Un pas inainte in imunoterapie: vaccin personalizat impotriva cancerului

Sursa medicala: Nature Immunology. Medic citat: Manfred Kopf, Universitatea ETH Zurich.

Imunoterapia ofera mari sperante in lupta impotriva cancerului, reprezentand un tratament personalizat, care stimuleaza sistemul imunitar sa lupte eficient cu tumorile.

De ani de zile, oncologii știu că, dacă stimulează activitatea celulelor T ale sistemului imunitar, acestea pot distruge tumorile canceroase. De altfel, anul trecut, cei doi cercetători care au descoperit această nouă metodă de tratament, James Allison și Tasuku Honjo, au primit Premiul Nobel pentru Medicină.

Desigur, imunoterapia oncologică este încă la început de drum, iar oamenii de știință încearcă acum să dezvolte această nouă abordare terapeutică. Acum, ei vor să obțină un vaccin care să stimuleze înmulțirea celulelor T, astfel încât acestea să întărească sistemul imunitar al pacientului și să elimine tumorile canceroase. Dar, pentru realizarea unui vaccin, cercetătorii trebuie să știe care sunt moleculele potrivite, care să țintească o anumită celulă canceroasă.

Cercetătorii de la Universitatea ETH Zurich, sub coordonarea lui Manfred Kopf, professor de biomedicină moleculară, au găsit recent o metodă prin care pot afla care sunt aceste molecule potrivite, astfel încât să poată concepe un vaccin personalizat, care este eficient doar pentru un anumit pacient și doar pentru un anumit tip de cancer.

Marea promovare în imunoterapie o reprezintă tocmai conceperea unui vaccin personalizat.Tumorile diferă de la o persoană la alta, la fel și sistemul imunitar, nu există bolnavi care să răspundă la fel la un anumit tratament.

Un vaccin se bazează pe un anumit tip de proteine, numite peptide, care apar în tumorile canceroase în urma unei mutații genetice. Celulele T pot recunoaște și distruge doar o anumită peptidă, la fel cum o cheie poate descuia o singură ușă. De aceea, pentru ca tratamentul să fie eficient, pacientul trebuie să aibă celule T capabile să recunoască și să atace anumite peptide.

Prin urmare, înainte de producerea unui vaccin personalizat, cercetătorii trebuie să facă mai multe teste de laborator și să afle ce perechi de celule T pot distruge peptidele din tumorile respective. În momentul în care a fost identificată o celulă T care poate recunoaște acea peptidă, atunci se poate face și vaccinul. Substanța din vaccin va activa în organismul pacientului doar acele celule T care recunosc peptida specifică tumorii. Astfel, celulele canceroase vor fi în final distruse.

Vezi și Un nou vaccin anticancer, eficient chiar și în caz de melanom agresiv

În urma unor experimente făcute pe cobai, cercetătorii elvețieni au reușit să descopere o metodă prin care pot corela mai simplu celulele T cu peptidele care trebuie distruse. Desigur, este nevoie de studii avansate, pentru a se observa ce eficiență are noua metodă în cazul tumorilor la oameni. Pe cobai, metoda a dat rezultat, iar animalele care au fost imunizate cu vaccinul personalizat s-au vindecat, tumorile canceroase fiind distruse.

Noua tehnică a fost testată pentru prima dată și brevetată în anul 2015, iar studiul a fost publicat în revista Nature Immunology. Ulterior, cercetătorii au  pus bazele unui start-up, Tepthera, care are ca obiect de activitate demonstrarea eficienței acestei metode în cazul tumorilor care apar la oameni.

„Tehnica noastră de imunizare personalizată promite un tratament eficient pentru orice tip de cancer. Poate fi folosită însă și în cazul bolilor autoimune, cum este diabetul tip 1 sau scleroza multiplă”, a precizat Manfred Kopf. Pentru aceste boli însă, imunoterapia ar fi aplică diferit: în loc să activeze celulele sistemului imunitar, le va reduce activitatea, astfel încât ele să nu mai atace propriile celule ale pacientului.

Sursa: MedicalXpress

Citește și Premieră medicală: cancer mamar cu metastaze, vindecat prin imunoterapie