Martine Draullette: Dacă e să ofer o amprentă personală acestui interviu, trebuie să spun că acesta este și motivul pentru care fiul meu studiază marketingul digital la Paris, deoarece îmi dau seama că segmentul digital, cu tot ceea ce înseamnă sănătatea digitală este esențial. Dacă vorbim despre industria farma, bineînțeles că suntem contrânși de anumite reguli de legislație aplicate aici, precum și de cele ale companiei pentru că trebuie să monitorizăm și să oferim suport tehnic. Astfel că, ceea ce putem să facem pe partea de digital în farma este puțin mai limitat decât ceea ce se poate face în alte domenii, însă cu toate acestea suntem foarte prezenți
Cum este construit ecosistemul digital Roche?
Ecosistemul nostru se centrează pe trei segmente esențiale: în primul rând sunt medicii pentru că este foarte important pentru noi să le furnizăm informațiile medicale necesare, iar aici segmentul digital face parte din strategia noastră de comunicare cu ei. Al doilea segment este reprezentat de pacienți și apoi urmează media.
Ce soluții ați găsit în sprijinul medicilor, ca să fie în permanență la curent cu cele mai noi descoperiri?
Pe lângă întâlnirile face-to-face cu ei și congresele medicale, am dezvoltat un website www.e-roche.ro unde postăm toate informațiile de care au nevoie doctorii. Avem până în prezent mai mult de 2000 de medici care accesează cu regularitate site-ul pentru a obține informațiile medicale necesare.
Iată aici rezumatul VIDEO al acestui interviu:
Cum funcționează acest website? Doar medicii se pot înregistra?
Da, accesul este restricționat, deoarece site-ul este special conceput pentru medici. Cu ajutorul unui cont pe care îl obțin după ce completează câmpurile necesare, medicii pot să se înregistreze și să obțină informațiile de care au nevoie. Până acum avem în jur de 100 de articole și postăm cu reguaritate atunci când avem studii clinice sau inovații, ca să ne asigurăm că medicii sunt la curent cu noile descoperiri. Dacă ne referim la evoluția anumitor boli, iar cancerul pulmonar este un exemplu bun în acest sens, e aproape imposibil pentru medici să țină pasul cu toate descoperirile medicale care se fac. Așa că trebuie să găsim o metodă ca să le oferim un acces rapid la informație și să le-o distribuim cât mai rapid. Astfel că website-ul este unul de referință pentru mulți medici oncologi, reumatologi, dar și pentru hematologi. Însă, vom avea și medici neurologi pentru că suntem prezenți în segmentul sclerozei multiple, precum și doctori care tratează hemofilia.
Știm că ați făcut un lucru similar și pentru presă? Ce proiect ați dezvoltat?
În România am dezvoltat un website dedicat presei, cu informații mai accesibile decât cele oferite medicilor, pentru că am simțit nevoia ca jurnaliștii să înțeleagă mai bine industria farma, un domeniu mai dificil. Avem o anumită legislație, precum și o terminologie aparte și nu este ușor de înțeles. De aceea, considerăm că este important să asigurăm jurnaliștilor o educație medicală, ca să participe în cunoștință de cauză la discuțiile legate de industria farmaceutică.
Îți recomandăm să te documentezi și despre Imunoterapia – o nouă eră în tratamentul cancerului
Aveți o mulțime de proiecte și pentru pacienți. Povestiți-ne puțin despre ele …
Pentru pacienți ne-am dori să facem și mai multe lucruri. Dar până acum am reușit să fim foarte prezenți în cazurile de cancer de sân și am dezvoltat un website numit www.canceruldesan.ro ca să-i ajute pe pacienți și pe familiile lor să înțeleagă mai bine această boală, ce analize trebuie făcute și cum să trăiești cu această boală. Până acum avem 26.000 de utilizatori unici. Mulți dintre ei sunt tineri, ceea ce a fost o surpriză pentru mine să constat că generația tânără este responsabilă și accesează site-ul ca să fie de folos persoanelor dragi din familie.
