imunoterapia oncologica

Imunoterapia oncologică, o soluție care vine din viitor

Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă și promițătoare inovație în lupta împotriva cancerului. Reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medicilor, industriei farmaceutice și autorităților din domeniul sănătățiii s-au reunit recent în cadrul unei mese rotunde, organizată la Palatul Parlamentului, sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică  a Senatului României, pentru a discuta despre aceasta terapie.

Problemă de sănatate cu care se confruntă toate statele lumii, cancerul este îngrijorător de prezent și în statisticile din țara noastră, unde cele mai frecvente forme de cancer sunt cel bronhopulmonar și cel de sân. În privința incidenței cancerului de col uterin în România, aceasta este de două ori mai mare decât media Uniunii Europene, iar mortalitatea cauzată de acest tip de cancer, de trei ori mai mare.

Progresul înregistrat în lume de medicina oncologică, inclusiv în domeniul imunoterapiei, contribuie la diminuarea ratei de deces prin cancer și la îmbunătățirea calității vieții pacientului. Iar de medicina modernă, personalizată, cea care tratează cauzele, nu efectele îmbolnăvirii, este firesc să beneficieze și pacienții din țara noastră, ceea ce presupune ca profesioniștii din Sănătate să aibă acces la cele mai recente rezultate înregistrate în medicina oncologică.

Te-ar putea interesa și Premiera medicala in oncologie

În Uniunea Europeană, imunoterapia oncologică a primit aprobari și este disponibilă pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancer pulmonar (altul decât cel cu celule mici) și cancer de vezică urinară. Iar oamenii de știință continuă să studieze alte circa 2000 de imunoterapii oncologice, pentru aproximativ 300 de tipuri de cancere. În România avem însă disponibile pe piață – potrivit secretarului se stat în Ministerul Sănătății, Octavian Alexandrescu, circa 40 de molecule. Din păcate, foarte puține dintre ele sunt și susținute prin programe naționale. Mai mult de atât, aceste molecule sunt recomandate a fi folosite în linia a doua de tratament.

Este adevărat, imunoterapia oncologica nu este deloc ieftina. Însă viața unui om este de neprețuit, iar aceasta ar trebui folosita ca tratament de primă linie dacă diagnosticul este unul de precizie, pus pe bază de biomarkeri.

”Din punctul meu de vedere, pentru a asigura sustenabilitatea accesului la imunoterapia oncologica în România trebuie să ne gândim în mod concret la un plan de diagnostic precis al cancerului. Cred că nu ne mai putem permite să pierdem nici măcar o zi tratând pacienții în modul în care îi tratăm astăzi.” a declarat în cadrul dezbaterii dr. Marius Geantă, fondatorul Centrului de Inovație în Medicină, recent întors de la Congresul Anual al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2018).

imunoterapia oncologica

Imunoterapiile, fiind scumpe, ar putea împovăra bugetul oncologiei? Sunt acestea o cheltuială pe care statul nostru nu și-ar putea-o permite? Ei bine, Franța a demonstrat în urmă cu mai mulți ani că  pentru fiecare pacient amănunțit investigat (biomarkeri, genetică, etc), diagnosticat cu precizie și tratat țintit, bugetul oncologiei a facut după un an o economie de 30%. ”În România, din păcate, investigațiile acestea nu sunt gratuite. Le suportă industria farmaceutică, le suportăm noi, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, dar cei care nu au bani pentru aceste investigații mor cu zile deoarece nu li se poate recomanda tratamentul adecvat. Avem și nu avem imunoterapie în România, pentru că odată cu introducerea acestor noi terapii prin  Hotărâre de Guvern nu sunt disponibile și protocoalele terapeutice. Acestea întârzie foarte mult. Este necesară o armonizare legislativă în acest sens, pentru ca lucrurile care fac diferența între viață și moarte să poată ajunge imediat la pacient. Pentru care contează fiecare zi… Dacă facem presiuni, dacă acțiunile noastre poate că sunt mai radicale, este pentru că noi nu avem timp. S-au făcut pași către normalitate în privința sistemului de sănătate din România, dar încă nu s-a reușit să se ajungă măcar la limita inferioară a normalității”, a declarat și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Citeste mai multe despre imunoterapia oncologica