O noua speranta pentru diabetici: insulina ultra-rapida

Expert citat: Eric Appel, Universitatea Stanford

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au obtinut o noua formula de insulina ultra-rapida, cu efect aproape instantaneu, imediat dupa injectare. Noua substanta este de patru ori mai eficienta ca actualele formule de insulina cu actiune rapida, disponibile in prezent.

Descoperirea se bazează pe așa numitul monomer de insulină, un tip de insulină care are o structură moleculară diferită, care îi permite să acționeze mult mai rapid ca alte forme. Totuși, monomerul de insulină este foarte instabil, de aceea, experții au fost nevoiți să găsească soluții inedite pentru a depăși această problemă. 

Astfel, ei au căutat ingrediente inactive – polimeri – care să confere stabilitate noului tip de insulină. Ca să ajungă la rezultatul dorit, cercetătorii au lucrat cu un robot care a analizat 1500 de polimeri, timp de trei săptămâni. 

Vezi și Cat este glicemia normala? Recomandari pentru 2020

Ulterior, oamenii de știință au testat și manual, individual, fiecare posibilă soluție în parte, până când au găsit ceea ce căutau: un polimer care a oferit stabilitate timp de peste 24 de ore pentru monomerul de insulină. În comparație, alte tipuri actuale de insulină sunt stabile doar pentru 6-10 ore, precizează Eric Appel, profesor asistent în ingineria materialelor la Stanford.

Deocamdată, succesul noului tip de insulină ultra-rapidă a fost testat numai pe animale care sufereau de diabet. Experimentele au demonstrat că monomerul de insulină începe să acționeze în doar 5 minute de la injectare, în timp ce insulina clasică rapidă are efect abia după 10 minute de la administrare. Mai mult, dacă pentru insulina disponibilă în prezent sunt necesare aproximativ 25 de minute până când efectul să fie maxim, în cazul noului tip de insulină efectul maxim apare după numai 10 minute. 

Prin urmare, efectul este unul cu adevărat impresionant, iar companiile farmaceutice vor fi cu siguranță interesate să dezvolte un medicament pe baza acestei substanțe. Datorită acțiunii sale foarte rapide, monomerul de insulină îi va ajuta pe diabetici să-și gestioneze mult mai ușor glicemia și să coordoneze mai simplu administrarea tratamentului în timpul meselor.

Rezultatul experimentelor a fost publicat în revista Science Translational Medicine. Cercetătorii speră ca în curând să poată începe testarea și pe voluntari umani, în studii clinice. Ei cred că noua substanță poate fi de ajutor și pentru dezvoltarea unui dispozitiv care să acționeze ca un pancreas artificial, astfel încât aparatul să funcționeze singur, după necesități, iar diabeticii să nu mai fie nevoiți să-și injecteze singuri insulină în timpul meselor.

Sursa: SciTech Daily

Citește și Masurarea glicemiei fara ac in 2020. Cele mai bune dispozitive si inovatii recente