Măsurarea glicemiei fără ac – 7 noi aparate

4
17726

Utilitatea sistemelor de monitorizare/măsurare a glicemiei fără ac nu o poate înțelege cu adevărat decât cel care trebuie să-și facă câteva teste zilnic pentru măsurarea glicemiei. Fiecare test înseamnă o înțepătură ceea ce repetat zi de zi, lună de lună, an de an poate să devină o veritabilă corvoadă.

Testele prin înțepătură sunt frustrante, generează un comportament de retragere socială, provoacă un veritabil handicap social, mai ales în cazul persoanelor tinere care suferă de diabet. Diabeticii trebuie să se înțepe de până la 10 ori pe zi pentru monitorizarea nivelului de glucoză din sânge.

A venit ziua în care diabeticii vor putea să depășească rutina înțepăturilor din deget pentru a monitoriza nivelul de glucoză

Află Cât este glicemia normală

Viața fără înțepături este un câștig enorm pentru persoanele cu diabet, o normalitate de care aceștia au nevoie și care îi ajută să-și controleze mai bine nivelul glucoză din sânge și, prin această, să mențină diabetul sub control evitând și minimalizând efectele secundare ale boli.
Pentru oamenii de știință, medici și specialiști în tehnologie modernă, găsirea unor metode care să permită gestionarea diabetului (în fapt monitorizarea strică și corectă a nivelului de insulină) a fost și este o provocare, și asta pentru că metodele clasice reprezintă un handicap pentru pacienţi. Dispozitivele care permit măsurarea glicemiei fără ac sunt o adevărată eliberare pentru bolnavi care nu mai trebuie să se gândească la nivelul glicemiei 24 de ore pe zi, şapte zile din șapte, tot restul vieţii lor.

Oficial primul dispozitiv din această categorie, care permite măsurarea glicemiei fără ac, a fost GlucoTrack, care a primit aprobarea de comercializare în Europa. În prezent acesta nu mai este singurul dispozitiv care permite măsurarea glicemiei fără ac. Mai mult, alte dispozitive sunt în teste avansate.

Vorbim despre toate aceste dispozitive care permit măsurarea glicemiei fără ac și despre detaliile fiecăruia în parte în cele ce urmează.

section1image1. Gluco Track  este un dispozitiv non-invaziv pentru măsurarea zilnică a nivelului de glucoză adaptat pentru persoanele cu diabet de tip 2 și pentru cei aflați în starea de pre-diabet care a primit certificarea ISO 13485 ceea ce înseamnă că produsul îndeplinește toate standardele necesare de calitate și siguranță. GlucoTrack dispune de un senzor mic care se fixează la lobul urechii și măsoara nivelul de glucoza al purtătorului prin efectuarea de măsurători cu ajutorul a trei tehnologii. Semnalele măsurate sunt analizate cu ajutorul unui algoritm de proprietate și afișate pe un dispozitiv portabil mic, de mărimea unui telefon mobil. Măsurarea glucozei derivată este, de asemenea anunțată verbal, ceea ce facilitează utilizarea de către pacienții cu diabet zaharat cu deficiențe de vedere.

Modelul GlucoTrack este în curs de testare pentru a primi avizele în Statele Unite. Dispozitivul are deja avize pentru comercializare în Europa din martie 2014 și recent, a primit și aprobarea pentru utilizare de către persoanele aflate în starea de pre-diabet, în condițiile în care valorile glicemiei trebuie măsurate cu acuratețe pentru a preveni instalarea efectivă a diabetului. GlucoTrack este în curs de omologare în China, Japonia, Coreea de Sud, Canada și Australia.

Măsurarea glicemiei fără înțepătură 2. Nemaura Medical,  o companie din Loughborough, Marea Britanie, a obținut aprobarea de la structurile de reglementare europeană pentru introducerea la comercializare a sistemului de monitorizare continuă a nivelululi de glucoză din sânge. Pachetul include un plasture care se aplică în fiecare zi pe piele și care este un produs de unică folosință și un senzor care se lipește pe acest plasture. Senzorul comunică un un smartphone care rulează aplicația sugarBEAT. Aplicația poate rula pe orice dispozitiv mobil sau pe cititor adaptat.

Plasturele trebuie fixat pe piele, în orice loc dorește pacientul: fie la braț, picior, sau abdomen. Inițial este necesară o înțepătură clasică pentru calibrare. Senzorul citește datele biologice la fiecare cinci minute și transmite datele pe smartphone-ul sau pe aparatul receptor. Datele sunt disponibile pacientului, dar pot fi transmise și medicului, membrilor familiei sau celui care îngrijește persoana cu diabet.

