Editarea genetică CRISPR poate provoca mutații grave în ADN-ul uman

Editarea genetică CRISPR/Cas9 este o tehnică nouă, despre care mulți cercetători cred că poate vindeca boli genetice grave.

CRISPR este o metodă nouă de editare genetică, prin care ar putea fi eliminate boli genetice în prezent incurabile și prin care s-ar putea obține specii noi de animale sau plante.

Iată cum funcționează: cercetătorii taie și elimină o anumită secvență din ADN-ul unei celule (secvență unde există o mutație nedorită), iar în locul acestei părți lipsă este introdusă o secvență de ADN sănătoasă, cu litere care poartă informația dorită. În acest fel ar putea fi eliminate genele cu mutații, care pot provoca boli extrem de grave.

Din păcate însă, un studiu recent realizat de Allan Bradley de la Wellcome Sanger Institute din Marea Britanie și publicat în revista Nature Biotechnology arată că tehnica are efecte secundare nedorite.

Vezi și Nanopicăturile ar putea înlocui ochelarii. Repară corneea și redau vederea

Experimentele realizate de echipa lui pe cobai și pe celule umane arată că o cincime dintre celulele pe care s-a aplicat tehnica CRISPR au dezvoltat modificări nedorite în structura ADN. Practic, în urma editării genetice s-au rearanjat sute sau chiar mii de litere din structura ADN. Modificările au apărut în regiuni diferite de cea unde s-a făcut editarea genetică, de aceea problema nici nu a fost observată în timpul altor studii.

Vezi în animația de mai jos cum funcționează editarea genetică CRISPR:

Din cauza acestor modificări nedorite și imposibil de controlat, există riscul să apară mutații grave și chiar forme de cancer, dacă tehnica va fi folosită pe subiecți umani. Bradley crede că nu trebuie să renunțăm la CRSIPR, dar este esențial să studiem în continuare această metodă, pentru a o înțelege mai bine înainte de-a o folosi ca tratament.

Anumite forme de editare genetică CRISPR, utilizate mai recent, s-au dovedit a fi mai sigure, pentru că presupun modificarea doar a anumitor litere din ADN, nu a unei întregi secvențe. Alte tehnici pot doar să controleze cât de activă este o anumită genă, fără ca ADN-ul să fie editat în vreun fel.

Sursa: New Scientist, Reuters

Citește și O terapie revoluționară distruge tumorile canceroase greu de tratat