Măsurarea glicemiei fără ac – aparate noi și inovații UPDATE 2018

Se apropie ziua în care măsurarea glicemiei fără ac va deveni realitate, iar diabeticii vor putea să depășească rutina înțepăturilor din deget.

Dispozitivele care permit măsurarea glicemiei fără ac sunt o adevărată eliberare pentru bolnavi care nu mai trebuie să se gândească la nivelul glicemiei 24 de ore pe zi, şapte zile din șapte, tot restul vieţii lor.

Testele de glicemie prin înțepătură sunt frustrante, generează un comportament de retragere socială, provoacă un veritabil handicap social, mai ales în cazul persoanelor tinere care suferă de diabet. Diabeticii trebuie să se înțepe de până la 10 ori pe zi pentru monitorizarea nivelului de glucoză din sânge.

Pentru oamenii de știință, medici și specialiști în tehnologie modernă, găsirea unor metode care să permită gestionarea diabetului (în fapt monitorizarea strică și corectă a nivelului de insulină) a fost și este o provocare, și asta pentru că metodele clasice reprezintă un handicap pentru pacienţi.

Vorbim despre toate aceste dispozitive care permit măsurarea glicemiei fără ac și despre detaliile fiecăruia în parte în cele ce urmează.

Senzori implantabili pentru monitorizarea glicemiei

Există deja în comerț senzori de monitorizare a glicemiei care pot funcționa fără ca pacientul să fie nevoit să se înțepe zilnic în deget. Este vorba de senzorii implantabili, care oferă constant informații despre nivelul glicemiei.

Sunt multe produse de acest fel, dar unul dintre cele mai moderne este Eversense, disponibil deja în Europa. Produs de compania Senseonics, senzorul implantabil Eversense funcționează pe baza tehnologiei de fluorescență, o tehnologie inovativă, măsurând glucoza din fluidul interstiţial din piele. Senzorul are durata de viaţă de aproximativ 90 zile.

senzor de glicemie implantabil

Este de mici dimensiuni și nu are nevoie de baterie, fiind alimentat wireless printr-un mic transmițător purtat pe braț. Acesta primeşte datele în timp real de la senzor și le transmite la telefon prin Bluetooth. În funcţie de valori, dispozitivul trimite alarme specifice, atât sonore, cât și prin vibrații la nivelul transmiţătorului. Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS, în limba română.

Chiar dacă Eversense nu este încă disponibil în România, pe piața de la noi există deja mai mulți senzori care permit monitorizarea glicemiei fără înțepătură. GlucoTrack a primit deja aprobarea de comercializare în Europa. În prezent acesta nu mai este singurul dispozitiv care permite măsurarea glicemiei fără ac. Mai mult, alte dispozitive sunt în teste avansate.

Află Cât este glicemia normală

section1image Gluco Track  este un dispozitiv non-invaziv pentru măsurarea zilnică a nivelului de glucoză adaptat pentru persoanele cu diabet de tip 2 și pentru cei aflați în starea de pre-diabet care a primit certificarea ISO 13485 ceea ce înseamnă că produsul îndeplinește toate standardele necesare de calitate și siguranță. GlucoTrack dispune de un senzor mic care se fixează la lobul urechii și măsoara nivelul de glucoza al purtătorului prin efectuarea de măsurători cu ajutorul a trei tehnologii. Semnalele măsurate sunt analizate cu ajutorul unui algoritm de proprietate și afișate pe un dispozitiv portabil mic, de mărimea unui telefon mobil. Măsurarea glucozei derivată este, de asemenea anunțată verbal, ceea ce facilitează utilizarea de către pacienții cu diabet zaharat cu deficiențe de vedere.

Modelul GlucoTrack este în curs de testare pentru a primi avizele în Statele Unite. Dispozitivul are deja avize pentru comercializare în Europa din martie 2014 și recent, a primit și aprobarea pentru utilizare de către persoanele aflate în starea de pre-diabet, în condițiile în care valorile glicemiei trebuie măsurate cu acuratețe pentru a preveni instalarea efectivă a diabetului. GlucoTrack este în curs de omologare în China, Japonia, Coreea de Sud, Canada și Australia.

