produce insulină și echilibrează nivelul glicemiei.

Cercetătorii de la compania americană Sernova, care au dezvoltat acest dispozitiv medical, au început deja testarea lui pe pacienți cu diabet tip 1. Sistemul numit Cell Pouch („Punguța cu Celule”) este menit să trateze cauza diabetului, nu doar să elimine simptomele, așa cum fac în prezent injecțiile cu insulină sau pompele de insulină.

Astfel, dacă metoda va funcționa cu adevărat, în curând vom putea vorbi de vindecarea diabetului, pentru că implantul va prelua funcția pancreasului, care, în cazul diabeticilor, nu mai produce insulină. Testele făcute pe animale au dat rezultate foarte bune. Un studiu realizat de Universitatea Alberta din Canada, în 2011, a demonstrat că după 100 de zile de la implantarea punguței cobaii cu diabet nu au mai avut nevoie de insulină.

Vezi și Semnele glicemiei crescute: ce teste trebuie să faci și cum o ții sub control

Implantul este realizat dintr-un polimer special, care nu este distrus de corp, ci se integrează natural și nu provoacă efecte adverse. Procedura este destul de simplă și presupune două intervenții.

Mai întâi, sub anestezie generală, punguța este implantată sub pielea abdomenului. Timp de trei săptămâni, vasele de sânge au timp să se dezvolte, iar țesutul din jur acoperă acest dispozitiv medical.

În cadrul celei de a doua intervenții, medicii vor injecta în micile tuburi ale punguței mii de celule care produc insulină, preluate de la un donator. Datorită vaselor de sânge care s-au format deja în jurul lor, aceste celule vor începe imediat să se dezvolte și să preia funcția pancreasului.

Îți recomandăm să citești și Cât de eficient este pancreasul artificial? Concluzia cercetătorilor

În cadrul unui studiu care va începe curând, cercetătorii de la Universitatea din Chicago vor testa implantul pe 7 pacienți cu diabet tip 1. Apoi, vor monitoriza timp de 1 an nivelul glicemiei, cantitatea de insulină produsă și eventualele efecte adverse.

Noul dispozitiv medical inventat de Sernova poate fi folosit și pentru alte boli grave, nu doar pentru diabet. Astfel, implantul ar putea fi util și pentru a trata afecțiuni cronice precum hemofilia sau Parkinson. În aceste cazuri, implantul nu va conține celule care produc insulină, ci unele care furnizează dopamină sau proteina Factor VIII, (esențială pentru coagularea sângelui) care le lipsește celor care suferă de hemofilie.

Sursa: Daily Mail

Vezi și Insulina administrată oral, o nouă speranță pentru diabetici