mySugr – soluția digitală pentru pacienții cu diabet – lansată și în România
Viața cu diabet – mai simplă acum cu aplicația mySugr
mySugr, aplicație pentru monitorizarea glicemiei, dezvoltată de pacienți pentru pacienți, a fost lansată și în România atât pentru iPhone cât și pentru telefoanele cu Android . Iată ce beneficii aduce și cum poate fi utilizată eficient.
Prevalența diabetului este în creștere la nivel global. Gestionarea deficitară a glicemiei crește riscul de complicații legate de diabet. Odată cu utilizarea din ce în ce mai mare a smartphone-urilor și a internetului, numeroase instrumente digitale pot fi utilizare penntru a ajuta persoanele cu diabet să își gestioneze eficient boala.
Diabetul netratat corespunzător poate fi fatal
Diabetul este o boală cronică ce implică probleme cu insulina. În mod normal, pancreasul eliberează insulină pentru a ajuta organismul să stocheze și să folosească zahărul și grăsimea din alimentele consumate. Pe termen lung, nivelul ridicat de glucoză este asociat cu deteriorarea organismului și afectarea gravă a diferitelor organe și țesuturi. Diabetul apare atunci când:
- pancreasul nu produce insulină;
- pancreasul produce foarte puțină insulină;
- organismul nu răspunde în mod corespunzător la insulină – „rezistență la insulină”.
Diabetul este o boală pentru toată viața. Persoanele cu diabet trebuie să gestioneze boala pentru a preveni complicațiile. Când vorbim de cauzele diabetului, genetica, stilul de viață și factori de mediu pot fi implicați. De exemplu, obezitatea, alimentația nesănătoasă și sedentarismul pot juca un rol în dezvoltarea diabetului, în special diabetul de tip 2. Diabetul de tip 1 este cauzat de un răspuns autoimun, când sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele beta producătoare de insulină din pancreas.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global sunt aproximativ 425 milioane persoane afectate de diabet. Se estimează că numărul va ajunge până la 629 milioane până în 2045. În Europa, 1 din 11 adulți suferă de diabet zaharat, iar în România în 2017 se înregistrau peste 1,7 milioane cazuri de diabet.
Citește și Tratament pentru diabet zaharat tip 2: importanța dietei și a sportului
Tipuri de diabet
Există trei tipuri principale de diabet – tip 1, tip 2 și gestațional.
- Diabetul tip 1 se poate dezvolta la orice vârstă, dar apare în general la copii și adolescenți. Înseamnă că organismul produce foarte puțină insulină sau deloc, și sunt necesare injecții zilnice cu insulină pentru a menține nivelul de glucoză din sânge sub control.
- Diabetul tip 2 este mai frecvent la adulți și reprezintă aproximativ 90% dintre toate cazurile de diabet. Organismul nu folosește eficient insulina pe care o produce. Tratamentul se axează mai ales pe un stil de viață sănătos, inclusiv mișcare zilnică și alimentație sănătoasă. În timp, poate fi nevoie și de medicamente orale și / sau insulină pentru a menține nivelul glicemiei sub control.
- Diabetul gestațional este un tip de diabet care apare în timpul sarcinii și este asociat cu unele complicații – atât la mamă, cât și la copil. De obicei după sarcină dispare, dar riscul mamei și al fătului de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață devine mai mare.
Riscurile diabetului necontrolat
Ce se poate întâmpla dacă diabetul nu este ţinut sub control? Un nivel prea mare sau prea mic de zahăr în sânge poate duce la probleme pe termen scurt care trebuie tratate imediat, cum ar fi hipoglicemia, hiperglicemia sau cetoacidoza diabetică. Un exces de zahăr în sânge pe termen lung poate cauza leziuni ale țesuturilor din corp – poate cauza probleme ale inimii, ale rinichilor, ale ochilor etc.
Dacă ai fost diagnosticat cu diabet trebuie să știi că e esențial să îți monitorizezi nivelul glicemiei în mai multe moduri pentru a evalua cât de bine funcționează planul de tratament.
Testarea nivelului de HbA1C (A1C sau test de hemoglobină glicozilată)
Termenul HbA1c se referă la hemoglobină glicozilată, despre care am discutat mai multe aici. Este atunci când hemoglobina, o proteină din globulele roșii care transportă oxigen în întregul corp, se uneşte cu glucoza din sânge, devenind „glicată”. Prin măsurarea hemoglobinei glicozilate (sau a nivelului de HbA1c), se poate obţine o imagine de ansamblu a nivelului mediu de zahăr din sânge pe o anumită perioadă. În caz de diabet, cu cât HbA1c este mai mare, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta complicații legate de diabet.