Măsurarea glicemiei fără înțepătură Nemaura Medical,  o companie din Loughborough, Marea Britanie, a obținut aprobarea de la structurile de reglementare europeană pentru introducerea la comercializare a sistemului de monitorizare continuă a nivelului de glucoză din sânge. Pachetul include un plasture care se aplică în fiecare zi pe piele și care este un produs de unică folosință și un senzor care se lipește pe acest plasture. Senzorul comunică un un smartphone care rulează aplicația sugarBEAT. Aplicația poate rula pe orice dispozitiv mobil sau pe cititor adaptat.

Plasturele trebuie fixat pe piele, în orice loc dorește pacientul: fie la braț, picior, sau abdomen. Inițial este necesară o înțepătură clasică pentru calibrare. Senzorul citește datele biologice la fiecare cinci minute și transmite datele pe smartphone-ul sau pe aparatul receptor. Datele sunt disponibile pacientului, dar pot fi transmise și medicului, membrilor familiei sau celui care îngrijește persoana cu diabet.

Alte aparate pentru măsurarea glicemiei fără ac se află în stadii preliminare.

NovioSense cu sediul în Nijmegen (Olanda) are în lucru un senzor de glucoza care poate fi implantat pentru a măsura nivelurile de glucoza. Dispozitivul este alcătuit dintr-o bobină de metal de 15 mm lungime acoperită într-un gel hidrofil. Dispozitivul se poate atașa ploapei inferioare și analizează fluidele oculare și poate măsura concentrația de glucoză din lacrimi, care sunt proporționale cu nivelul glucozei din sânge.

Citeștie și: Diabetul de tip 2 va putea fi depistat, în salivă, cu ajutorul smartphone-ului

noviosense_diabetes_medtech-e1450359737405-1024x424

 Dispozitive care vor înlocui senzorii implantabili

Inovațiile în acest domeniu nu se limitează însă la senzorii implantabili. Pe viitor, diabeticii vor putea folosi dispozitive și mai confortabile, la fel de sigure și precise. Unul dintre acestea este brățara K’track Glucose, despre care poți citi mai mult în acest articol.

Purtată la mână, brățara va analiza nivelul glicemiei prin testarea fluidelor corporale din epidermă. Funcționează împreună cu o aplicație disponibilă pe iOS și Android, prin care pacientul poate ține foarte ușor evidența nivelului glicemiei. Brățara funcționează pe baza unor microace, mai subțiri de un milimetru, care perforează numai stratul superior al epidermei, pentru a absordi fluidele corpului. Compania producătoare, Pkvitality, spera ca brățara să primească toate aprobările necesare pentru a putea fi lansată pe piață anul acesta.

Măsurarea glicemiei fără ac, cu ajutorul unui plasture

Un alt proiect deosebit, care va fi de mare ajutor pentru diabetici, este plasturele care măsoară nivelul glicemiei. Ideea le aparține unor cercetători din Coreea de Sud. Acest plasture, realizat din grafen, monitorizează nivelul glucozei din sânge prin analizarea transpirației. Totodată, în caz de nevoie, dispozitivul poate administra automat doza necesară de metformină, îndeplinind în același timp funcția unui senzor de glicemie și a unei pompe de insulină.

Microacele care eliberează în corp medicamentul sunt atât de fine încât pacientul nu va simți niciun discomfort în timpul administrării tratamentului. Deocamdată plasturele pentru diabetici se află în faza de testare. Nu este însă singurul proiect de acest fel.

După multiple încercări şi propuneri, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord au realizat un plasture sintetic acoperit cu celule beta naturale, care poate fi lipit, fără dureri, pe pielea pacientului. Odată lipit, el poate secreta, atunci când este necesar, insulină şi controlează nivelul zahărului din sânge. Injecţii sau monitorizări suplimenatre nu mai sunt necesare.

