Măsurarea glicemiei la diabetici se face de obicei prin înțeparea degetului, cu ajutorul unui aparat special. Recent însă, cercetătorii au inventat un plasture care poate monitoriza glicemia prin analizarea transpirației.
De mulți ani, cercetătorii caută noi metode pentru măsurarea glicemiei la diabetici. Pacienții au de suferit din cauza înțepăturilor zilnice, care sunt obligatorii pentru a evita complicațiile diabetului.
Din fericire, cercetătorii coreeni au găsit o soluție inedită pentru măsurarea glicemiei la diabetici. O echipă condusă de Dae-Hyeong Kim, de la Institute for Basic Science din Seul, Coreea de Sud, a inventat un plasture dual, ideal pentru diabetici.
Citește și: Tabele cu glicemia normală la adulți, copii, adolescenți și gravide cu diabet
Plasturele poate măsura valorile zahărului din sânge și totodată asigură tratamentul necesar pentru scăderea glicemiei, când este nevoie, scrie publicația Popular Science. Informații despre acest dispozitiv ingenios au fost publicate în jurnalul de profil Nature Nanotechnology.
Măsurarea glicemiei la diabetici. Cum funcționează plasturele
Plasturele iventat de echipa lui Kim este realizat din grafen, un material foarte flexibil și rezistent, obținut din atomi de carbon. Pentru a crește gradul de sensibilitate al grafenului, care să poată detecta imediat schimbările glicemiei, cercetătorii au adăugat particule de aur.
Acest plasture se fixează pe braț și analizează transpirația eliberată prin piele. Senzorii din plasture vor detecta foarte ușor orice schimbare din pH-ul transpirației și din temperatura pielii, semne care indică o creștere a glicemiei.
Îți recomandăm și: Tratament pentru diabet zaharat tip 2: importanța dietei și a sportului
Dacă senzorii observă creșterea nivelului de zahăr din sânge, plasturele se va încălzi puțin pentru a dizolva învelișul, eliberând astfel micro-ace care vor administra imediat metformină. Injecția adminstrată de aceste ace minuscule nu se va simți aproape deloc. Valorile glicemiei, monitorizate permanent de senzori, sunt transmise wireless spre un dispozitiv mobil, pentru a fi citite de utilizator.
Plasturele trebuie să treacă numeroase teste
Măsurarea glicemiei la diabetici cu ajutorul acestui plasture deosebit îi poate ajuta să-și controleze mai bine nivelul glicemiei, pe întreaga durată a zilei. Plasturele a fost testat deocamdată doar pe cobai și pe doi voluntari umani. Este nevoie însă de mai multe teste pe subiecți umani, iar cercetătorii trebuie să regleze corect doza de medicamente.
Te-ar putea interesa și: Senzori pentru monitorizarea glicemiei: dispozitive utile bolnavilor de diabet
Din păcate, mai este drum lung până când plasturele va fi disponibil pe piață. El trebuie să treacă de multe alte teste. De exemplu, cercetătorii trebuie să demonstreze că dispozitivul va rezista în cazul unei transpirații abundente a pielii.
De asemenea, doza necesară de metformină va trebui să fie administrată printr-un număr redus de micro-ace, astfel plasturele ar deveni prea mare și greu de utilizat. Dacă inventatorii plasturelui dual vor treace cu bine peste toate aceste teste, atunci invenția lor va schimba radical măsurarea glicemiei la diabetici.
Citește și: Cât este glicemia normală? UPDATE 2017