Trei mituri despre diabet pe care nu trebuie să le crezi

Există multe mituri despre diabet, care duc la dezinformare în privința acestei boli ce afectează peste 422 milioane de oameni la nivel mondial. Trebuie să afli câteva dintre cele mai răspândite mituri despre diabet, ca să le poți recunoaște.

Deși este o boală care afectează foarte mulți oameni (peste 422 milioane la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății), diabetul este o boală despre care lumea nu știe foarte multe. Sau, și mai grav, are informații greșite, scrie publicația Business Insider.

Cele mai răspândite mituri despre diabet

1. Diabetul este o boală care afectează numai pancreasul

Este adevărat că această boală afectează în primul rând pancreasul, dar din păcate problemele de sănătate nu se opresc aici. Boala poate duce la complicații grave, care pot distruge alte organe, afectează inclusiv vasele de sânge (ducând la apariția piciorului diabetic) și vederea, putând duce la retinopatie diabetică. Lista complicațiile pe care le poate dezvolta diabetul este extrem de mare.

Totodată, un efect negativ foarte grav pe care îl are diabetul și la care puțin se gândesc este impactul psihologic pe care îl are boala. Nu este deloc ușor să trăiești cu această afecțiune incurabilă, care impune uneori anumite limitări sociale și în mod evident alimentare. Studiile au arătat că bolnavii de diabet sunt mult mai predispuși la depresie. Există chiar o formă de tulburare asociată cu această boală –  depresia diabetică. De asemenea, diabetul afectează abilitatea bolnavului de a se concentra și de a gândi clar, dar și memoria.

Citește și Diabet la copii. Părinții lui Vlăduț povestesc cum e viața cu un copil dependent de insulină de la 3 ani

2. Doar persoanele supraponderale și obeze fac diabet

Într-adevăr, diabetul de tip 2 este asociat frecvent cu obezitatea, însă nu există o regulă în acest sens. Prin urmare, nu toate persoanele supraponderale fac diabet și nu toți diabeticii sunt grași. De fapt, legătura dintre obezitate și diabet nu este deocamdată foarte clar înțeleasă. Este clar însă că riscul de a face diabet este de aproximativ 5 ori mai mare la o persoană supraponderală.

Puțini știu însă că există și o formă de diabet care nu are nicio legătură cu obezitatea. Este vorba de diabetul de tip 1, care este o boală autoimună. Asta înseamnă că sistemul imunitar al organismului nu funcționează corect și atacă și distruge celulele care produc insulina în pancreas.

În diabetul de tip 1, pancreasul bolnavului nu mai poate produce deloc insulină. Cauzele apariției acestei forme de diabet nu sunt cunoscute. Studiile au arătat că boala este uneori genetică, dar nu toate persoanele care au gena vinovată ajung să facă și diabet. Alte studii susțin că diabetul de tip 1 este de fapt provocat de un virus.

3. Diabeticii trebuie să își facă regulat injecții cu insulină

Diabetul de tip 1 necesită terapie cu insulină, dar nu este obligatoriu ca aceasta să fie administrată prin injecții. Din fericire, acum există pompe de insulină, care înlocuiesc injecțiile. O pompă de insulină administrează automat doza necesară de insulină, prin intermediul unui tub inserat sub piele. Este o metodă discretă, iar bolnavul scapă de stresul și disconfortul injecțiior zilnice.

Alte forme de diabet nu presupun tratament cu insulină, ci doar prin dietă și medicamente. Este cazul diabetului de tip 2 și a celui gestațional (care apare în timpul sarcinii). Schimbarea stilului de viață și administrarea de pastile sunt suficiente, mai ales în primele stadii ale bolii.

Vezi și Tabele cu glicemia normală la adulți, copii, adolescenți și gravide cu diabet

Iată de ce este bine să cunoști aceste mituri despre diabet, care riscă să-ți formeze o impresie greșită despre factorii de risc pentru apariția bolii. Stilul de viață este foarte important atunci când vorbim de diabet, mișcarea și alimentația echilibrată putând vindeca anumite forme ale acestei boli.

Alteori însă, din cauze încă necunoscute, boala apare chiar și la persoanele care mănâncă echilibrat și fac mișcare. Nu înseamnă că dacă o persoană suferă de diabet, automat este supraponderală sau neglijentă, dezinteresată de sănătatea ei. Este important să știi informațiile corecte despre această afecțiune, ca să știi cum să te protejezi și cum să relaționezi cu cei care suferă de diabet.

Citește și Senzori pentru monitorizarea glicemiei: dispozitive utile bolnavilor de diabet