Mădălina Georgescu, medicul care a avut ideea proiectului ENTy, proiect premiat de Microsoft

Mădălina Georgescu, medic ORL, este inițiatorul proiectului ENTy. De la ideea medicului, studenții din Politehnică au realizat un dipozitiv care a primit marele premiu Microsoft Imagine Cup, cel mai râvnit trofeu mondial al tinerilor pasionați de tehnologie. Anul acesta trofeul a fost câștigat de ENTy, aparatul care testează echilibrul, produs realizat de  o echipă de studenți de la Politehnica din București.

Mădălina Georgescu a vorbit pentru ehealthromania.com despre idee, despre ambiție, despre performanță, despre succes, despre tinerețe și profesionalism, despre viața de zi cu zi a celor care și-au făcut un deziderat din a face ceva pentru cei din jurul lor.

Reporter:  Suntem împreuna cu doamna doctor Mădălina Georgescu, medicul de la care a plecat ideea proiectului ENTy, dispozitivul pentru testarea echilibrului care a câștigat locul întâi la finala globală Microsoft Imagine Cup 2016. Vă felicităm! Doamna doctor este medic ORL-ist iar dispozitivul ajută la testarea echilibrului. E corect ce spun?

Află totul despre reușita studenților din Politehnică la concursul Microsoft, aici: Microsoft Imagine Cup și premiu de 50.000 de $ pentru o echipă românească!

madalina-georgescu-1

 

Dr. Mădălina Georgescu: Mulțumim pentru felicitări. Proiecutul îl ajută pe medic să testeze pacientul cu probleme de echilibru.

Reporter: De ce ați apelat la tehnologie?

Dr. Mădălina Georgescu: Pentru că tehnologia este foarte importantă în ziua de azi. Eu am făcut un liceu de matematică fizică, în familia mea se pune mare preț pe tehnologie, și atunci când ai o bună experiență clinică și crezi că ar fi un aparat bun la testele pe care trebuie să le faci clinic, de ce nu?!

Reporter: Cum arată aparatele care testează acum ceea ce face acum ENTy? ENTy este incredibil de mic…

Dr. Mădălina Georgescu: Aparatul despre care vorbim nu mai există. Nu mai există pe piață, deci nu avem cu ce compara. Aparatele care existau dădeau niște rezultate teoretice. Aparatele anterioare nu aveau niste normative, niște valori absolute la care să te poți raporta. Tocmai de aceea rezultatele erau subiective. Aceasta a și fost ideea de la care s-a plecat cu ENTy. Am vrut să avem o unitate de măsură pentru fiecare medic care face același test. În aceste condiții rezultatele sunt comparabile, atât pentru medic care poate vedea în evoluție pacientului, pentru că-i prescrie un tratament, cât și atunci când este vorba despre consultul interdisciplinar, în care medicul se bazează pe ceea ce fac alți medici și este foarte bine că au un rezultat care are niște normative și niște valori, care nu mai suportă discuție și atunci testul este obiectiv.

madalina-georgescu-8

 

Citește și: Flavia Oprea și ambiția de a avea lumea la picioare sau cum se cucerește un premiu la Microsoft

Reporter: Este vorba despre un aparat care testează capacitatea unui om de a sta în echilibru. Explicați-ne ca să înțelegem.

Dr. Mădălina Georgescu: Echilibrul este un proces complex. Trebuie să ai trei sisteme senzoriale care să funcționeze bine. Musculatura, cu informațiile pe care le primești din tălpi, pe care stai, vederea și urechea internă. Testele incluse în acest aparat ENTy sunt teste destinate funției urechii interne, ca și contribuție în menținerea echilibrului, pentru că aceste teste pe mine ca medic ORL mă interesează.

Ce înseamnă să nu amețim sau să nu avem tulburări de echilibru? Înseamnă ca atunci când ne învârtim, indiferent cât de repede ne învârtim să nu avem tulburări de echilibru. Este necesar ca imaginea să rămână stabilă pe retină, pentru că daca s-ar mișca pacientul ar avea senzația că lucrurile se mișcă și l-ar ameți și în al doilea rând să stăm drepți, stațiunea bipedă caracterizându-ne, și nu în ultimul rând să putem merge, să putem face orice mișcare fără să ne dezechilibrăm. Această capacitate a noastră de a ne menține echilibrul se bazează pe funcția urechii interne, pentru ca fiecare dintre noi are niște oscilații pe care trebuie să le avem, se numesc limite de oscilație, dar atâta timp când mișcându-ne centrul de greutate nu depășim aceste limite suntem în perfect echilibru și nu cădem. În momentul în care apare o leziune la nivelul urechii interne la nivelul aparatului vestibular, aceste oscilații sunt mai mari decât cele normale, și asta măsoară aparatul ENTy, și pentru că nu mai putem să stăm drepți oscilațiile sunt mai mari și în al doilea rând nu mai putem să mergem drept.

