Ortosomnia, tulburarea de care suferă cei obsedați de un somn „perfect”

Persoanele foarte preocupate să aibă un somn odihnitor riscă să obțină efectul opus. Dacă se bazează numai pe gadgeturile care le monitorizeaza calitatea somnului, ele pot să dezvolte o tulburare recent descoperită: ortosomnia.

Gadgeturile care permit monitorizarea constantă a somnului și a activității zilnice devin tot mai răspândite și sunt foarte utile. Totuși, trebuie păstrată o limită, pentru că preocuparea obsesivă pentru un somn de calitate riscă să ducă la o tulburare identificată de curând: ortosomnia.

Numele acestei tulburări de somn vine de la cuvântul „ortho”, care înseamnă „corect” și „somnia”, adică „somn”. Afecțiunea apare din cauza anxietății provocate de monitorizarea constinuă a somnului, cu diferite gadgeturi, dar și de interpretarea uneori eronată a datelor furnizate de aceste dispozitive.

O echipă de cercetători de la Universitatea Rush și de la Universitatea Northwestern din Chicago a făcut un studiu, pentru a vedea ce efecte au gadgeturile de monitorizare a somnului asupra celor care le folosesc în exces.

Citește și SleepScore Max – un nou dispozitiv pentru monitorizarea somnului

Ei au observat că multe persoane interpretează greșit unele date obținute și își pun singure diagnostic de insomnie sau cred că suferă de alte tulburări de somn. Asta deoarece observă că aparatul lor a depistat perioade de somn agitat sau de somn mai puțin profund în timpul nopții.

Din această cauză, ajung la medic și cer ajutor, convinși că suferă de o anumită tulburare de somn, deși în realitate nu au această problemă. În schimb, devin tot mai obsedați de somnul perfect, lucru care le provoacă anxietate și în timp poate să le afecteze cu adevărat calitatea somnului. Așa se manifestă ortosomnia.

Îți recomandăm și Sisteme digitale pentru controlul somnului

Totodată, cercetătorii au mai observat că persoanele care au luat parte la acest studiu nu se mai bazau pe corpul lor, nu mai țineau cont dacă se simțeau sau nu odihniți după ce se trezeau. Dacă aparatul care le monitoriza somnului indica o posibilă problemă, ei erau convinși că aceasta există și că nu au dormit bine.

În mod normal, un adult are nevoie de 7 -9 ore de somn pe noapte, în funcție de numeroși facori, care diferă de la o persoană la alta. În orice caz, cel mai bun indiciu al unui somn de calitate este dacă ne simțim odihniți atunci când ne trezim. Asta este cea mai corectă evaluare, indiferent ce date apar pe gadgeturile care ne monitorizează.

Prin urmare, gadgeturile de monitorizare a somnului sunt foarte utile, dar nu trebuie să ne bazăm doar pe ele și în niciun caz să nu punem singuri un diagnostic, doar pe baza acelor date.

Studiul care descrie ortosomnia a fost publicat în Journal ol Clinical Sleep Medicine.

Sursa: The Independent

Citește și Doctor Sfor, platforma cu informații complete despre apneea în somn