Stenoză aortică tratată minim invaziv prin procedura TAVI Transapical
Anual, mii de pacienți români sunt diagnosticați cu stenoză aortică, o afecțiune degenerativă severă a inimii, pentru care tratamentul uzual recomandat este intervenția pe cord deschis. Unii pacienți au însă patologii severe asociate, care cresc riscul operator. Acesta a fost cazul unei paciente în vârstă de 77 de ani, care suferea de insuficiență cardiacă severă, provocată de stenoza valvei aortice în asociere cu “aorta de porțelan”.
O echipa de medici din cadrul Spitalului Clinic Sanador a realizat luna trecută o intervenție hibridă complexă TAVI Transapical – implantarea transcateter a unei proteze de aortă, cu abord chirurgical prin apexul ventriculului stâng (vârful inimii). Aplicată candidaților corect selectați, intervenția TAVI are o rată de succes de 95%, crescând perioada de supraviețuire și îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacientului.
Pacienții cu stenoză aortică prezintă dureri toracice, greutate la respirație cu oboseală progresivă și amețeli. Stenoza aortică este afecțiune degenerativă severă și lent progresivă a valvei care separă ventriculul stâng al inimii de aortă. Pe măsura îmbătrânirii, această supapă, valva aortică se calcifică din cauza depunerilor de calciu și colesterol, pierzându-și mobilitatea și împiedicând astfel circulația eficientă a sângelui în organism. Netratată, stenoza aortică este asociată cu disfuncții cardiace progresive, până la boli cardiace în stadiu terminal.
“Scopul nostru este să acoperim, în Spitalul Clinic Sanador, întreaga gamă de intervenții minim – invazive din sfera chirurgiei cardiace, proceduri care scurtează suferința pacientului și oferă rezultate extrem de eficiente. Procedura TAVI reprezintă soluția salvatoare pentru pacienții diagnosticați cu stenoză aortică severă, dar care nu pot urma tratamentul uzual – intervenția pe cord deschis, din cauza unor patologii asociate care cresc riscul operator. În cazul pacientei noastre, chirurgia clasică nu era o opțiune, întrucât prezenta stenoză aortică în asociere cu “aorta de porțelan” – calcificarea intensă a întregii aorte ascendente. Astfel, am optat pentru o procedură hibridă de introducere a unei proteze aortice transcateter. Alegerea căii transapicale – prin vârful inimii, s-a făcut și datorită coexistenței unei boli vasculare periferice de tip aortoiliac, lucru care împiedică abordul chirurgical prin alte zone,” a declarat Conf. Univ. Dr. Horațiu Moldovan.
Procedura hibridă s-a desfășurat în Laboratorul de Angiografie și Cateterism Cardiac al spitalului, utilizând angiograful de ultimă generație Philips Azurion 7. A fost efectuată o minitoracotomie stângă (o incizie de circa 5 cm în peretele stâng al toracelui) și a fost expus apexul ventriculului stâng al inimii, prin care a fost introdusă în interiorul valvei aortice a pacientei o proteză aortică transcateter de tip Sapien 3, marca Edwards Life Sciences. Rezultatul a fost favorabil, pacienta evoluând normal în ATI.
Te-ar putea interesa și Oasele create în laborator, noua tehnologie pentru tratarea fracturilor grave
Protocolul tratamentului a implicat colaborarea multidisciplinară a specialiștilor din cadrul Sanador: Conf. Univ. Dr. Horațiu Moldovan, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară, asistat de Dr. Cristina Spînu și de Dr. Andrada Bogdan – cardiologi intervenționiști și de Dr. Elena Nechifor – chirurg cardiovascular. Evaluarea diagnostică, pregătirea preoperatorie și ecocardiografia transesofagiană peroperatorie au fost realizate de Dr. Daniela Popescu – medic cardiolog, iar serviciile de anestezie și terapie intensivă au fost asigurate de Dr. Anca Filip, medic specialist ATI.