Tranzactia, in valoare de 2,1 miliarde de dolari, se va finaliza la inceputul anului viitor, iar noile dispozitive Fitbit vor putea fi vandute pe viitor sub sloganul „Made by Google”.
În urma acestei tranzacții, Google intră în forță pe piața dispozitivelor portabile e-health, devenind astfel rivalul Apple. În scurt timp, am putea vedea pe piață mai multe gadgeturi pentru monitorizarea sănătății compatibile cu sistemul Android, ca alternativă la Apple Watch, care este compatibil cu iPhone.
În ultimii ani, Apple a deținut supremația pe piața dispozitivelor inteligente care monitorizează sănătatea. Succesul companiei a fost evident încă din 2015, când a lansat Apple Watch, iar în ultimii ani aceste gadgeturi au devenit tot mai orientate spre e-health. Apple Watch seria 5 este primul ceas inteligent care poate face și electrocardiograme și este aprobat pentru folosire ca dispozitiv medical.
Gadgeturile Fitbit, care s-au bucurat la rândul lor de aprecierea utilizatorilor, vor fi probabil îmbunătățite sub coordonarea Google, în special pe zona de software. Desigur, vor beneficia și de aplicația Google Fit.
Decizia Google nu este deloc surprinzătoare, mai ales că în luna ianuarie a acestui an a cumpărat de la Fossil o tehnologie pentru smartwatch, pentru care a plătit 40 de milioane de dolari, dar despre această achiziție nu avem încă prea multe informații.
Conducerea Fitbit îi asigură pe utilizatorii acestor gadgeturi că va păstra în siguranță datele lor personale, astfel încât Google nu le va putea folosi pentru a plasa reclame personalizate. Totuși, analiștii financiari consideră că în prezent valoarea acestei companii este dată în primul rând de datele medicale pe care le deține despre utilizatorii acestor gadgeturi.
Tranzacția este o soluție salvatoare pentru Fitbit, deoarece compania se confruntă cu o scădere a vânzărilor, iar ultimele sale produse, Versa Lite și Versa 2, nu s-au bucurat de succesul scontat. Apple este foarte puternic pe segmentul gadgeturilor premium, dar este la concurență și cu Fitbit, pentru că a redus mult prețurile pentru modelele mai vechi de Apple Watch. Astfel, acestea au devenit mai accesibile ca noile produse Fitbit.
Ceasurile inteligente produse de Fitbit pot monitoriza caloriile arse, numărul de pași făcut de utilizatori, distanța parcursă, pulsul, exercițiile fizice efectuate, durata și calitatea somnului. Nu au însă unele funcții care sunt apreciate și căutate, cum ar fi posibilitatea de a păstra în memorie muzica preferată a utilizatorului.
Noile gadgeturi Fitbit vor funcționa probabil cu sistemul Wear OS produs de Google, dar acesta va fi în continuare disponibil și pentru alți producători. James Park, CEO Fitbit, consideră că prin această tranzacție noile dispozitive e-health vor deveni mult mai bune: „Cu resursele și platforma globală de la Google, Fitbit va putea să accelereze inovația în domeniul dispozitivelor portabile, să crească mai rapid și să facă sănătatea mai accesibilă pentru oricine”.
Unii experți se așteaptă ca pe viitor Google să producă și propriile sale ceasuri inteligente, Pixel Watch, cu ajutorul tehnologiei și experienței echipei Fitbit. Rămâne însă de văzut dacă un asemenea proiect va deveni realitate.
Sursa: The Verge
Citește și Nokia se retrage din domeniul e-health. Vinde înapoi brandul Withings