mHealth este viitorul medicinei. Avantaje și provocări
Telefoanele mobile, conexiunea la internet și dispozitivele de transmitere la distanță a datelor sunt noile intrumente medicale ale unei revoluții în medicină care se desfășoară sub ochii noștri.
O statistică din 2014 arăta că în lume sunt 3,5 miliarde de telefoane mobile, iar numărul lor crește cu câteva sute de mii în fiecare zi fiind înlocuite treptat cu dispozitive inteligente care au acces la internet și care pot suporta și utiliza cele mai variate aplicații. De aici până la telemedicină (implicit până la educație, cercetare și formare în sectorul sănătății), este doar un pas.
Tehnologia informației reprezintă o excelentă oportunitate pentru dezvoltarea practiă a unui concept: sănătate mobilă (mHealth). Ca noțiune mHealth se referă la dispozitive portabile (telefoane mobile inteligente, dar nu numai) care au capacitatea de a monitoriza, stoca, prelua și transmite date medicale în timp real către specialiști sau către centre automate de control și monitorizare, cu scopul de a îmbunătății siguranța pacientilor și calitatea asistenței medicale.
Citește si: 5 direcții eHealth pentru 2015
Fluxul de informații privind sănătatea pleacă de la pacient (e-patient), folosește dispozitive de înregistrare sau/și monitorizare, este transmis pe rețele wireless, bluetooth prin internet și sunt monitorizate automat sau ajung – în situații specifice – în atenția unui medic care poate evalua starea de sănătate sau riscurile de sănătate pe care o persoană le are la un moment dat. Sistemul poate merge și mai departe oferind imediat pacientului sfaturi sau un tratament (printr-o conexiune cu farmacia care îl aprovizionează pe acesta), uneori chiar înainte ca pacientul să aibă primele simptome ale unei afecțiuni. Suplimentar un astfel de sistem mHealth, dus către o eficacitate maximă poate face programare la laborator, poate stabili care sunt analizele necesare sau poate stabili ora și ziua consultației la un medic spcialist, a cărui agendă de consultații este organizată tot de un program digital.
Poate părea utopie, dar acest mecansim mHealth, dacă ar fi pus în practică ar putea să aducă perfecțiunea în sistemul de sănătate. Pacinetul ar fi supus testelor și tratamentelor de la primele simptome, organizarea medicală ar fi ideală, iar birocrația ar fi limitată la un minim absolut. În plus tot mecanismul medical ar fi infinit de mult simplificat atât pentru pacient cât și pentru medic (atât medicul de familie, cât și pentru specialist), accesul la medic și la asistența medicală ar fi mai facil, iar costurile de susținere și întreținere a sistemului medical diminuate. În fond totul se poate reduce la o aplicație în telefonul mobil și la câteva programe performante care să gestioneze și să prelucreze informațiile.
Gestionarea informațiilor, cheia succesului pentru mHealth
În ansamblu sistemul mHealth este practic posibil, dar cheia pentru un succes real al acestui sistem de medicina digitală este corecta gestionare a informațiilor și implementarea unor sisteme care să garanteze confidențialitatea datelor medicale ale ficărui pacient în parte.
Citește și: Sistemul de sănătate într-o privire
Medicii și pacienții trebuie să aibă fiecare în parte garanția siguranței în utilizarea acestor sisteme, fiabiltatea și siguranța transmiterii de date. O problemă poate să fie compatibilitatea între serviciile de telecomunicații, între terminale și compatibilitatea de citire a datelor pentru aplicațiile de pe mai multe sisteme de operare. Toate reprezintă o provocare pentru tot ceea ce înseamnă aplicații mHealth.
Accesibilitatea
Deși comunicarea digitală de mare viteză câștigă foarte repede teren, accesibilitatea la sistemele mHealth depinde de accesul la comunicații. Rețelele de comunicații rapide și stabile – condiție pentru mHealth, sunt deficitare în zone rurale, în cele slab dezvoltate economic, în
țările în curs de dezvoltare. Toate aplicațiile mHealth sunt compatibile doar pentru dispozitive de tipul telefoanelor inteligente din ultimele generații, astfel că accesibilitatea este prima și marea provocare pe care o are în prezent orice sistem de tipul mHealth.
Alte provocări pentru mHealth
Deși din punct de vedere teorietic sistemul mHealth pare extrem de simplu și eficient, nu doar accesibilitatea la dispozitive de tipul telefoanelor inteligente și la internet este marea provocare pentru implementarea pe scară largă a acestui sistem de medicină la distanță. Provocările și implicit complicațiile tehnice care trebuie rezolvate sunt legate de stocarea în siguranță a datelor, salvarea arhivelor, actualizarea datelor, implementarea unor motoare de căutare rapide și sigure (pentru evitarea erorilor de diagnostic sau a greșelilor de interpretare a rezultatelor) și nu în ultimul rând instruirea medicilor care trebuie să poată aborda relația cu pacientul într-o altă formă decât cea directă. O altă provocare este internaționalizarea acestui tip de medicina virtuală, care are la fiecare din cele două capete un medic și un pacient real, ceea ce impune găsirea unui limbaj comun care ar putea fi mediat tot digital, concomitent cu transmiterea datelor.
Citește și: Viitorului sănătații este digital
Nu în ultimul rând perfecționarea sistemelor mHealth impune asumarea de către pacient a unor costuri de administrare a sistemelor. De cealaltă parte sistemul mHealth cere investiții semnificative în tehnologia senzorilor pentru o bună recoltare a probelor de la pacient.
Cert este că perfecționerea acestor facilități și dezvoltarea reală a unui sistem mHealth de îngrijire la distanță poate revoluționa tot domeniul sănătății și poate reduce costul serviciilor medicale.
Sursa: rockefellerfoundation.org