Insulina inteligenta, un nou medicament care poate preveni hipoglicemia

Sursa medicala: Universitatea din California (UCLA), expert citat: Zhen Gu, UCLA

Cercetatorii de la Universitatea din California, Los Angeles, (UCLA) au inventat insulina inteligenta, o noua substanta care poate preveni scaderea anormala a glicemiei.

Pentru a obține insulină inteligentă (sau i-insulină), cercetătorii americani au adăugat o extra moleculă hormonului insulină. Autorul principal al studiului, profesorul de bioinginerie Zhen Gu de la UCLA, explică modul în care funcționează noul medicament:

„Noua i-insulină este ca o cheie inteligentă. Insulina lasă glucoza să pătrundă în celule, dar apoi molecula adăugată de noi, inhibitorul, previne o asimilare prea mare atunci când glicemia este normală. În acest fel, nivelul glicemiei se menține la un nivel normal și scade riscul hipoglicemiei”.

Noul medicament a fost testat deocamdată doar pe cobai care sufereau de diabet tip 1.  Animalelor li s-au adiministrat două injecții cu insulină inteligentă, la interval de 3 ore, iar rezultatul a fost unul foarte bun: glicemia s-a stabilizat timp de peste 10 ore.

Desigur, i-insulina trebuie testată și pe voluntari umani, în cadrul unui studiu clinic. Dacă și în acest caz rezultatele vor fi bune, noul tip de insulină va schimba radical tratamentul pentru diabetici.

Vezi și Cercetatorii au inventat capsula cu insulina, pentru tratarea diabetului

Insulina inteligentă poate avea un rol benefic și în cazul unui nivel prea ridicat al glicemiei, nu doar în caz de hipoglicemie. Astfel, atunci când nivelul glicemiei crește brusc, de exemplu după o masă, medicamentul ajută ca nivelul insulinei să crească de asemenea foarte repede. În acest fel, glicemia revine la normal.

Noul medicament va elimina astfel riscul de hipoglicemie care apare în cazul tratamentului cu insulină clasică. Insulina, dacă nu este administrată corect, crește riscul de hipoglicemie, o complicație care poate fi letală bolnavului. În schimb, insulina inteligentă reacționează automat la fluctuațiile glicemiei, astfel încât este asimilată doar atunci când este nevoie și restabilește echilibrul în organism.

Cercetătorii au publicat studiul în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: Diabetes.co.uk

Citește și 4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre diabetul de tip 1