Măsurarea glicemiei fără înțepătură

Plasturele nu a fost încă testat pe oameni, dar deja a demonstrat că poate controla nivelul zahărului din sânge la şoareci timp de cel puţin 10 ore. Acest dispozitiv, cu adevărat revoluționar deschide o nouă cale terapeutică și arată că se poate construi o punte de legătură între semnalele fiziologice din organism şi celule terapeutice aflate în afara corpului cu scopul de a controla, în cazul de față, nivelurile de glucoză.

Plasturele a fost testat pe şoarecii cu diabet zaharat de tip 1, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că noua invenţie detectează rapid deviaţiile nivelului de zahăr din sânge şi-l poate controla timp de 10 ore, fără alte monitorizări. Dispozitivul este mai rapid, mai uşoar și mai sigur comparativ cu injecțiile clasice cu insulină. Statistic diabeticii îşi pot administra de cele mai multe ori mai multă sau mai puțină insulină decât este cu adevărat necesar organismului lor, ceea ce poate duce la complicaţii, precum hipoglicemie, orbire, comă şi chiar moarte, în timp ce acest dispozitiv realizează un răspuns ărecis la nevoile reale de insulină ale organismului.

Citește și: Glucometru fără înțepătură pentru copii: FreeStyle Libre

La fiecare 6 secunde, o persoană moare din cauza acestei boli metabolice cronice! Diabetul zaharat afectează în jur de 400 de milioane de oameni din intreaga lume.

Măsurarea glicemiei fără ac, cu ajutorul unui „Degetar” 

GlucoSense este o companie din Marea Britanie finanțată de NetScientific și Universitatea din Leeds, care este în stadiul de definitivare a unui dispozitiv non invaziv bazat pe tehnologia fotonică. Componenta de bază este o sticlă specială care activată printr-o rază laser de mică putere poate da informații despre unele constante biologice, în cazul de față, nivelul de glucoză din sânge.

Dispozitivul este ca un degetar în care trebuie pus deget arătător pentru a se face o citire. Când sticla specială este este în contact cu pielea utilizatorului, se analizează un semnal de fluorescență activat de raza laser, care variază extrem de fin în funcție de concentrația de glucoză în sânge și poate oferi date corecte despre nivelul acesteia în 30 de secunde.

diabetes_monitoring_glucosense-1024x294

 

 

 

 

 

Gluco-wise este un dispozitiv realizat de MediWise (Marea Britanie). Senzorul de Gluco-Wise este conceput pentru a se pozitiona la nivelul lobului urechii sau a pliului cutanat dintre degetul mare și arătător și poate măsura nivelul de glucoză din sânge. Dispozitivul transmite datele unui dispozitiv extren pe un ecran.

Măsurarea glicemiei fără ac

 

Măsurarea glicemiei fără ac, prin lentile inteligente 

Google Lens, dezvoltate în colaborare cu Novartis, reprezinta de asemenea o inovație deosebită. Lentila conține un microcip și un circuit electronic care măsoară continuu nivelul de zahăr din sânge direct din lichidul lacrimal de pe suprafața globului ocular și transmite datele către un dispozitiv mobil extren.

Măsurarea glicemiei fără ac

Din păcate, deși inițial testele pe voluntari umani erau programate să înceapă încă din 2016, proiectul s-a amânat. Mulți cercetători consideră că tehnologia nu va fi suficient de precisă, deoarece lacrimile nu oferă date suficiente despre nivelul glucozei.

Ideea nu a fost însă ignorată de domeniul medical, fiind preluată cu entuziam de o echipă de cercetători din Coreea de Sud. Ei au realizat deja un prototip de lentile inteligente care monitorizează glicemia și au prezentat studiul în publicația de specialitate Science Advances. Deocamdată nu au început testele pe voluntari umani, însă experimentele făcute pe cobai au dat rezultate bune. Cercetătorii speră să treacă în curând în următoarea etapă de testare, ca să poată obține toate aprobările necesare comercializării. Poți citi mai multe informații despre lentilele inteligente în acest articol.

Citește și cum Google a patentat un glucometru fără înțepătură