5 mituri despre alimentație pentru cei care fac sport

În lupta cu kilogramele în plus, sportul și alimentația joaca un rol extrem de important. Dacă sunt făcute cum trebuie, rezultatele pot fi spectaculoase.

În caz contrar, însă, există posibilitatea de a te simți dezamăgit, frustrat și să pici din nou în rutina care te-a condus la un stil de viață mai puțin sănătos. Ceea ce puțini știu însă este faptul că, într-un proces de slăbire, activitatea fizică înseamnă aproximativ 20%, pentru ca 80% să fie alimentația.

Atunci când vorbim despre excesul de țesut adipos de pe abdomen, în lumea pasionaților de sport există o vorbă: „burta se pune în bucătărie și se dă jos tot în bucătărie”. Exercițiile pentru abdomene nu vor fi foarte eficiente din acest punct de vedere și orice activitate fizică va trebui completată cu 5 mese pe zi, 3 principale și două gustări, dar și cu suplimente de nutriție și fitness care te vor ajuta să ai parte de toți nutrienții necesari într-o zi. Ca toate acestea să dea rezultate, e important să eviți anumite erori care îți pot strica planurile.

5 mituri despre alimentație pentru cei care fac sport:

1. Grăsimile nu sunt indicate în diete

Există grăsimi bune și grăsimi rele. Elimină din alimentație grăsimile saturate, din chipsuri sau alte snack-uri de aceste fel și profită de grăsimile bune din nuci, alune, ulei de măsline, avocado sau somon. Dieteticianul american Lyndel Costain explică importanța grăsimilor într-o dietă și de ce acestea nu ar trebui eliminate: „Oamenii tind să creadă că nu au nevoie de grăsime în alimentație ca să dea jos kilograme, însă ar trebui ca o treime din caloriile consumate zilnic să provină din grăsimi.”

Vezi și Textilele funcționale cu răcire pot crește performanța sportivilor

Grăsimile reprezintă energie, ajută la repararea țesutului afectat în urma activității sportive și transportă prin organism vitaminele A, D, E și K. Cantitatea este foarte importantă aici. Ca un ghid general, femeile au nevoie de 70 de grame de grăsime în fiecare zi, iar bărbații de 95.

2. Dieta de tip fasting e mai bună la slăbit

Fasting reprezintă consumul mare de calorii într-o singură perioadă a zilei, indicat în prima parte, continuat apoi de un consum restrictiv pe tot restul zilei. Practic, poți mânca mult din prima, cu condiția să respecți un anumit nivel de macronutrienți: grăsimi, proteine, carbohidrați.

Unii sportivi preferă acest tip de alimentație, însă pentru slăbit acesta poate da randament doar în primele faze. Claire MacEvilly, nutriționist la MRC Human Nutrition Research Centre in Cambridge susține că poți pierde folosind această metodă atât grăsime, cât și masă musculară, ceea ce va face să te simți slăbit.

Te poate interesa și Cele mai bune aplicații Android pentru fitness

3. O masă luată seara târziu îngrașă

În cazul multor diete ți se va spune că mesele târzii nu sunt deloc recomandate, pentru că îngrașă, dar acest lucru nu este tocmai corect. Alege mese ușoare seara, pește, salată și legume, și evită carbohidrații precum cartofii, pâinea, orezul sau făinoasele. Este recomandat să îți faci un plan de alimentație împărțit pe 5 mese, echilibrat, pentru ca metabolismul să rămână în permanență activ, pentru a arde grăsimile.

4. Un metabolism lent te face să slăbești mai greu

Și pentru că am ajuns la metabolism, trebuie să vorbim și despre el puțin. Un metabolism lent nu te va face să slăbești mai greu, dar arderile de calorii vor fi mai reduse, mai ales dacă ești mai mult sedentar, ceea ce înseamnă că trebuie să îți recalculezi nivelul de macronutrienți necesar în fiecare zi. Nu metabolismul e problema, ci alimentația.

5. Mâncarea grea te îngrașă repede

Atunci când vorbim despre alimentație, nu trebuie ales totul din ochi, ci calculat. Pentru jumătate de kilogram în plus de grăsime acumulat, ar trebui să consumi aproximativ 3500 de calorii în plus pe zi, față de nivelul normal. Dacă vei observa că ai acumulat kilograme după o masă mai mare în oraș, nu va fi vorba de grăsime, ci de apa pe care organismul o va reține suplimentar.  

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: PHOTOCREO Michal Bednarek

Citește și “Banda-minune” care ajută la vindecarea articulațiilor și mușchilor