Organe pentru transplant, printate cu o bio-imprimantă 3D. Proiectul revoluționar al unor români

O echipă de cercetători români a realizat o imprimantă 3D care poate revoluționa transplantul de organe. Acest aparat va putea fi folosit în viitor pentru a printa organe pentru transplant, cum sunt rinichii sau ficatul.

Prima bio-imprimantă 3D din România a fost concepută de specialiștii companiei Symme3D și produsă în cadrul Centrului de Terapii Genetice și Celulare în Tratarea Cancerului OncoGen din Timișoara.

Testele au început deja iar la centrul din Timișoara pot fi printate în prezent, cu ajutorul acestui aparat, țesuturi cartilaginoase mari, precum urechea sau nasul, a declarat Călin Brandabur, coordonatorul acestui proiect.

Cum sunt produse organe pentru transplant

Organele care sunt printate sunt produse din celule stem, dar și celule epiteliale, care pot fi reprogramate pentru a forma un anumit organ. Specialiștii Symme3D speră ca pe viitor să poată perfecționa această imprimantă și astfel să fie posibilă printarea de fragmente de piele și organe complexe (ficat, rinichi), dar și mușchi sau oase.

Vezi și Premieră medicală – Unui bolnav de cancer i-au fost implantate coaste şi stern obţinute cu ajutorul unei imprimante 3D

Astfel, bolnavii care au nevoie de organe pentru transplant nu vor mai depinde de un donator, dar organul de care au nevoie va putea fi realizat cu ajutorul imprimantei, folosind celulele pacientului. Astfel nu va mai exista nici riscul de respindere a noului organ.

organe pentru transplant imprimanta3d

Bio-imprimanta Symme 3D a fost cumpărată de centrul OncoGen Timișoara, unde se află și alte două imprimante 3D. Medicul Virgin Păunescu, coordonatorul centrului, a precizat însă că deocamdată aceste organe printate nu pot fi transplantate oamenilor.

Trebuie mai întâi să fie efectuate teste pe cobai, pentru ca medicii să fie siguri că procedura este corectă și ca va putea funcționa în viitor și pe subiecți umani. Pentru începerea acestor teste este necesară însă depunerea documentelor pentru accesarea unui proiect european. De aceea, este posibil să dureze cel puțin 10 ani din momentul primelor cercetări până când tehnologia va putea fi folosită pentru primul pacient.

Citește și: Imprimanta 3D ar putea construi inimi, artere și alte organe

sursa: Mediafax