Endomondo – partenerul meu de alergare

Sunt un alergător amator. M-am apucat târziu de sportul ăsta pe care l-am descoperit întâmplător în timp ce mă plimbam prin Herăstrău. Mai jos, câteva impresii despre Endomondo – partenerul meu de alergare.

La început, adică acum vreo patru ani, mai mult mergeam; alergarea părea ceva imposibil. După o sută-două de metri, inima îmi ajungea în gât şi mă opream gâfâind. Încet-încet, am descoperit singur tehnica şi plăcerea alergării şi am terminat deja mai multe semimaratoane şi chiar două maratoane. Acum, un antrenament obişnuit, pe care îl fac de circa 3 ori pe săptămână, măsoară 12-13km.

hartaher

Alerg de plăcere, alerg dimineaţa, alerg singur… de fapt mint, acum nu mai alerg chiar singur pentru că, de vreun an, de când am descoperit Endomondo, o voce plăcută mă însoţeşte la antrenamente şi mă anunţă din kilometru în kilometru cât şi cum am alergat. Astfel, îmi este mult mai uşor să controlez ritmul în care alerg şi să-l corectez în funcţie de obiectivul propus.

Ce este Endomondo?

Endomondo este o aplicaţie gratuită disponibilă atât pe iOS, cât şi pe Android sau Windows şi care poate monitoriza o mulţime de activităţi sportive. Eu o folosesc în varianta Android, fiind instalată pe telefonul Samsung din dotare. În afară de alergare, o mai folosesc şi când merg pe jos sau pe bicicletă.

endoplay

Citește noutățile despre alte aplicații de alergare, runtastic și runkeeper.

Ce face de fapt, Endomondo? Păi, face o grămadă de lucruri! Cum le face? Păi, pe unele mai bine, pe altele mai prost. De exemplu, eu nu pun preţ prea mare pe numărul de calorii arse sau pe diferenţa de altitudine. După părerea mea, datele astea sunt mai degrabă nişte estimări decât nişte măsurători precise. Nici traseul nu e monitorizat la milimetru, de multe ori zici că am alergat pe fundul lacului Herăstrău sau pe mijlocul bulevardului printre maşini dar, având în vedere faptul că parcurg des acelaşi traseu, pot spune că distanța totală e aproximativ aceeaşi mereu (parcă un pic mai mare decât cea reală), iar timpul e bine măsurat.

Citește și Brandurile sport – viitorul în materie de dispozitive purtabile

Aplicaţia e foarte uşor de folosit, meniul e intuitiv şi înainte de a începe antrenamentul poţi alege sportul, tipul de antrenament sau un anumit obiectiv. Activează GPS-ul, apasă start şi vei face cunoştinţă cu vocea care îţi va spune GO şi apoi te va notifica periodic. Dacă vrei, poţi întrerupe temporar înregistrarea şi poţi relua. La finalul antrenamentului apasă stop şi vei avea la dispoziţie o serie întreagă de statistici: distanţă, timp, calorii arse, timpii fiecărui kilometru, cel mai bun kilometru, testul de 12 minute, cei mai buni 5km, etc.

bestdistances

Pe măsură ce antrenamentele se înmulţesc, vei avea la dispoziţie din ce în ce mai multe statistici: kilometri făcuţi pe zi/săptămână/lună/an, timpii tăi cei mai buni pe diferite distanţe standard, cum au evoluat ei de-a lungul timpului, etc, etc, etc. Provocator, nu-i aşa? Dacă faci mai multe sporturi evident statisticile vor fi ţinute pe fiecare dintre acestea şi apoi vor fi cumulate.

stats

Şi stai, asta nu e tot! Fă-ţi cont pe Endomondo şi împărtăşeşte cu prietenii tăi toate rezultatele tale. Provoacă-i la competiţie sau răspunde la provocările lor. Încurajază-i în timp ce aleargă sau felicită-i după aceea. În plus, poţi să share-uiești totul şi pe Facebook. Comunitatea e din ce în ce mai mare și este puternic promovată și sprijinită cu premii de Under Amour, noul proprietar al endomondo. Dacă toate astea nu-ți sunt de ajuns, pentru circa 100 RON/an, ai la dispoziţie varianta Premium care îţi oferă şi mai multe opţiuni.

Poate te interesează Top 5 aplicații Android şi iOS pentru fitness sau alte aplicații iOS  sau Android pentru sănătate.

Nu am folosit alte aplicaţii de acest gen şi ca atare nu pot face comparaţii sau clasamente, dar pot să spun, cu siguranţă, că Endomondo îmi este foarte util şi că de când îl folosesc eficienţa antrenamentelor mele a crescut. Am obiective mai clare şi le ating mai uşor.

Pentru anul acesta, an în care împlinesc 48 de ani, am două obiective destul de îndrăzneţe: 10km sub 48 de minute şi semimaraton sub o ora şi 48 de minute. Prietenul Endomondo zice că până acum PB-urile mele sunt: 10km în 50:11 pe 14.02.2016 şi semimaraton în 1:54:22 pe 13.12.2015.

Deci, te las şi am fugit; ne vedem în Herăstrău!
GO!!!