Exoschelet. Ce este acest dispozitiv și cum ajută persoanele paralizate să meargă

Un start-up românesc a realizat un exoschelet care poate fi de mare ajutor persoanelor paralizate sau paraplegice. Spre deosebire de alte produse de acest fel, exoscheletul Axosuits este mult mai accesibil ca preț.

Axosuits este un start-up fondat în anul 2013 la Oradea, o companie de robotică specializată în crearea de exoschelete. Un exoschelet este un fel de costum robotizat, care se fixează de obicei pe partea de jos a corpului și preia practic funcția locomotorie a persoanei bolnave, care nu se poate deplasa singură.

Prin urmare, exoscheletul este un dispozitiv medical, esențial pentru persoanele paralizate sau paraplegice care vor să rămână pe cât posibil active și să ducă o viață independentă. Dispozitivul este un înlocuitor al scaunului cu rotile, iar, spre deosebire de acesta, oferă o mai mare libertate de mișcare utilizatorului, care poate merge practic, din nou, singur, pe propriile sale picioare.

Compania speră ca în curând să poată începe vânzarea primului exoschelet pe care l-a conceput. Spre deosebire de alte dispozitive de acest fel, care costă între 70.000 și 150.000 de euro, Axosuit este mult mai accesibil. Poate fi cumpărat pentru numai 25.000 de dolari. Deja compania a primit precomenzi de la mai multe spitale și centre de reabilitare, dar și de la pacienți.

Avantajele folosirii unui exoschelet

Un exoschelet este de mare ajutor pentru cei care au suferit o traumă și nu mai pot merge. În loc să stea într-un scaun cu rotile, ei se pot deplasa singuri. Acest lucru le crește încrederea în sine, deoarece pot să rămână activi, să lucreze și să socializeze, ca înainte de accident. Astfel, ei pot să desfășoare în continuare unele activități simple, precum grădinăritul sau treburile gospodărești.

Vezi și Dispozitivele de urmărire a globului ocular – O speranţa pentru persoanele paralizate

Totodată, mișcarea pe care o face pacientul care poartă un exochelet îl scapă de alte complicații care pot fi provocate de statul îndelungat într-un scaun cu rotile sau în pat. Activitatea fizică ajută la creșterea densității osoase și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.

Pacienții care pot folosi un exoschelet de acest fel sunt cei care au rămas paralizați în urma unui atac cerebral sau a unui accident. De asemenea, dispozitivul le poate fi util bătrânilor care suferă de atrofie musculară, pacienților care fac terapie de recuperere și celor care au un picior amputat. Persoanele interesate se pot înscrie pe site-ul Axosuits, pentru a participa la testarea clinică a acestui exoschelet.

Axosuit poate funcționa timp de 6 ore cu o singură încărcare a bateriei, poate fi ajutat pe înălțime, în limitele de 150 cm – 210 cm și suportă o greutate de până la 125 kg. Dispozitivul a fost realizat în cadrul unui proiect început în 2014, cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană.

exoschelet

Cum funcționează un exoschelet

Un exoschelet oferă susținere și forță suplimentară pentru oamenii care nu se pot mișca singuri sau care pot face doar mișcări foarte limitate. Cel mai des, exoscheletul se montează pe picioare, ca să ajute la deplasare, însă există și dispozitive pentru brațe sau unele care îmbracă practic întregul corp. Acestea din urmă sunt mai utile vârstnicilor sau bolnavilor care se recuperează după un atac cerebral.

Exoscheletul pentru picioare se fixează cu benzi speciale de șoldurile pacientului. Prin simpla apăsare a unor butoane, el poate comanda apoi exoscheletului să se deplaseze înainte, ajutându-l astfel să meargă. Dispozitivele funcționează pe bază de baterii, care le asigură o autonomie de câteva ore.

Primul dispozitiv similar unui exoschelet a fost creat în anul 1890, de inventatorul rus Nicolai Yagn. Acesta nu avea însă o funcție medicală, ci fusese realizat pentru a ajuta soldații ruși să alerge mai repede.

De altfel, primele aplicații au fost în domeniul militar, un proiect similar fiind realizat în Statele Unite, în 1965, de compania General Electric. Abia după anii 1970 inginerii s-au gândit că exoscheletul poate fi mai util unor persoane care suferă de paralizie.

Cu toate acestea, abia după anul 2000 putem vorbi de o cercetare serioasă în acest domeniu, când exoscheletele au devenit o realitate.

Sursa: Emerging Europe

Citește și Plasturele cu GPS, un mare ajutor pentru bolnavii de Alzheimer