Dispozitivele de urmărire a globului ocular – O speranţa pentru persoanele paralizate

Graţie unei donaţii de 300000 USD, cercetătorii de la University Of California din San Diego vor putea efectua cercetări în domeniul tehnologiilor, high-tech, dedicate asistării persoanelor cu paralizie.

Echipa a început deja lucrul la un proiect care îi vizează pe cei afectaţi de Sindromul Locked-in (sindrom ventral pontin). Cei afectaţi de acest sindrom sunt deplin conştienţi dar nu pot comunica din cauza unei paralizii complete a muşchilor voluntari, cu excepţia celor oculari. Din această cauza, pacienţii mai sunt denumiţi şi prizonieri în propriul corp.

Echipa de cercetători din California va investiga metode de urmărire a mişcărilor globului ocular şi de transformare a acestor mişcări în diverse funcţionalităţi care permită persoanelor afectate comunice şi fie mai independente. Echipa lucrează la aplicaţii care transforme aceste mişcări în cuvinte generate de calculator.

EyeHome, un prototip, presupune o interfaţă asemănătoare telefonului, controlată însă prin privire. Privind într-o direcţie se poate dicta un mesaj iar într-o alta se pot accesa reţelele sociale. Alte elemente ar implica e-book-uri specializate sau chiar instrumente muzicale acţionate cu privirea.

Citeste si: Medicina digitală contribuie în mod esențial la sănătatea oamenilor

“E foarte greu obţii finanţare pentru astfel de proiecte foarte experimentale” spune Nadir Weibel – conducătorul echipei – dar “Fundaţia Moxie a fost sprijinul nostru încă de la început. Mulţumită lor, vom putea ne continuăm cercetările şi le facem scalabile.”

Este încă foarte devreme dar , atât timp cât, prototipul există şi echipa a fost ajutată financiar, este foarte posibil pacienţii cu Sindrom Locked-in  poată şi afirme, în curând, un pic de independenţa.

 

Sursa: www.engadget.com