Cu rețelele sociale prezente în viața a mai mult de două miliarde de oameni, putem estima impactul Facebook asupra sănătății peronale drept unul major, cu două tăișuri.
Dincolo de observațiile de bun simț și cu mult înainte ca impactul Facebook asupra sănătății să existe, o echipă de medici de la Harvard a început să studieze efectul rețelelor sociale asupra stării de sănătate a pacienților. Studiul a durat 32 de ani (!!), afecțiunea urmărită a fost obezitatea iar numărul de subiecți, peste 12,000. Medicii au publicat rezultatele cercetării lor în prestigiosul New England Journal of Medicine iar studiul îl puteți obține de aici:
The Spread of Obesity in a Large Social Network Over 32 Years
Concluzia științifică medicală confirmă bănuielile: sănătatea ne este influențată de rețelele sociale, de persoanele în care avem încredere și de obiceiurile și valorile grupului din care facem parte.
La fel ca în cazul rețelelor sociale non-digitale, Facebook are ca prim focus relevanța pentru conținutul pe care-l propune membrilor săi. Tradus în viața reală, încearcă să ne ofere mai multe informații venite dinspre oameni și surse pe care le apreciem și să reducă numărul și efectul mesajelor neinteresante sau nocive.
Poți citi și cum Facebook intră în industria sănătății digitale
Algoritmul rețelei sociale este perfecționat permanent, dar mesaje nerelevante sau, mai rău, nocive sunt încă prezente pe paginile fiecăruia. Aici apare fațeta nocivă a accesului la informație liberă și nevoia abilității de a discerne. Practic, putem grupa impactul Facebook asupra sănătății în 4 mari direcții.
4 reguli pentru a beneficia de impactul Facebook asupra sănătății
1. Profitați! Facebook este o sursă inepuizabilă de informație
Urmărind surse credibile și echilibrate puteți afla și învăța multe despre lucrurile care vă interesează din sănătate. Grupurile sunt locuri unde oamenii cu preocupări comune schimbă păreri și anunță noutăți. Unele grupuri sunt exemple de echilibru și informație, fie că este vorba despre fitness sau boli cronice. Deseori aceste inițiative le depășesc pe cele guvernamentale. Iată aici cum diabeticii își scriu singuri viitorul
2. Aveți grijă! Comparațiile pot să vă facă prea critici cu sine înșivă
Comparațiile personale cu postările pe care le găsiți în mediul virtual sunt inevitabile. Nu uitați că, deși multe, postările Facebook tind să prezinte informații care să-l pună într-o lumină favorabilă pe autor. E nevoie să rămâneși echilibrat, chiar dacă nu vă puteți lăuda cu maratoane terminate sub 3 ore sau glicemii constante în jurul de 100.
3. Folosiți! Dispozitive și tehnologii vă ajută să vă monitorizați mai bine sănătatea
Veți afla despre o mulțime de aplicații de sănătate. Pentru măsurarea pulsului și tensiunii, pentru relaxare, care te pot ajuta să te lași de fumat sau care îţi arată cât de bine vezi. Sigur, niciuna nu poate înlocui vizita la medic, dar vă pot oferi informații denerale despre starea de sănătate. În zona de fitness, mai multe aplicații și dispozitive purtabile vă pot măsura nivelul de activitate și vă pot reaminti să faceți mișcare.
4. Alegeți! Social media dă dreptul la cuvânt tuturor, aveți grijă la dezinformări
Ultima și cea mai importantă dintre reguli. Cum impactul Facebook asupra sănătății stă în primul rând în informație, calitatea ei este fundamentală pentru acest domeniu. Încercați deci să vă alegeți atent sursele. Explozia Facebook s-a dus, nu mai este nevoie să dați automat accept oricărei cereri de prietenie. Și există oricând posibilitatea să vă „desprieteniți” de cei care vă promit remedii peste noapte sau 20 de kilograme mai puțin in 48 de ore.
Citiți și cum Medicina digitală contribuie în mod esențial la sănătatea oamenilor