3 inovații din vara lui 2018 ce vor revoluționa medicina

Această vară a fost cât se poate de productivă pentru cercetătorii din întreaga lume, care au prezentat 3 inovații ce vor schimba medicina în viitorul apropiat. 

1. Roboți ce îmbunătățesc eficiența operațiilor delicate

Ce este? Medicii chirurgi de la Oxford au reușit să efectueze mai multe operații pe ochi cu ajutorul unor roboți performanți. Aceștia au îmbunătățit considerabil acuratețea intervențiilor.

Cum funcționează? Specialiștii Centrului de Cercetare Biomedicală al Insitutului Național pentru Cercetare în Sănătate au realizat mai multe operații pentru pacienți ce aveau nevoie de o intervenție chirurgicală delicată menită să îndepărteze o membrană din spatele retinei. O parte din pacienți au fost operați prin tehnici tradiționale, iar ceilalți au fost operați de medici chirurgi asistați de roboți. Rezultatele studiului demonstrează că operațiile celor de-al doilea grup de pacienți au avut o eficacitate egală sau mai bună.

De ce este important? Aceste operații au fost primele intervenții delicate (ce necesită un nivel ridicat de precizie) asistate de roboți performanți. „Proiectul nostru constituie un pas important înspre dezvoltarea unei tehnologii cu adevărat eficiente în realizarea intervențiilor delicate. Cu timpul, suntem siguri că această tehnologie va îmbunătăți calitatea și siguranța operațiilor în general, nu doar a celor la ochi.”, spune prof. Robert MacLaren, medic oftalmolog la Universitatea din Oxford. Mai multe detalii găsești aici. 

Dacă vrei să fii informat despre sănătate și nu te-ai înscris încă la newsletterul nostru, o poți face aici. Nu durează mai mult de 5 secunde.

2. De trei ori mai mult timp pentru echipele de salvatori

Ce este? Inginerii de la Universitatea din Virginia au reușit să construiască un costum special care le asigură înotătorilor și scafandrilor o rezistență de trei ori mai mare în apele reci și foarte reci.  

Cum funcționează? Costumul a fost realizat prin imitarea unor calități întâlnite la animale: vidrele și pinguinii au un fel de buzunare cu aer sub blană, ce le menține căldura corporală ridicată, iar balenele prezintă pachețele de grăsime care au același scop. Specialișii au dezvoltat un material izolator ce  imită pachețelele de grăsime și folosește buzunare de gaze, cum ar fi  xenonul sau  kryptonul. Înlocuirea aerului cu gaz a fost revoluționară, deoarece gazul crește considerabil capacitatea de izolare.

De ce este important? Proiectul este un real ajutor, de exemplu, pentru echipele de salvatori care trebuie să înoate în lacuri și râuri înghețate. Chiar și cele mai bune costume, fabricate în mod obișnuit din neopren, le asigură nu mai mult de 10 minute în apa rece. Acum, cu ajutorul acestor costume revoluționare, salvatorii vor avea până la 30 de minute la dispoziție pentru căutări. Rezultatele proiectului aici.

3. O atracție magnetică pentru progresul medical

Ce este? Tot oamenii de știință de la MIT au reușit să printeze 3D obiecte a căror mișcare poate fi controlată printr-un câmp magnetic.

Cum funcționează? Obiectele printate 3D de specialiști conțin un fel de „domenii magnetice” ce se mișcă în funcție de câmpul magnetic extern. Unii specialiști spun că această tehnologie ar putea, datorită vitezei rapide de reacție, să îndeplinească acțiuni precise într-un timp foarte scurt.

De ce este important? Această tehnologie crește eficiența dispozitivelor medicale, ce ar putea fi personalizate pentru a răspunde exact la cerințele corpului unui paciet, fiind controlate magnetic. „Practic, putem pune o structură în jurul unui vas de sânge pentru a controla pomparea sângelui sau putem utiliza un magnet pentru a ghida un dispozitiv în interiorul  corpului uman, ca să obținem imagini, să extragem probe de țesut, să eliminăm blocajele sau să asigurăm că medicamentele ajung într-o locație anume”, spune profesorul Xuanhe Zhao.