Cercetatorii americani prezinta o noua inventie care poate transforma radical viata bolnavilor de diabet.
Cum ar putea diabeticii să scape de injecțiile zilnice cu insulină? Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology, care au inventat deja o capsulă care eliberează insulină la nivelului stomacului, au reușit acum o nouă performanță: au conceput un nou tip de capsulă, care trece prin stomac și ajunge în intestinul subțire, unde eliberează insulina.
Datorită unui înveliș special din polimer, capsula rezistă intactă în stomac, sub acțiunea acizilor gastrici, astfel încât poate ajunge fără probleme în intestin, unde eliberează insulina. În momentul în care ajunge în intestinul subțire, unde este un pH bazic, capsula se deschide singură și eliberează mai multe micro-ace, care sunt lungi de numai un milimetru. Aceste ace minuscule se fixează pe învelișul superficial al intestinului, unde se dizolvă treptat, în timp ce insulina pe care o conțin ajunge în sângele pacientului și ajută la reglarea glicemiei.
Vezi si Ce este hemoglobina glicata (HbA1c) si care sunt valorile normale
Capsula și acele biodebradabile se dizolvă complet în intestinul subțire în doar câteva ore, astfel încât nu există riscul să provoace un blocaj intestinal. De asemenea, acele extrem de mici nu pot să provoace o perforare la nivelul mucoasei intestinale.
Cercetătorii au verificat eficiența acestei capsule high-tech în cadrul unui experiment pe animale. În acest fel, ei au ajuns la concluzia că noul dispozitiv poate administra dozele necesare de insulină într-o manieră sigură și eficientă. Practic, o capsulă cu insulină este echivalentul unei injecții.
Performanța cercetătorilor americani este cu atât mai mare cu cât prin acest sistem de capsulă inteligentă pot fi administrate și alte medicamente sau substanțe: anticorpi, enzime, hormoni, vaccinuri, medicamente pe bază de ARN.
Rămâne de văzut când vor fi lansate pe piață aceste capsule, care ar putea fi un ajutor nesperat pentru diabetici. Ei vor putea să-și asigure astfel necesarul zilnic de insulină, fără să mai fie nevoiți să-și facă injecții. Administrarea orală a insulinei nu a fost posibilă până acum, pentru că molecula nu poate fi asimilată în mod normal prin mucoasa stomacului. În plus, capsulele obișnuite sunt distruse de acizii gastrici și nu pot transporta eficient substanța.
Sursa: Info Diabete
Citeste si Tatuaj inteligent pentru diabetici: isi schimba culoarea in functie de nivelul glicemiei