Trei proiecte de inovație medicală, premiate la Hacking Health Hackathon

Evenimentul Hacking Health Hackathon s-a încheiat, iar juriul a ales cele trei proiecte câștigătoare. Este vorba de trei aplicații care se vor dovedi foarte utile în domeniul medical: Sanguinity, Baby Steps și MedNet.

Cele trei proiecte digitale de inovație în domeniul medical premiate la Hacking Health Hackathon sunt Sanguinity – o aplicație care ajută la gestionarea bazei de donatori de sânge -, Baby Steps – aplicație care explică etapele de dezvoltare din viața copilului – și MedNet, aplicație care asigură protecția datelor private ale pacienților.

Aplicația Sanguinity se va dovedi utilă mai ales în situațiile de urgență legate de lipsa donatorilor de sânge. Cu ajutorul acestei aplicații, centrele de donare își vor putea organiza mai bine bazele de date cu donatori și vor gestiona mai eficient fluxul acestora. De asemenea, aplicația va trimite notificări donatorilor, care se vor putea duce la centrele unde se fac recolări în funcție de perioada în care ei sunt disponibili pentru donare. Astfel, vor fi mai puține cazuri în care operații importante trebuie amânate pentru că nu s-au prezentat suficienți donatori care să aibă o anumită grupă de sânge.

Vezi și Doi antreprenori români în e-Health, îndrumați de experți în cadrul Pitching Days

Baby Steps este o aplicație destinată părinților care au nevoie de sfaturi specializate, avizate, despre etapele de dezvoltare din viața copilului. Ei vor găsi de asemenea informații despre controalele medicale periodice la care trebuie să-l ducă pe micuț și despre calendarul de vaccinări obligatorii și opționale.

Aplicația MedNet se bazează pe tehnologia Blockchain și oferă protecție pentru datele private ale pacienților. De anul viitor, vor intra în vigoare noi reglementări europene în acest sens, prin urmare sistemul medical din România trebuie să poată aplica la timp noile cerințe.

Hacking Health este primul hackathon din România pe teme de sănătate, organizat la iniţiativa companiei Johnson & Johnson, cu sprijinul organizației Smart Everything Everywhere (SEE). Concursul a durat două zile (28 și 29 octombrie), iar la competiție s-au înscris 100 de persoane, organizate în 21 de echipe, care au prezentate proiecte digitale din domeniul eHealth.

Cele trei echipe câștigătoare vor primi finanțări de 15.000 de dolari, pentru a-și putea dezvolta aplicațiile. În următoarele luni, autorii aplicațiilor vor primi sfaturi utile din partea specialiștilor Smart Everything Everywhere, care vor urmări de asemenea implementarea cu succes a proiectelor câștigătoare.

Citește și O aplicație de mobil poate fi un eficient tratament pentru depresie

 Foto: Steluța Popescu/Romanian Government 2016