Nu pot să dorm! Ce să fac?

Nu pot să dorm! Ce să fac ?
Pune smarphone-ul deoparte!
Folosirea reţelelor de socializare are legatură cu tulburări ale somnului.

Cunoşti scena asta, probabil: display-ul smartphone-ului se luminează anunţând o notificare de la Facebook, de la Twitter sau de la una dintre multele reţele de socializare pe care eşti înscris. Ei bine, rezultatele unui nou studiu îţi vor da motive iei o pauză.

Studiul, desfăşurat la University of Pittsburgh School of Medicine în Pennsylvania cu sprijinul NIH (Naţional Institutes of Health) şi publicat în revista Preventive Medicine, demonstrează faptul  tulburările de somn sunt mai frecvente la tinerii care îşi verifică des conturile de pe reţelele sociale  faţă de cei care folosesc reţelele sociale doar din când în când.

Citește și despre Sisteme digitale pentru controlul somnului

Echipa a studiat legătura dintre social media şi tulburările de somn pe un număr de 1788 de cetăţeni americani cu vârsta cuprinsă între 19 şi 32 ani. Participanţii la studiu foloseau reţelele de socializare în medie timp de 61 de minute pe zi.

Jessica C.Levenson, PhD la Departamentul de Psihiatrie şi colegii săi au folosit un set de chestionare pentru a determina modul în care participanţii foloseau social media şi au elaborat un sistem de măsurare a tulburărilor de somn.

Cele mai populare reţele, în 2014-la dată efectuării studiilor, erau: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine and LinkedIn.

Echipa de cercetători a aflat participanţii foloseau în medie reţelele de socializare timp de 61 de minute pe zi şi îşi verificau conturile de circa 30 de ori pe săptămână. Pentru aproape 30% dintre ei, nivelul tulburărilor de somn a fost catalogat ca fiind ridicat.

Rezultatele studiului arată participanţii care îşi verificau cel mai des conturile de pe reţelele de socializare aveau o incidenţă a tulburărilor de somn de 3 ori mai mare decât cei care şi le verificau cel mai rar. În plus, cei care petreceau cel mai mult timp pe respectivele reţele aveau o incidenţă dublă a tulburărilor de somn faţă de cei care petreceau cel mai puţin timp.

Cercetătorii spun rezultatele studiului arată frecvenţa folosirii reţelelor de socializare este un indicator mai bun al posibilităţii apariţiei tulburărilor de somn decât durata. Levenson spune: ” intervenţiile dese demonstrează un comportament obsesiv şi sunt un indicator mai eficient”.

Mai multe despre Dependenta de smartphone

Ca şi în cazul multor altor studii, “legătură” nu înseamnă în mod automat “cauză“, iar  cercetătorii subliniază faptul e nevoie de continuarea studiului pentru a vedea exact dacă folosirea social media determină insomnie sau invers ori şi una, şi alta.

Dr. Brian A. Primack, directorul Center for Research on Media, Technology and Health, spune:
“E posibil ca ambele ipoteze fie adevărate. Problemele de somn pot duce la folosirea reţelelor de socializare, iar asta se poate întoarce din nou, cauzând şi mai multe probleme de somn. Acest ciclu este şi mai problematic deoarece implică un ecran interactiv care stimulează şi recompensează, adică este potenţial dăunător somnului.”

Echipa concluzionează: “legătura puternică dintre social media şi tulburările de somn are implicaţii clinice foarte mari  pentru sănătate şi pentru starea de bine a tinerilor.”

Sursa: Medical News Today