Asociația Americană pentru Diabet (ADA) recomandă un nivel A1c mai mic de 7 %, în timp ce Asociația Americană a Endocrinologilor Clinici (AACE) recomandă un A1c mai mic de 6,5 %. Intervalul normal pentru persoanele fără diabet este cuprins între 4,8 – 5,6%. Persoanele cu prediabet se încadrează între 5,7 – 6,4%, iar valori mai mari sau egale cu 6,5% înseamnă deja diabet instalat.
CItește și Pancreas artificial pentru bolnavii de diabet de tip 1
Măsurarea glicemiei – simplu și eficient
Singurul mod în care poți ști cu certitudine care este nivelul glicemiei în orice moment, este să îl testezi. Testarea periodică te va ajuta să identifici niveluri ridicate și scăzute înainte de a se dezvolta complicații. Atunci când testarea este efectuată în mod regulat, poți evalua cât de echilibrat și eficient e tratamentul, dar și alimentația. De asemenea, pe baza lor medicul poate ajusta mai bine planul de tratament.
Testarea periodică și frecventă a glicemiei este piatra de temelie pentru gestionarea eficientă a diabetului.
Din fericire, există multe dispozitive de dimensiuni mici de monitorizare a glicemiei, care măsoară nivelul de glucoză în câteva secunde folosind doar o picătură mică de sânge. Aceste aparate portabile măsoară glicemia dintr-o probă foarte mică de sânge care se obține de obicei din înțeparea degetului cu un dispozitiv special.
Viața cu diabet – mai simplă acum cu aplicația mySugr
Dacă ai fost diagnosticat cu diabet, va trebui să mănânci sănătos, să faci exerciții fizice regulate și să efectuezi teste de sânge periodic pentru a te asigura că nivelul glicemiei este unul echilibrat.
mySugr, despre care am mai discutat aici, este o aplicație care te poate ajuta să gestionezi diabetul și să previi complicațiile.
Diabetul este diferit de alte boli, cum ar fi colesterolul și hipertensiunea arterială, care doar cu medicamente pot fi deseori tratate cu succes. Diabetul are mai multe componente care trebuie gestionate, inclusiv procesul bolii, nutriția, activitatea fizică, medicația, monitorizarea glucozei, sănătatea psihologică. Educația pentru diabet este extrem de importantă, pentru a conștientiza boala și efectele unei gestionări neadecvate, și pentru a face modificările necesare pentru îmbunătățirea stilului de viață.
Suntem în era digitală și utilizarea tehnologiilor digitale de sănătate poate aduce beneficii majore pentru sănătate pe termen scurt, dar și pe termen lung. De la aplicații mobile, dispozitive care testează nivelul de zahăr din sânge la fiecare câteva minute, pompe inteligente de insulină și remindere pentru administrarea medicației, toate fac parte din realitatea noastră.
mySugr este un dezvoltator de aplicații pentru diabet, o companie austriacă, fondatori fiind Frank Westermann și Anton Kittelberger, ambii diabetici, aplicația fiind apoi cumpărată de compania Roche.
mySugr, aplicație dezvoltată de pacienți pentru pacienți
Aplicația dispune de un jurnal care ajută utilizatorul să introducă informații despre mese, activitate fizică, nivelul de glucoză și starea sa. Aplicația trimite alerte atunci când alegerile alimentare sunt unele nepotrivite din punctul de vedere al nivelului de glucoză.
Are rolul de a educa pacientul cu diabet pentru a înțelege mai bine boala sa, riscurile la care se expune dacă nu urmează recomandările medicale și tratamentul și sfaturi pentru o gestionare corectă a bolii. Este o aplicație pentru persoanele cu diabet (diabet tip 1 și diabet tip 2) care înregistrează și contorizează nivelul glicemiei și estimează nivelul HbA1c.
Ideea a luat naștere în 2010, iar în aprilie 2012 au lansat prima versiune a aplicației mySugr în Europa. Cu o interfață user-friendly, intuitivă, dar și atractivă și personalizabilă în același timp – ajută utilizatorul să profite de toate beneficiile aduse de aceasta, de la jurnal alimentar, la remindere și controlul măsurătorilor zahărului din sânge etc.
Vine ca o soluție centrată pe nevoile pacientului, cei doi fondatori fiind persoane cu diabet la rândul lor și cunoscând problematica și nevoile unui pacient diabetic. Oferă monitorizarea nivelului de glucoză, ajută la gestionarea eficientă a bolii, suport, sfaturi personalizate pentru pacient.
Pe scurt, este o aplicație ușor de utilizat, completă, rapidă, eficientă.
Te poate interesa și Aplicație de rețete pentru diabetici
Cum funcționează aplicația?