De asemenea, suntem foarte mândri că am lansat o aplicație Breast Test, disponibilă în mai multe limbi străine (inclusiv în română) și care învață femeile cum se face corect autoexaminarea sânilor. Încurajez femeile sa descarce această aplicație și să își autopalpeze cu regularitate sânii, deoarece cancerul de sân poate să fie vindecat dacă este depistat la timp. În România, cancerul de sân este adesea diagnosticat târziu, prin comparație cu alte țări. Statisticile arată că o femeie este diagnosticată în fiecare oră cu cancer la sân și la fiecare trei ore o femeie moare din cauza acestei boli, care poate să fie prevenită. Prevenția este cea mai importantă: descarcă aplicația și fă cu regularitate autopalparea sânilor. Și să nu uităm că riscul acesta există și pentru bărbați, asfel că aplicația poate să le fie și lor utilă.
Pregătiți o aplicație utilă pentru pacienții cu scleroză multiplă. Cum o să-i ajute?
Suntem nerăbdatori să primim toate aprobările necesare ca să lansăm această aplicație pe piață. Trebuie să le primim cât de curând, deoarece am trecut de faza legislativă care este mai anevoioasă. Este o aplicație utilă pentru pacienții cu scleroză multiplă. O particularitate a acestei afecțiuni este aceea că pacienții trebuie să ajungă la medic o dată sau de două ori pe an. În scleroza multiplă există perioade în care activitatea bolii nu este identică, astfel că poți să mergi într-o anumită zi la medic și să nu observe nimic vizibil, lucru care predispune la un diagnostic greșit. Ceea ce încercăm noi să facem este să dezvoltăm o aplicație care este deja în teste și pe care o vom lansa curând în România. Această aplicație îi ajută pe pacienții cu scleroză multiplă să urmărească zilnic activitatea cognitivă și să țină un jurnal pe care să-l poată prezenta medicului curant la următoarea vizită. În acest fel, medicul poate să analizeze dacă boala este sau nu activă, chiar dacă simptomele nu sunt vizibile în ziua examinării. Sperăm ca această aplicație să îmbunătățească modul în care sunt tratați pacienții cu scleroză multiplă.
Citește și Scleroza multiplă, o realitate dureroasă
Implicarea în această afecțiune are și un caracter personal, deoarece sora dumneavoastră Mireille a fost răpusă de scleroza multiplă. Ce ar trebui să se schimbe vizavi de această boală și ce vă doriți să faceți pentru asta?
Din nefericire sora mea, Mireille, a murit din cauza efectelor acestei boli (mai jos puteți vedea un testimonial cutremurător). Dacă e să privesc din această perspectivă mi-aș fi dorit ca ea să fi avut acces la aceste tratamente noi, care nu erau disponibile la acea vreme, dar care acum pot să ajute pacienții din Europa. Principalul meu obiectiv este ca inovațiile noastre în scleroza multiplă să ajungă și România. Asta înseamnă că le va permite să meargă la spital de două ori pe an, ceea ce este deja un imens beneficiu pentru calitatea vieții. Ambiția noastră este să le garantăm pacienților că vor avea parte de o experiență unică atunci când merg la control, atât când vine vorba despre interacțiunea lor cu medicul ca să obțină toate informațiile legate de boala lor, cât și să le facilităm accesul către spital. Ne dorim cu adevărat să îmbunătățim calitatea vieții pacienților cu scleroza multiplă.
Ca profesionist în industria farma, ce impact considerați că va avea tehnologia în anii următori?
Cred că impactul va fi unul imens. Imaginează-ți cât de mult se schimbă lucrurile chiar și cu ajutorul unor aplicații care să faciliteze programarea pacienților la medic. De exemplu, în Franța se poate folosi o aplicație care îți arată ce medici sunt dispoinibili în zona căutată și care e primul loc liber în programul lor. Astfel că poți să alegi intervalul orar dorit, lucru care este foarte simplu de realizat. Cred că și în România aici trebuie să se ajungă și foarte multe lucruri pot să fie îmbunătățite.