Cum a reușit artistul și omul de știință italian Salvatore Iaconesi să iși ia alături sute de oameni, profesioniști sau doar voluntari în lupta cu cancerul cerebral cu care a fost diagnosticat.
Salvatore este un artist. Salvatore este inginer. Astăzi predă designul interacțiunilor și practici cross-media la facultatea de arhitectură Universitatea „La Sapienza” din Roma.
Dar, când la 39 de ani stătea în fața unui medic care i-a spus: „ai cancer cerebral”, Salvatore a abordat lupta cu cancerul într-un fel care poate inspira mulți pacienți de-acum încolo: a prezentat tumora lui lumii întregi, oncologi, neurochirurgi, prieteni, cunoscuți sau necunoscuți și le-a cerut părerea. A primit 500,000 de răspunsuri, pe care le-a selectat, sortat și împreună cu câteva sute dintre cei care s-au oferit să-l ajute, a stabilit o strategie eficientă de a lupta cu cancerul său.
Salvatore Iaconesi se va afla la București pe 10 iunie. Își va spune povestea și va răspunde participanților la ICEEhealth, secțiunea de sănătate a festivalului de tehnologie online ICEEfest. Dacă vă doriți să îl urmăriți, puteți să vă rezervați aici participarea.
Într-o prezentare emoționantă de doar 10 minute (o găsiți mai jos), Iaconesi spune despre cum a trecut prin toate fazele de început, de la șoc, la mulțimea de întrebări „oare voi mai putea să…”. Gazda prezentării este prestigiosul TED. „Apariția bolii te face cumva să dispari. Medicii, deși profesioniști, îți vorbesc într-un vocabular pe care nu-l înțelegi, ca și cum nu prea ai mai fi acolo. Până și prietenii sau familia, te întreabă mai întâi de boală, înainte să te salute.”
„Când devii pacient, multă lume se așteaptă că va trebui să aștepte. Doar asta înseamnă pacient, paciență, nu?!”
Citește și despre cum Diabeticii își scriu singuri viitorul
„În cazul meu, nu aveam acest timp, așa că pur și simplu am vorbit cu tumora mea: ascultă cancerule, tu nu ești tot ce sunt eu. Și, ca să-l înving, am folosit restul din mine”
Iaconesi și-a luat radiografiile cerebrale și le-a făcut publice pe internet. Cum spuneam, jumătate de milion de oameni s-au oferit să-l ajute. Cu doar câteva sute dintre ei, cu specialiștii oncologi care-l tratau făcând parte din echipă, Iaconesi a găsit o abordare a luptei cu tumora. Restul e istorie.
Lupta cu cancerul continuă
Iaconesi și-a operat tumora, ea nu mai există acum. Însă, plecând de la propria experiență și de la întrebările personale „cum să mă vindec?, cum să înving boala?”, italianul a fondat un site, http://la-cura.it/, unde oamenii primesc ajutor în abordarea luptei lor cu boala.
„Ce mai importantă parte a proiectului La Cura (vindecarea) este să-i făcă să se simtă parte a unei comunități conectate și dornice să ajute”.
Nota autorului: Acest articol nu este o invitație la a aborda lupta cu cancerul cu roci de pe Marte. Dar, cum vindecare înseamnă (inclusiv în dicționar) mai mult decât tratament, un atac total (tratament, dietă, tonus, spirit, relații), precum cel al lui Iaconesi, este ceea ce deocamdată doar un pacient poate face cu boala lui.
Dacă vreți să-l urmăriți pe viu, Salvatore Iaconesi se va afla la București pe 9 și 10 iunie. Cum spuneam, el și va spune povestea și va răspunde participanților la ICEEhealth, secțiunea de sănătate a festivalului de tehnologie online ICEEfest. Vă puteți rezerva aici participarea.
Citește și Celule canceroase depistate în timp real
Material adaptat după articolul lui Daniel Marton, http://www.iceefest.com/dealing-with-cancer-online/, și speech-ul TED https://www.youtube.com/watch?v=b9jb9UjCpik.