Dacă spre exemplu una din urechile interne nu funcționează bine – al doilea test pe care îl poate face ENTy – este ca pacientul să meargă pe loc două minute cu ochii închiși. Dacă merge pe loc nu mai are input-ul din tălpi la fel de stabil, pentru că merge, este cu ochii închiși, deci vederea nu contribuie la menținerea echilibrului și anunci echilibrul este exclusiv realizat de aparatul vestibular din urechea internă.  Și pacienții care au o leziune la urechea internă, deviază spre urechea cu probleme. Și asta se vede foarte bine pe graficul pe care aparatul îl scoate la finalul testării. Avem și o dovadă a testului și putem să măsurăm unghiul de rotație. Sigur există niște normative, niște limite de abatere, pentru că la testul acesta nimeni nu stă pe loc. Știm ceea ce este normal și astfel evaluam abaterile. O rotație mai mare spre stânga sau dreapta, probează o leziune vestibulară.

Reporter: Și până acum totul se făcea prin evaluarea subiectivă…

Dr. Mădălina Georgescu: Da, toți medicii cărora le era necesar o verificare a echilibrului (neurologii, ORL-iști, medicii de medicina a muncii), făceau totul subiectiv. Concret, în momentul de față se face o apreciere pur subiectivă. Mai există aparate care evaluează acest unghi de rotație, dar funcționează pe cu totul alte principii, necesită o cameră mare și aparatură foarte complexă pe alt sistem. Avantajul lui ENTy este că este foarte mic, nu ai nevoie de spațiu, nu ai nevoie de aparatură costisitoare, pentru că nu ai mereu la dispoziție buget ca să faci o dotare adecvată.

Reporter: Și probabil că trebuia să folosiți bugetul în altă parte… Și ați spus, ia să vorbesc eu cu cineva care se pricepe să-mi facă ceea ce am nevoie. Cu cine ați vorbit?!

madalina-georgescu-6

Dr. Mădălina Georgescu:  Am vorbit cu studenții din Politehnică. Știam de la soțul meu că sunt foarte bine pregătiți în domeniul informaticii și se pricep foarte bine la informatică și programare. M-am dus și le-am spus ce am nevoie, cam ce aș vrea eu. Și să rămânând la latitudinea lor să spună dacă este bine sau nu și să construiască echipamentul (n.n. – Aici medicul Mădălina Georgescu zâmbește cu un entuziasm nedisimulat, provocat evident de succesul de care s-a bucurat ideea și de reușita demnă de toată lauda a studenților de la Politehnică care au realizat dispozitivul ENTy).

Reporter: Și ei au făcut o echipă…. Echipa a câștigat cu proiectul, mai întâi au câștigat niște concursuri naționale…

Dr. Mădălina Georgescu: Da! Da! (n.n. Satifacția și bucuria reușitei se citește pe chipul medicului Mădălina Georgescu). Sunt foarte mândră de cei trei studenți, aleși nu de mine ci de profesorii lor din Politehnică. Este meritul profesorilor care au știut ce ar fi nevoie pentru ideea mea, au ales foarte bine studenții, iar ei s-au dovedit atât de pricepuți și entuziaști, încât au ajuns să câștige concursuri naționale și apoi acest concurs Microsoft!

Citește și: Telemedicina. Modele operaționale perfect funcționale azi și acum

Reporter: Povestea succesului a spus-o pentru eHealth România, Flavia Oprea, dar aș vrea dincolo de povestea aceasta, cum ați simțit de la distanță despre succesul lor!  Suteți mentorul medical, dar nu ați călătorit cu ei acolo….

Dr. Mădălina Georgescu: Le-am ținut pumnii și m-am bucurat enorm pentru succesul lor. Emoția mea a fost foarte puternică și foarte pozitivă . Am știut printre primi de succesul lor… Aparatul acesta este într-un fel copilul meu de suflet și ma bucur că a ajuns pe niște mâni capabile.  Fără să am vreun merit… Și n-am nici un merit, sunt foarte mândă de ei! Mă bucur ca aparatul a ajuns pe niște mâni capabile. Mă bucur că ideea a fost atât de bine pusă în practică.

madalina-georgescu-4

Reporter: Ca medic, unde lucrurile sunt mai așezate, unde există un fel polită medicală, cum vedeți genul de viață din Politehnică, viața tehnologică unde profesorul Daniel Rosner face hackatoane la el acasă, testează lucruri….

