6 greșeli mari pe care și cei care fac sport în mod regulat ar trebui să le evite

Cei care fac sport în mod regulat tind să facă unele greșeli care le afectează rezultatele și fac ca munca depusă la sala de sport sau în parc să fie uneori risipită.

Atunci când îți propui să mai scapi de câteva dintre kilogramele care te deranjează, ai putea avea tentația să urci pe prima bandă de alergat pe care o vezi și să nu te mai dai jos de pe ea, iar mesele să le mai rărești, ajungând să mănânci de cel mult două ori pe zi și foarte rar și puțin pe timpul serii.

Dacă ai aceste idei în minte, atunci renunță imediat la ele, pentru că odată cu acele kilograme în minus pe care le vei obține, te vei putea trezi cu probleme de sănătate grave. Atunci când te apuci de sport sau de o dietă, cuvintele cheie care ar trebui să te preocupe sunt răbdarea, constanța și echilibrul.

Îți recomandăm și 5 mituri despre alimentație pentru cei care fac sport

Fără acestea trei, nu vei face decât să dai jos kilograme pe care le vei pune la loc imediat cum vei reveni la obiceiurile vechi și mai puțin sănătoase. Culmea este că și cei care fac sport în mod regulat încă mai tind să facă unele greșeli care le afectează rezultatele și fac ca munca depusă la sala de sport sau în parc să fie uneori risipită.

6 greșeli mari pe care și cei care fac sport în mod regulat ar trebui să le evite:

1. Lipsa de hidratare

Fie că faci sport sau nu, hidratarea trebuie să fie o prioritate în fiecare zi, indiferent de sezon. Specialiștii recomandă aproximativ 2 litri de apă în fiecare zi, însă odată cu efortul fizic ridicat, așa cum e de așteptat, și consumul de apă trebuie să crească. Lipsa de hidratare, mai ales în timpul unui antrenament la sală, poate duce la accidentări musculare grave, de la crampe, întinderi și până la rupturi musculare.

2. Nu ai grijă la macronutrienți

Activitatea fizică intensă va solicita extrem de mult organismul tău, care va consuma o mare cantitate de energie. Acesta este și motivul pentru care foarte mulți dintre cei care fac sport apelează și la suplimente de fitness care au calitatea de a te ajuta să îți atingi necesarul de macronutrienți dintr-o zi. Aici vorbim în principal despre proteine, care te ajută să protejezi și să crești musculatura, carbohidrații, care vor determina luarea sau scăderea în greutate, și grăsimile, care în niciun caz nu trebuie eliminate chiar și dacă îți dorești să slăbești.

Vezi și 4 pericole ale exercițiilor fizice în exces. Cât sport e recomandat să faci săptămânal

3. Alimentația care anulează antrenamentul

Astfel, alături de apă și nutrienții de bază pentru cei care fac sport în mod regulat, ajungem la capitolul alimentație. Unul dintre principiile greșite de care ar trebui să te ferești este cel care te poate face să crezi că, dacă faci sport, atunci poți să mănânci ce vrei și când vrei. O regulă de aur în lumea fitnessului spune că burta se pune în bucătărie și tot în bucătărie se va da jos, sportul reprezentând doar un stimulent prin care poți accelera arderile de grăsimi.

Fără o alimentație echilibrată și corectă, cu trei mese principale pe zi și două gustări, metabolismul tău va fi mai lent și va arde mai puține calorii. De asemenea, atunci când vrei să pui masă musculară, trebuie să îți calculezi o alimentație care să fie într-un ușor surplus caloric.

Adică, dacă organismul tău arde 2000 de calorii într-o zi, pentru masă musculară trebuie să mănânci aproximativ 2200 de calorii, iar pentru slăbire trebuie să te situezi undeva pe la 1700-1800 de calorii. Orice extremă, în care mănânci ori prea mult sau prea puțin te va pune în situația în care ori te vei îngrășa, ori vei slăbi, afectându-ți și masa musculară.

4. Prea puțină odihnă

Odihna zilnică este un alt factor care nu trebuie niciodată neglijat. Pentru cei care fac sport, somnul este momentul în care masa musculară se dezvoltă, se regenerează, iar fibrele afectate în urma antrenamentelor grele se repară. Dacă dormi prea puțin, atunci corpul tău nu va beneficia de destul timp pentru a se repara singur, moment în care pot apărea și problemele musculare și accidentări mai dese.

5. Suprasolicitarea

Excesul de zel poate fi la fel de periculos precum indiferența. După un timp, ai putea fi tentat să faci și două antrenamente pe zi, unul dimineața, iar altul seara. Chiar dacă un antrenament va fi de forță, iar altul de cardio, riscul cel mare este să scazi imunitatea corpului tău până în punctul în care vei ajunge să nu te mai simți bine și să nu te mai poți antrena deloc pentru anumite perioade.

6. Pui preț prea mare pe ce arată cântarul

Un cântar banal îți va arăta doar numărul de kilograme și nimic altceva. Însă pune alături două persoane care cântăresc fiecare 75 de kilograme, însă una are sub 10% grăsime corporală, iar cealaltă are peste 15%. Vei sesiza o diferență spectaculoasă.

De la un punct încolo, cântarul nu mai trebuie să fie un reper de bază și ar trebui înlocuit cu o vizită la nutriționist, unde ți se va calcula nivelul de masă musculară și cel de grăsime din organism, pentru a stabili astfel cum trebuie să te antrenezi de acum încolo și care sunt prioritățile tale în alimentație.  

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Goran Bogicevic

Citește și 5 sfaturi care te feresc de accidente atunci când faci sport