Pe când un “Rotten Tomatoes” pentru îngrijirea sănătăţii?

Site-ul Rotten Tomatoes este, după cum probabil ştii, o sursă de încredere şi un standard de aur pentru critica de film. Principiul este simplu: spectatorii evaluează filmele sau emisiunile TV şi discuta trailer-ele filmelor. Site-ul e recunoscut pentru părerile sincere, uneori brutale şi nu e deloc uşor obţii scoruri mari. De fapt, pentru a fi “Fresh Tomato” trebuie ai peste 60% opinii favorabile. Tot ce e mai jos decât atât e “Rotten Tomato”!. Deci, dacă acordăm atât timp pentru a evalua şi comenta filmele pe un site Rotten Tomatoes, cât va mai dura până vom aplică acelaşi spirit critic şi acelaşi sistem de punctaj pentru medici sau pentru îngrijirea sănătăţii?

De fapt, acest lucru se întâmplă deja!

Un studiu recent a arătat 70% dintre tinerii Millennials (Generaţia Y) îşi aleg medicii pe baza recomandărilor primite de la familie şi prieteni. Acelaşi grup este însă mai puţin dornic şi exprime nemulţumirea către doctor atunci când serviciul prestat de către acesta nu este pe placul lor. Mai degrabă, ei se plâng prietenilor. Asta incepe sa devina o mareproblema pentru organizaţiile din sănătate. Ce se întâmplă atunci când Millenials îşi împart experienţele negative pe reţelele de socializare sau pe forumurile online? Furnizorii de servicii medicale trebuie vină cu noi strategii şi comunice cu tinerii lor pacienţi în moduri noi şi mai eficiente.

Studiul a arătat numărul Millennials care folosesc dispozitivele mobile pentru a caută produse şi pentru a citi opinii înainte de a face shopping este mai mult decât dublu faţă de cel al non-Millennials”. Asta înseamnă ne apropiem de o nouă paradigmă în sănătate: review-urile online făcute medicilor de către pacienţi vor dirija afacerile în acest domeniu.

La fel ca Rotten Tomatoes, apar noi siteuri care acordă note/scoruri medicilor iar pacienţii încep le ia din ce în ce mai mult în considerare atunci când îşi aleg furnizorul de servicii medicale. Dar în afară de asta, aceste noi informaţii incep sa afecteze reputaţia medicilor şi sistemul de referinţă. Această schimbare e o surpriză pentru mulţi medici pentru aceştia nu-şi făceau griji despre profilul online. Acesta nu era unul personal pentru ei erau asociaţi, în mod istoric, cu spitalul în care funcţionau.

Suntem o societate diferită faţă de acum 20,30 sau 50 de ani iar oamenii trebuie devină mai implicaţi în propria lor îngrijire. Ei sunt capabili caute şi aleagă medicii pebaza mai multor criterii importante cum ar fi dialogul de calitate, contactul vizual sau alte trăsături comportamentale. Până la urmă încrederea şi tihna stau la baza îngrijirii şi avindecării.

Sursa: whatsnext.nuance.com