Alte dispozitive pentru măsurarea glicemiei fără ac se află în stadii preliminare.

3. După multiple încercări şi propuneri, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord au realizat un plasture sintetic acoperit cu celule beta naturale, care poate fi lipit, fără dureri, pe pielea pacientului. Odată lipit, el poate secreta, atunci când este necesar, insulină şi controlează nivelul zahărului din sânge. Injecţii sau monitorizări suplimenatre nu mai sunt necesare.

Măsurarea glicemiei fără înțepătură

Plasturele nu a fost, încă, testat pe oameni, dar deja a demonstrat că poate controla nivelul zahărului din sânge la şoareci timp de cel puţin 10 ore. Acest dispozitiv, cu adevărat revoluționar deschide o nouă cale terapeutică și arată că se poate construi o punte de legătură între semnalele fiziologice din organism şi celule terapeutice aflate în afara corpului cu scopul de a controla, în cazul de față, nivelurile de glucoză.

Plasturele a fost testat pe şoarecii cu diabet zaharat de tip 1, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că noua invenţie detectează rapid deviaţiile nivelului de zahăr din sânge şi-l poate controla timp de 10 ore, fără alte monitorizări. Dispozitivul este mai rapid, mai uşoar și mai sigur comparativ cu injecțiile clasice cu insulină. Statistic diabeticii îşi pot administra de cele mai multe ori mai multă sau mai puțină insulină decât este cu adevărat necesar organismului lor, ceea ce poate duce la complicaţii, precum hipoglicemie, orbire, comă şi chiar moarte, în timp ce acest dispozitiv realizează un răspuns ărecis la nevoile reale de insulină ale organismului.

Citește și: Glucometru fără înțepătură pentru copii: FreeStyle Libre

La fiecare 6 secunde, o persoană moare din cauza acestei boli metabolice cronice! Diabetul zaharat afectează în jur de 400 de milioane de oameni din intreaga lume.

4. GlucoSense este o companie din Marea Britanie finanțată de NetScientific și Universitatea din Leeds, care este în stadiul de definitivare a unui dispozitiv non invaziv bazat pe tehnologia fotonică. Componenta de bază este o sticlă specială care activată printr-o rază laser de mică putere poate da informații despre unele constante biologice, în cazul de față, nivelul de glucoză din sânge. Dispozitivul este ca un degetar în care trebuie pus deget arătător pentru a se face o citire. Când sticla specială este este în contact cu pielea utilizatorului, se analizează un semnal de fluorescență activat de raza laser, care variază extrem de fin în funcție de concentrația de glucoză în sânge și poate oferi date corecte despre nivelul acesteia în 30 de secunde.

diabetes_monitoring_glucosense-1024x294

5. NovioSense cu sediul în Nijmegen (Olanda) are în lucru un senzor de glucoza care poate fi implantat pentru a măsura nivelurile de glucoza. Dispozitivul este alcătuit dintr-o bobină de metal de 15 mm lungime acoperită într-un gel hidrofil. Dispozitivul se poate atașa ploapei inferioare și analizează fluidele oculare și poate măsura concentrația de glucoză din lacrimi, care sunt proporționale cu nivelul glucozei din sânge.

Citeștie și: Diabetul de tip 2 va putea fi depistat, în salivă, cu ajutorul smartphone-ului

noviosense_diabetes_medtech-e1450359737405-1024x424

6. Gluco-wise este un dispozitiv realizat de MediWise (Marea Britanie). Senzorul de Gluco-Wise este conceput pentru a se pozitiona la nivelul lobului urechii sau a pliului cutanat dintre degetul mare și arătător și poate măsura nivelul de glucoză din sânge. Dispozitivul transmite datele unui dispozitiv extren pe un ecran.

Măsurarea glicemiei fără ac

7. Google Lens, dezvoltate în colaborare cu Novartis, anunțate pentru a ieși pe piață în 2016. Lentila de contact inteligentă este un alt vârf de lance pe care îl lasează provocator Google și care este destinată pentru început bolnavilor de diabet. Lentila conține un microcip și un circuit electronic care măsoară continuu nivelul de zahăr din sânge direct din lichidul lacrimal de pe suprafața globului ocular și transmite datele către un dispozitiv mobil extren.

Măsurarea glicemiei fără ac

Cine va cuceri piața, cine va aduce dispozitivul cel mai bun pentru măsurarea glicemiei fără ac? Cursa este în plină desfășurare, iar linia de sosire din ce în ce mai aproape!

Citește și cum Google a patentat un glucometru fără înțepătură

4 COMENTARII