Dr. Mădălina Georgescu: Pentru un medic este puțin altceva. Pe oameni nu poți testa. Trebuie să te gândești bine înainte dacă ideea pe care o ai nu face rău, pentru că în primul rând trebuie să nu facem rău,  și după aceea metodologia de testare este un pic mai complicată – ai nevoie de consimțământul pacientului, aprobarea consilului de etică, de aprobarea pacientului… Testarea nu este foarte ușoară și este cu totul altceva. Dar progresele în medicină se bazează pe studii, studii clinice, indiferent dacă este vorba despre un aparat cum este cazul ENTy sau despre un medicament. În timpul studiului, atâta timp cât ești corect și informezi pacientul și știe dacă i se poate întâmpla ceva rău sau nu, și își asumă acest lucru, lucrurile pot merge, fără îndoială spre un progres al tehnologiei sau al medicamentului.

Reporter: Cum credeți că tehnologia ne influențează viața, pe partea de sănătate, atât în ceea ce privește actul medical cât și prevenția?

Dr. Mădălina Georgescu: Foarte mult! Am ajuns la un nivel de dezvoltare al tehnologiei foarte mare, pe de o parte pacienții își doresc cât mai multe teste, toată lumea vrea un RMN, ca să fie siguri că nu au nimic grav, pe de altă parte medicii au nevoie de tehnologii cât mai înalte, ca și performanță ca și progres pentru a face intervenții chirurgicale cât mai puțin invazive – și aici vorbim despre chirurgi, în general, dar mai ales despre neurochirurgi, chirurgi cardiologi, pentru că practic nu mai faci în orb operații…  Există tot felul de siteme endoscopice , în care vezi ce se întâmplă în timp real și atunci fără îndoială că acuratețea actului medical este mai mare.

Din punctul meu de vedere, pentru că specialitatea mea este ORL, m-am axat pe problemele de auz și echilibru, ceea ce inseamna investigații și tratament nechirurgical, iar echipamentele dedicate sunt absolut esențiale pentru funcția auditivă pentru că avem nevoie de teste pentru persoanele care nu pot să răspundă la testele obișnuite de audiogramă și aici vorbim de nou-născuți unde ar trebui să avem screening auditiv obligatoriu pentru toți copiii, iar programele naționale care există să acopere toată populația de nou-născuți, iar pentru testele de echilibru… se poate spune că acestea, la momentul de față sunt un lux. Aparatele  care există sunt foarte scumpe, există foarte puține centre în țară care sunt dotate cu aparate pentru evaluarea echilibrului, iar pacienții care au probleme vestibulare – amețeală, mai ales, sunt foarte mulți.

Statistica arată că circa 30 la sută dintre pacienții care se prezintă într-un cabinet ORL au probleme de echilibru, și atunci cerința este foarte mare. Examenul clinic este cel care este de regulă folosit în momentul d efață, atât d emedicii ORL, cât și de către cei neurologi, inclusiv de medicii din medicina muncii pentru evaluarea funcției vestibulare. Scopul acestui echipament, și mă refer la ENTy, tocmai acesta a fost de a veni în ajutorul medicilor care au mulți pacienți cu simptome de amețeală, de a ajuta… Suntem foarte puțin medici în țară care facem astfel de teste, se învață greu, trebuie să stai lângă cineva care face astfel de teste clinice, cum am avut eu norocul să stau lângă metorul meu, dar dacă nu ai lângă cine să stai, să înveți doar din cărți nu este foarte ușor. Și atunci dacă ai niște echipamente care te ajută să cuantifici ceea ce vezi este foarte util.

Te poate interesa și: Angela Galeta sau cum devine voluntariatul o profesie

madalina-georgescu-2

 

Reporter: Ultima parte a frazei dumneavoastră vine de la medicul ORL sau de la absolventul de matematică-fizică? Mă refer la ultima parte în care spuneați că trebuie să te bazezi pe măsurători și să ai un punct de plecare față de care să te relaționezi…

Dr. Mădălina Georgescu: Amândouă!

Reporter: Nu întâmplător am punctat… Sunt foarte puțin medici care au îmbrățișat sănătatea digitală la modul în care ați făcut-o dumneavoastră, bătând la ușa unor specialiști în informatică și spunând, am această problemă, vă rog frumos să mă ajutați…  Sunt mulți medici tineri care îmbrățișează tehnologia nativ, o cunosc, o folosesc și se simt confortabil lângă ea. Dar, marea masă a medicilor sunt mai degrabă rezervați, ca să nu spun reticenți – pentru că poate este un cuvânt prea mare – dar aproape sigur că veți avea mult de muncă, ca om care vine dinspre tehnologie de data aceasta, să-i convingeți că aparatul acesta ENTy, foarte mic și aparent foarte simplu….

