Agenția americană a Alimentelor și Medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) a aprobat pastila digitală cu senzori care monitorizează acţiunea medicamentului administrat în interiorul organismului.
Pastila digitală se numește Abilify MyCite și arată dacă tratamentul a fost administrat la timp, corespunzător, fiind dezvoltată în special pentru pacienții cu tulburări mentale. Conţine medicamentul numit aripiprazol și o serie de senzori ingerabili încorporaţi în capsulă, care înregistrează dacă medicamentul a fost administrat. Produsul a fost aprobat pentru tratamentul schizofreniei, tratamentul acut al episoadelor mixte şi maniacale asociate tulburării bipolare și ca tratament complementar pentru depresia la adulţi.
Citeşte şi: Nanotehnologia schimbă medicina
Nerespectarea medicaţiei duce la agravarea simptomelor. Medicamentul este destinat în special celor care vor să urmeze tratementul, dar uită din diverse cauze. Mulţi pacienţi cu tulburări mentale nu urmează tratamentul întocmai, ceea ce duce la consecinţe severe de multe ori. Mulţi nu iau tratementul pentru că uită, iar unii din cauza efectelor adverse asociate sau pentru că nu conștientizează sau nu cred că sunt cu adevărat bolnavi.
Senzorul ingerabil din capsulă este activat când aceasta ajunge în contact cu sucurile gastrice şi detectează când pastila a fost administrată. Ulterior, datele prelevate sunt transmise la un dispozitiv extern, mai exact un plasture digital atașat pe pielea pacientului, plasture care, la rândul lui, transmite informaţiile la o aplicaţie de pe smartphone. Pacientul are posibilitatea de a oferi acces la aceste date medicului sau altor membri ai familiei, prin intermediul unui portal web.
Dispozitivul a fost dezvoltat de Proteus Digital Health şi Otsuka Pharmaceutical Co.
Astfel de medicamente digitale ar putea fi dezvoltate pe viitor și unele chiar sunt în curs de dezvoltare, pentru a monitoriza tratamentul altor boli, ca diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare, pentru tratamentele post-chirurgicale, pentru tratamentul cu opioide sau în studiile clinice.
Senzorul conţine cupru, magneziu şi silicon (ingrediente sigure şi biocompatibiile cu organismul uman) şi generează un semnal electric când intră în contact cu fluidele din stomac. După câteva minute, semnalul este detectat de plasturele ataşat pe piele, care trebuie înlocuit după 7 zile.
Începând de anul viitor, pastila va putea fi comercializată, dar preţul nu se cunoaşte încă.
Citeşte şi: Tratamente fără efecte secundare, medicamente administrate de nanoroboţi
Sursa: New Atlas, FDA