Injecțiile fără ac – cu un pas mai aproape de realitate

Injecțiile fără ac ar putea deveni în scurt timp realitate, cu ajutorul unui dispozitiv care emite un jet de medicament cu viteză crescută, penetrând pielea, fără pic de durere

Dacă te numeri printre cei cărora le este frică de ace, avem o veste bună pentru tine: tehnologiile privind injecţiile fără ac sunt în continuă dezvoltare. De la plasturi cu microace, dispozitive pe bază de laser care împing medicamentul prin piele cu microjet de lichid, până la dispozitive hipodermice inspirate de trompa țânțarilor, injecțiile fără ac par să câștige teren.

De la inventarea acului și a seringilor în jurul anului 1850, injectarea medicamentelor a devenit o componentă cheie în tratamentul bolilor, dar paradoxal, anxietatea şi fobia de ace pare să fie tot mai întâlnită, fiind o reală problemă în unele cazuri. Fobia de ace sau tripanofobia este o problemă recunoscută la nivel mondial și afectează 10% din populație. Împiedică multe persoane să meargă la medic pentru analize de rutină sau chiar face ca aceştia să amâne vizita la medic până problemele se agravează, iar unii pot renunța din cauza fricii la tratament, inclusiv diabeticii.

Citeşte şi Tratamentul care va înlocui injecţiile zilnice cu insulină pentru diabetici

Mai nou, un dispozitiv de injectare fără ac și care promite administrarea medicamentului fără durere a fost dezvoltat și urmează a fi comercializat în viitorul apropiat.

Noul dispozitiv se numește PRIME și a dost dezvoltat de o echipă de cercetători numită Portal Instruments din cadrul MIT. Aceștia au încheiat un contract cu compania farmaceutică Takeda pentru a aduce produsul pe piață cât mai curând.

Dispozitivul pentru injecţiile fără ac ne-ar putea scuti de inserarea acului în piele, deoarece permite introducerea medicamentului fără durere, pe baza presiunii ridicate. Inițial, medicamentul este introdus într-un recipient din dispozitiv. Aceste recipiente sunt de unică folosință și pot fi folosite pentru o varietate de medicamente, substanțe biologice, tratamente hormonale, insulină sau vaccinuri.

Te poate interesa şi Brăţara care stochează istoricul medical şi ne poate salva în caz de urgenţă

Pentru administrarea medicamentului injectabil, un actuator electromagnetic liniar presează recipientul, care presurizează medicamentul și îl forțează să iasă printr-o mică  duză plasată în direcția pielii. Medicamentul iese din dispozitiv cu viteza de 200 m/s sub forma unui jet de lichid cu diametrul mai mic decât un fir de păr, penetrând pielea și țesutul. Metoda este nu doar una complet nedureroasă, dar și rapidă, eliberând 1 ml de medicament în jumătate de secundă, mult mai rapid decât prin utilizarea acelor hipodermice, care trebuie să stea 10-20 secunde sub pielea pacientului.
Acest dispozitiv se diferențiază de altele, conform dezvoltatorilor, prin faptul că dispune de un sistem de control integrat care monitorizează constant traiectoria jetului și ajustează automat actuatorul în timp real. Permite reglarea adâncimii la care să pătrundă medicamentul, precum și a locației precise.

Noul dispozitiv şi injecţiile fără ac nu ar fi un avantaj doar pentru cei cu stări anxioase când vine vorba de ace, ci și pentru cei cu boli cronice ca diabetul, care necesită injectări periodice, uneori chiar zilnice, reducându-le disconfortul. Produsul dispune și de o aplicație care ajută pacientul să își monitorizeze tratamentul în cazul bolilor cronice și îi reamintește când trebuie să îl administreze.

Primul medicament care va fi testat în cadrul unui studiu de mare amploare este Entyvio, un anticorp pentru pacienții care suferă de colită ulcerativă sau boala Crohn.

Citeşte şi Colesterol total. Ce este această analiză şi de ce este importantă

Surse: MIT News, New Atlas, Drug Development
Foto: New Atlas