Dr. Mădălina Georgescu: Aflați că vă contrazic! Vor fi foarte dornici să-l aibă.  Eu țin cursuri de perfecționare. Pot să vă spun că sunt dornici să învețe și sunt interesați de nou. Și asta tocmai pentru că este o patologie extrem de des întâlnită, nu-i ușoară și tot ce vine în sprijin este bineveit! Nu cred că va fi greu să-i conving, cred că vor fi foarte mulțumiți că există acest dispozitiv medical și tocmai de aceea încercăm să găsim soluții ca să fie cât mai mic și cât mai ieftin ca să ni-l putem permite în România, în primul rând. Eu sper să fie bine primit!

Reporter: Va țin pumnii! Din ce vedem noi și genul de probleme cu care se confruntă medicii îi face să aibă mai puțin timp pentru genul acesta de produse tehnologice…

madalina-georgescu-3

Dr. Mădălina Georgescu: Nu poți să face cercetare medicală fără o înclinație spre informatică. Este absolut obligatorie, vine ca să spun așa în fișa postului de cadru didactic. Trebuie să faci cercetare. Dar nu poți face cercetare fără să vrei mai mult, fără să-și propui să progresezi. În momentul de față progresul înseamnă să duci examenul clinic, pe care îi ai de sute de ani, bine împământenit și bine cunoscut, la un alt nivel pentru că suntem în era medicinei bazate pe dovezi, iar lucrurile trebuie să meargîă cât mai fluent pentru pacinetul care fără îndoială se mai plimbă între medicii de diferite specialități. Este bine să-l înarmezi pe pacient cu niște dovezi medicale, care să fie ușor interpretabile de către alți medici, iar eu cred că acest progres spre care tindem cu toții, se bazează pe tehnologie.

Reporter: Matematician, fizician, medic… O întrebare pentru publicul feminin al acestui material. Cum abordeaza Mădălina Georgescu, femeia viața între Universitate, cabinet, soț (Mădălina Georgescu este soția lui Radu Georgescu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori de tehnologie, creatorul unui sistem de antivirus vândut lui Microsoft în urmă cu ani buni și creatorul a mai multe business-uri), cele două fete mari…. Cum merg toate?

Dr. Mădălina Georgescu: Greu! Fără îndoială există lipsuri din toate punctele de vedere pentru că pe undeva îmi pare normal să nu poți să fii perfect pentru atât de multe lucruri. Există și lucruri pe care nu le fac bine, dar sper că există și lucruri pe care le fac bine…

Reporter: Aprecierea vine din modestie…

Dr. Mădălina Georgescu: Nu, este real, nu poți să faci multe deodată! Dacă vrei să fii perfect pentru familie, ar trebui să stai acasă, ca să ai în grijă copiii tot timpul, cel puțin până cresc… Ai mei au terminat și facultatea, fetița cea mică este în ultimul an… Eu am avut norocul bunicilor care m-au ajutat și nici când erau foarte mici eu nu am stat foarte mult timp acsă, pentru că viața de medic înseamnă să te implici, să faci gărzi, să stai peste program, că pacientul are ritmul lui, operația, are ritmul ei… Pe de altă parte dacă vrei să faci medicină foarte bine și mai vrei să faci și un pic de cercetare iar îți trebuie foarte mult timp, iar după părerea mea nu le poți face foarte bine pe amândouă.

Citește și: Healthcare’s digital future

Reporter:  Să vorbim despre timp. Văd că aveți un ceas Vector la mână. Cum îl folosiți?

Dr. Mădălina Georgescu: Este foarte util! Eu personal îl folosesc pentru a-mi știi exact programul, pentru că se conectează automat cu outlook-ul meu din email, și știu ce am de făcut într-o zi. Pe de altă parte când am cursuri sau consult pacienți sau merg în sala de operații – unde eu testez auditiv copiii mici, nu operz, deci îl pot purta la mână, în sală nu se poate vorbi la telefon, vad cine mă sună, văd dacă este ceva important, văd mesajele… La asta îl folosesc eu.  Are multe alte facilități pe care eu nu le folosesc…

Reporter: Un medic care îmbrățișează tehnologia…

Dr. Mădălina Georgescu: Probabil că este pregătirea mea dintr-un liceu real…

Reporter: Pentru toți medici care sunt în căutare de soluții mai bune pentru munca lor, către ce i-ați îndruma, cum anume i-ați sfătui, de ce anume trebuie să țină cont?

