Accident vascular cerebral sau atac de cord, prevenite cu ajutorul unui dispozitiv medical

Cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană au inventat un dispozitiv de diagnostic, care poate detecta din timp formarea cheagurilor de sânge, ajutând astfel la prevenirea unui atac de cord sau accident vascular cerebral.

Milioane de oameni din întreaga lume mor în fiecare an din cauza unui atac de cord sau a unui atac vascular cerebral. Aceste complicații apar din cauza formării unui cheag de sânge pe artere.

Din păcate, cheagurile se pot forma extrem de repede, în doar câteva secunde, din cauza trombocitelor, care sunt mici fragmente de celule, cu rol esențial în coagularea sângelui.

Vezi și Anevrism rupt, tratat endovascular în premieră națională

La persoanele cu afecțiuni cardiace și ateroscleroză, circulația sângelui este îngreunată, iar trombocitele pot declanșa formarea de cheaguri, fenomen care provoacă un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Cu ajutorul noului dispozitiv bio-optic inventat de cercetătorii australieni, acum se poate vedea și cuantifica din timp formarea cheagurilor, chiar și dintr-o mică mostră de sânge.

Noua metoda va fi de mare ajutor pentru pacienții cu tulburări de coagulare a sângelui: cei care au un risc crescut de formare a unor cheaguri sau risc de hemoragie, a precizat profesorul Elizabeth Gardiner.

Dispozitivul realizează o hologramă digitală a unui cheag de sânge microscopic, într-o fracțiune de secundă. Pentru asta, el măsoară timpul care îi este necesar luminii să pătrundă prin cheag.

Îți recomandăm și Viețile pacienților cu fibrilație atrială, sub amenințarea AVC

Echipa de cercetători a recreat în laborator modul în care se formează cheagurile în arterele de sânge deteriorate. Noul dispozitiv poate fi integrat într-un microscop obișnuit, dar poate fi folosit doar în laborator, nu și într-un salon de spital, pentru că are dimensiuni destul de mari.

Cercetătorii vor acum să reducă dimensiunea dispozitivului, pentru ca pe viitor acesta să poată fi integrat mai ușor în aparate, astfel încât să fie folosit și în saloane. Astfel, analiza de sânge s-ar putea face imediat, chiar la patul pacientului. În urma testului, medicul va afla pe loc dacă bolnavul urmează să aibă un atac de cord sau accident vascular cerebral.

În prezent, singurul tratament disponibil pentru persoanele cu risc de formare a cheagurilor este prescrierea de medicamente pentru fluidizarea sângelui.

Invenția cercetătorilor australieni a fost publicată în revista de specialitate Advanced Biosystems.

Surse: Australian National University, Medical Xpress

Citește și Noul Apple Watch face o electrocardiogramă în doar 30 de secunde