Facebook intră în industria sănătății digitale

Facebook știe deja foarte multe lucruri despre cei care au cont pe această rețea de socializare. Dar, în curând, Facebook ar putea deține și informații despre starea ta de sănătate!

Apple și Google sunt prezente în industria de sănătate digitală, iar Facebook se pregătește la rândul său să facă acest pas. Informațiile nu au fost confirmate de oficialii Facebook, dar surse credibile, citate de Reuters, spun că momentul în care Facebook va aborda domeniul sănătății medicale nu este foarte departe, iar pregătirile pentru acest moment sunt în toi.

Facebook lucrează la realizarea unei “comunități de sprijin” on-line, care are în plan să pună în legătură utilizatorii Facebook care suferă de diverse afecțiuni, între ei, pentru a putea schimba informații și pentru a se suține reciproc. Facebook este interesată și  de realizarea unor noi aplicații pe domeniul îngrijirii preventive, cu scopul de a-i ajuta pe oameni să-și îmbunătățească stilul lor de viata.

În ultimele luni, spun sursele, o echipă lucrează în colaborare cu experți din industria medicale și cu întreprinzători din domeniul medical, dar mai ales cu cei implicați în domeniul sănătății digitale. Scopul pare să fie acea de a înființa o unitate de cercetare și dezvoltare pentru a testa noi aplicații de sănătate.

Sănătatea a fost mereu o preocupare în atenția oficialilor de la Facebook, iar compania are deja o istorie în acest domeniu, chiar dacă este mai puțin cunoscută. Echipele care lucrează la dezvoltarea Facebook știu foarte bine că asistența medicală și domeniul sănătății digitale poate să funcționeze ca un instrument care să crească notorietatea platformei și care să ataragă noi utilizatori. O dovadă este succesul neașteptat punctat de Facebook care a inclus pe profilele personale posibilitatea ca membri să specifice dacă acceptă să fie donatori de organe. Această posibilitate o au doar persoanele cu domiciliul stabil în Statele Unite ale Americii, iar numărul celor care au făcut specificația din care rezultă că acceptă să fie donatori de organe înregistreaza o listă cu peste 13.000 de utilizatori, conform cifrelor oficiale, în iunie 2013. Numărul acestor persoane a crescut constant, în medie cu câteva sute, în fiecare zi, susține Jurnalul American de Transplant.

Echipele care lucrează la implicarea Facebook în domeniul sănătății digitale se concentrează pe grupurile de persoane care suferă de boli cronice, diabetul fiind una din suferințe, pentru că s-a observat că aceste persoane caută sfaturi și informații pentru tratarea și ameliorarea problemelor lor de sănătate. Un alt aspect pe care care Facebook l-a luat în seamă, la modul foarte serios este proliferarea rețelelor cu informații dedicate pacientului ceea ce demonstrează că oamenii sunt interesați să comenteze problemele de sănătate pe care le au și să ceară păreri și sfaturi, dar, totodată un interes crescut pentru ceea ce înseamnă tratament on-line.

facebook-257829_1280Directorul executiv Mark Zuckerberg este implicat personal în problemele de sănătate. Soția sa, Priscilla Chan, este medic pediatru iar cei doi au donat recent cinci milioane de dolari pentru Centrul de Sanatate Ravenswood din East Palo Alto. Mark Zuckerberg,  pe de altă parte, este extrem de atent cu ceea ce înseamnă industria Pharma. Pe platforma Facebook este interzisă orice formă de publicitate pentru a promova vânzarea de medicamente, decizie care nu este deloc întâmplătoare.

Probleme de confidențialitate

Una din marile probleme pe care le are rețeaua Facebook este legată de confidențialitatea datelor. Compania s-a confruntat cu critici considerabile pe marginea acestui subiect. O dovadă că lucrurile stau prost din acest punct de vedere este faptul că, în numele companiei, oficiali Facebook și-au cerut scuze public utilizatorilor pentru manipularea fluxuri de știri în scopul cercetării.

Problemele legate de confidențialitatea datelor sunt una din marile bariere pe care le are Facebook în penetrarea în domeniul sănătății digitale, așa că una dintre preocuparile companiei este de a ridica gradul de siguranță al datelor personale înainte a de a trece le promovarea unor facilițăți în domeniul eHealth. Se pare că Facebook va permite utilizatorilor să folosească pseudonime, tocmai ca o garanție în plus pentru confidențialitatea datelor, iar toleranța dovedită de Facebook cu privire la nume și datele de identificare ar putea fi un semn al interesului de dezvolta o platformă medicală pentru utilizatori.

Când vine vorba despre detalierea unor probleme de sănătate oamenii sunt extrem de reticenți să difuzeze informații personale în mediul on-line cu numele lor real, pentru că aceasta poate avea efecte neplăcute asupra nivelului asigurărilor sau asupra locului de muncă, dar dacă oameni au posibilitatea de a interacționa anonim despre probleme lor medicale ar face-o mult mai intes, probabil cu multiple beneficii pentru sănătatea individuală și colectivă.

Nu este cert cum o să intre Facebook pe domeniul sănătății virtuale, după cum nu se știe cât de repede se va întâmpla asta, dar este cert ca Facebook va face acest pas.

Sursa: reuters.com