Dr. Mădălina Georgescu: În primul rând trebuie să le placă ceea ce fac. Trebuie să se implice cât de mult pot, să aibă mentori buni, pentru că dacă nu crești lângă cineva care să te învețe cum să crești, îți impune niște standarde ridicate, te vei forma la standarde mici pe care le vezi în jurul tău. Dacă ai ca mentor un medic care îți impune standarde înalte. Trebuie să ai această șansă. Eu am avut-o și le mulțumesc! Mai este necesar ca cel lângă care te formezi să fie dornic să te învețe, pentru că dacă este, să spunem, egoist, și nu împărtășește ceea ce știe, este foarte greu. Iar ceea ce ar trebui să vină peste toate aceste lucruri, unele ținând de mediul academic, altele de mediul medical… ar trebui să fie o susținere mai bună din partea statului. Este greu să tăiești și să-ți cumperi cărți în condițiile actuale.

Reporter: Este posibil ca digitalizarea medicinei, a sănătății să fie un scurt-circuit benefic pentru România, așa cum viteza internetului din România față de kilometri de autostradă.

Dr. Mădălina Georgescu: Ce înțelegeți prin digitalizare? Să avem acces la tehnologie? Sau cărți pe internet?

Reporter: Abilitatea de a te educa, în paralel cu școala, abilitatea de a avea acces la diagnostice similare sau cazuristică similară…

Dr. Mădălina Georgescu: Din fericire accesul la informații este foarte facil. Da, digitalizarea este foarte importantă. Se merge foarte mult în străinătate pe ceea ce se numește telemedicină, mai ales pentru zonele extinse sau disparate (Australia, Rusia), iar telemedicina prinde teren. Nu știu dacă suntem pregătiți pentru telemedicină. Eu una sunt construită în ideea că trebuie să văd pacientul. Sfaturi se pot da prin sistemul d etelemedicină, dar eu cred că dacă nu stai de vorbă cu pacientul, dacă nu-l examinezi cu mâna ta, rezultatul nu este la fel de bun. Fără îndoială că accesul la internet, te ajută, mai ai o a doua opinie,  poți avea teste deja făcute și nu mai pierzi timp, nici tu, ca medic, nici pacientul. De asta spun că dacă avem echipamente din orice domeniu medical care cuantifică ceea ce a făcut medicul, este foarte util, pentru că vorbim aceiași limbă avem aceiași calbrare a modului de evaluare și știm pe ce să ne bazăm. Sigur că este foarte importantă această digitalizare a medicinei.

Reporter: Revenind la proiect. Cum anume va continua ENTy?

Este interesant și: Vlad Voiculescu. La Ministerul Sănătății vine un pasionat eHealth

madalina-georgescu-7

Dr. Mădălina Georgescu: O să mergem spre forma finală care va avea doi senzori, nu unul, așa cum îl știți. Urmează validarea lui clinică și aici este rolul meu. O să văd subiecți normali, care nu au probleme de echilibru și pacienți, care au probleme de echilibru. Trebuie să fie un număr semnificativ pentru ca statistic să fie elocvent. Urmează să aplicăm pentru obținerea acreditării pentru ENTy ca dispozitiv medical certificat pentru ca mai apoi să-l punem la dispoziția celor care au nevoie de el. Vor mai fi și alte metode de evoluție a acestui dispozitiv și pentru alte domenii. S-au gândit cei din Politehnică la o variantă pentru utilizatori de masă ca să ne ajute să ne corectăm postura și să nu mai stăm cocoșați. Acestea sunt direcțiile de evoluție. Poate o să mai fie și altele…  Eu mă gândesc că poate să fie utile și pentru tratament.

Reporter:  Și mai aveți și alte nevoi în cabinet?

Dr. Mădălina Georgescu: O, da! Am nevoie de audiologi… mai am și idei, pentru alte dispozitive de tratament și investigație….

Reporter:  Dragi studenți, prin email, la doamna doctor. Nu pe Facebook, pentru că nu aveți! Doamna doctor, în ciuda programului foarte încărcat răspunde în 24 de ore la toate mesajele… Am aflat asta din mai multe surse.

Dr. Mădălina Georgescu: Da, este o chestiune de respect!

Reporter: Vă mulțumesc și succes mai departe!

Dr. Mădălina Georgescu: Și eu vă mulțumesc pentru oportunitate!