Pacientul trebuie să își măsoare nivelul glucozei din sânge zilnic și pe baza acestor valori se calculează și se estimează HbA1c. De asemene, înregistrează date precum consumul de carbohidrați, greutatea corporală, nivelul de activitate fizică, tensiunea arterială, cetonele și dozele de insulină. Pentru a menține interesul utilizatorilor, aplicația trimite încurajări pozitive pentru a favoriza formarea de obiceiuri, ca înregistrarea dozelor de insulină, și folosește un sistem de recompense – „monster friend”.
Aplicația vine în două variante: MySugr Basic și MySugr Pro. Diferența dintre cele două este că varianta Basic are opțiuni limitate de etichete, Challenges și de Calculator insulină, față de opțiunea Pro, care la rândul său oferă și următoarele plus-uri:
- varianta de rapoarte ale datelor PDF și Excel;
- căutări intuitive;
- remindere pentru măsurarea glicemiei;
- prioritate în asistență;
- etichete și chellenge-uri bonus;
- opțiunea de fotografiere a alimentelor etc.
Accesul la versiunea Pro a aplicației este gratuit pentru folosirea împreună cu Accu-Check Instant.
Te-ar putea interesa și Aplicații diabet UPDATE 2019 – cele mai bune
Care sunt beneficiile acestei aplicații?
- ghid complet pentru pacienții cu diabet – monitorizare, suport, informare;
- posibilitate de introducere a datelor – mese zilnice, medicamente, valori glicemie etc.;
- analiza datelor la fiecare 7, 30, 90 zile;
- estimarea nivelului de HbA1c;
- mod de căutare intuitivă;
- rapoarte care pot fi trimise medicului;
- analiza detaliată a datelor;
- opțiunea de notițe;
- etichetele pentru a gestiona mai bine datele;
- remindere pentru măsurarea glicemiei;
- challenge-uri care sa te ajute cu tratamentul sau sa atingi anumite obiective.
Poți descărca aplicația gratuit, pentru iOS sau Android.
Aplicația este compatibilă cu glucometrul Accu-Check Instant, care se sincronizează automat cu aplicația prin Bluetooth. Din conectarea cu glucometrul Instant pacientul beneficiază automat de modulul Pro al aplicației – de reținut că un glucometru poate activa un singur cont Pro – dacă se va conecta apoi la alte conturi, acestea nu vor deveni Pro.
Prezintă compatibilitate și cu Apple Health și Google Fit. Este o aplicație cu peste 1,7 milioane de utilizatori, peste 30.000 review-uri, e disponibilă în 65 țări și tradusă în 17 limbi, inclusiv limba română. Crește considerabil calitatea vieții pentru pacienții cu diabet, oferind acces la servicii rapide și eficiente de monitorizare și gestionare a bolii.
Aplicația este foarte ușor de folosit și intuitivă, cu o grafică plăcută și sugestivă. Pentru fiecare zi apare media valorii glicemiei, numărul episoadelor de hiper sau hipoglicemie, cantitatea de carbohidrați consumată și nivelul de activitate fizică. Totul e prezentat și sub forma unui jurnal de activitate, cronologic. Pentru ultimele 7, 14, 30 și 90 zile se prezintă de asemenea parametrii menționați anterior, și un grafic sugestiv privind evoluția.
Cum știu dacă diabetul meu este bine controlat?
Dacă ai diabet, medicul îți va spune care trebuie să fie nivelul glicemiei tale – interval țintă. Va trebui să încerci să menții nivelul glicemiei cât mai aproape de intervalul țintă. Odată cu vârsta, intervalul țintă se poate modifica. Singura modalitate de a ști dacă nivelul de zahăr din sânge este apropiat de nivelul țintă este să măsori nivelul de zahăr din sânge de mai multe ori pe zi cu ajutorul unui glucometru. Trebuie să păstrezi un jurnal al înregistrărilor testelor, iar acest lucru poate fi făcut mai simplu cu noua aplicație.
Pașii pentru o viață sănătoasă când ai diabet și controlul bolii includ:
- Urmează întocmai planul de tratament prescris de medic și administrează insulina conform recomandărilor.
- Urmează planul alimentar indicat – analizează și indicele glicemic al alimentelor consumate și ține un jurnal alimentar.
- Adoptă un stil de viață activ zilnic.
- Testează nivelul glicemiei și ține un jurnal al valorilor măsurate.
- Mergi periodic la control pentru monitorizare și ajustarea planului de tratament dacă este cazul.
- Limitează consumul de alcool.
- Renunță la fumat.
- Gestionează eficient stresul.
Citește și Pompă de insulină cu senzor. Cele mai noi dispozitive medicale din 2019