Mulți medici români plecați în străinătate vor să se întoarcă acasă

MEDIjobs Romania, cea mai mare platformă de recrutare în domeniul medical din țară, a lansat un program pentru medici români plecați în străinătate, ca să-i încurajeze să revină în România.

Programul conceput pentru medici români plecați în străinătate a fost lansat pe 14 septembrie, iar evenimentul a fost urmat de o dezbatere la care au participat mai mulți specialiști: Vlad Voiculescu, fost Ministru al Sănătăţii și reprezentant la Observatorului Român de Sănătate; Marius Bostan,  fost Ministru al Comunicaţiilor, antreprenor şi iniţiator al programului Repatriot; Liviu Fătu, reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti; Dr. Wargha Enayati, Inovator în domeniul Sănătăţii; Dr. Horaţiu Ioani, medic specialist neurochirurg şi membru al Royal College of Surgeons din Anglia; Catrinel Hagivreta, fondator şi CEO al companiei MEDIjobs. Dezbaterea a fost moderată de Vlad Mixich, expert în politici de sănătate în cadrul Observatorului Român de Sănătate.

Vezi și 10 tehnologii disruptive care vor transforma industria farmaceutică

Proiectul a fost conceput în urma concluziilor unui studiu la care au luat parte peste 50 de medici și asistenți medicali români, care lucrează acum în diferite țări din Uniunea Europeană. Chestionarul a încercat să răspundă care sunt nevoile acestor persoane și cum ar putea fi ele determinate să se întoarcă în țară, pentru a lucra aici, cu pacienții români.

De ce vor unii medici români plecați în străinătate să se întoarcă acasă

Printre motivele invocate de medicii care au plecat din țrară se numără nemulțumirea legată de salariul pe care îl aveau aici (75% dintre cei chestionați), condițiile proaste care există în spitalele și clinicile din România (60%) și dorința de dezvoltare profesională (59%).

În prezent, chiar dacă aceste nemulțumiri au fost rezolvate la actualul loc de muncă din străinătate, medicii și asistenții români se confruntă cu numeroase probleme. În primul rând este greu de suportat distanța față de rude și prieteni, stresul și programul de muncă foarte aglomerat, costul mare al traiului și dificultatea de a stăpâni limba țării în care lucrează.

Citește și Medicină digitală. Resurse gratuite și academice

medici români plecați în străinătate

Ce salariu i-ar convinge pe medici să revină în țară

De aceea, peste 56% dintre cei intervievați au declarat că s-ar întoarce în țară dacă ar primi aici un salariu mai bun. Ei sunt motivați și de dorința de a fi alături de cei dragi și de a ajuta pacienții români.

În privința salariului care i-ar motiva să se întoarcă acasă, cei mai mulți medici care au participat la studiu au spus că și-ar dori un salariu net cuprins între 6.000 și 15.000 lei pe lună. Asistenții medicali și-ar dori un venit lunar net care să se încadreze între 4.000 și 7.000 lei, în funcție de specializare.

Programul lansat de MEDIjobs Romania, numit MEDIreturn, are ca scop îmbunătățirea serviciilor din sistemul medical românesc, prin stimularea întoarcerii specialiștilor români care lucrează în străinătate.

Astfel, orice medic sau asistent medical care vrea să revină acasă poate cere sprijinul unui reprezentant MEDIjobs. Echipa de recrutare va promova apoi specialistul către mai mulți angajatori din România, pentru a găsi locul de muncă potrivit, în funcție de dorințele și nevoile acestuia.

Conform datelor obținute de MEDijobs, peste 25% dintre medicii plecați peste hotare sunt nemulțumiți de alegerea făcută și ar vrea să se întoarcă în țară. Platforma de recrutare va susține inclusiv specialiștii români care ar vrea să-și deschidă în țară un cabinet medical privat. Astfel, cei care sunt interesați să devină antreprenori vor beneficia gratuit de consultanță în acest domeniu, pentru a putea accesa fonduri de finanțare.

Conform statisticilor de la Colegiul Medicilor din România, în perioada 2010-2016 peste 16.000 de medici specialiști au cerut un certificat de bună practică medicală, pentru a putea profesa în afara țării.

Citește și Încep înscrierile pentru proiecte IT în domeniul medical, la Hacking Health România