Nutritio, platforma care te ajută să obții un plan de nutriție personalizat

Nutritio este o platformă realizată de trei tineri români care și-au propus să ajute, prin intermediul tehnologiei, la îmbunătățirea stării de sănătate a populației.  Ei au creat o platformă destinată nutriționiștilor și clienților acestora, prin care poate fi conceput și urmat mult mai simplu un plan de nutriție.

Nutritio nu preia rolul unui dietetician, ci este un suport foarte util în relația acestuia cu clientul. Totodată, îl scapă de timpul pierdut pentru a face diferite calcule nutriționale, pentru că acest rol este preluat de acum de platformă. Astfel, specialistul are mai mult timp să discute cu clientul și să stabilească planul personalizat pentru dietă. Totodată, pacientul poate să comunice mai ușor cu nutriționistul, oferind un feedback rapid și complet despre efectul pe care îl are un plan de nutriție început și despre rezultatele pe care le-a obținut până la acel moment.

Co-fondatorii platformei Nutritio.ro sunt Laurențiu Nicolae și Dragoș Gurgui, tineri cu experiență în IT, dezvoltare de software și de startup-uri în domeniul medical. Colaboratorul lor este Sergiu Neguț, decan asociat la şcoala de afaceri Maastricht School of Management, care îi ajută în realizarea strategiei de business.

Citește și Calculator de calorii pentru slăbit rapid

Proiectul este realizat în colaborare cu nutriționiștii, care oferă sfaturi și informații importante pentru adaptarea platformei la nevoile lor. Până acum, 160 de experți în nutriție au început să folosească Nutritio. Ei pot alege între trei variante de abonament. Abonamentul Basic costă 2 euro/client și permite accesul la un număr nelimitat de clienți, abonamentul Popular este 39 euro/lună și oferă acces la 1.000 de clienți, iar abonamentul Academic este gratuit, pentru 10 clienți, fiind destinat studenților la nutriție.

plan de nutritie Laurentiu Nicolae
Laurențiu Nicolae este co-fondatorul platformei Nutritio.ro.

Am discutat cu Laurențiu Nicolae despre acest proiect, care poate schimba radical modul în care specialiștii realizează un plan de nutriție.

Reporter: Cum funcționează această platformă, cum se desfășoară, concret, comunicarea între pacient și nutriționist?

Laurențiu Nicolae: Pacientul primește pe e-mail un formular, înainte să ajungă în cabinetul nutriționistului. Astfel, nutriționistul află care e starea actuală a pacientului, ce obiceiuri alimentare are, preferințele alimentare, alergiile sau alimentele care nu îi plac. Prin urmare, nutriționistul va avea deja o imagine de ansamblu asupra pacientului în momentul în care acesta vine pentru prima dată, iar timpul dedicat consultului poate fi folosit mult mai eficient.

Nutriționistul generează apoi un plan nutrițional personalizat pentru următoarea perioadă, iar pacientul primește pe e-mail planul. În fiecare zi el va primi un reminder cu acel plan de nutriție pentru ziua respectivă. După o săptămână va primi un e-mail cu un formular, prin care poate transmite nutriționistului un feedback privitor la dietă și câteva date pentru monitorizare (greutate, măsurători antropometrice). Totodată, pacientul are posibilitatea să comunice oricând cu nutriționistul, prin mesaje în interiorul Nutritio, iar nutriționistul poate ajusta dieta în timp real, în funcție de feedback-ul primit.

Datele pacienților și dietele sunt în siguranță, toată interacțiunea se face într-o conexiune securizată. Platforma se adresează nutriționiștilor, dieteticienilor, dar și medicilor care oferă consultanță nutrițională, din specializări precum diabet și boli de nutriție, endocrinologie și medicină de familie.

plan de nutritie platforma nutritio site

Reporter: Care sunt avantajele pe care le aduce Nutritio pentru nutriționiști și clienții lor?

Laurențiu Nicolae: Am încercat să identificăm care sunt problemele nutriționiștilor pe care le putem rezolva prin intermediul tehnologiei. Astfel, am identificat trei probleme. În primul rând: timpul mare necesar pentru a genera planuri nutriționale. Noi am redus acest timp cu peste 50%. Avem o bază de date cu peste 6.000 de alimente, inclusiv de pe piața românească, iar nutriționiștii pot concepe diete folosind aceste alimente fără a face calcule, Nutritio se ocupă de toate calculele și îi avertizează când depășesc niște limite prestabilite.

Îți recomandăm și Câte calorii are cafeaua? Recomandări ca să nu te abați de la dietă

A doua problemă observată de noi este comunicarea dintre nutriționist și pacient în afara clinicii sau cabinetului. Nutritio își propune să simplifice mult procesul comunicării, reducând canalele de comunicare la unul singur, încurajând clienții să comunice cu nutriționistul, dar nutriționistul are libertatea de a decide când să răspundă.

A treia problemă o reprezintă procesele manuale. Noi am identificat câteva procese în cadrul practicii nutriționale pe care le automatizăm, cum ar fi trimiterea de mesaje care solicită pacientului să raporteze rezultatele dietei. Am construit Nutritio având în minte lucrul în cadrul unui cabinet sau clinică, dar și lucrul remote, pentru că nutriționiștii pot alege să lucreze la distanță cu pacienții, dacă doresc.

Ce spun nutriționiștii despre acest proiect

Reporter: Cum s-a născut ideea platformei Nutritio și când a fost lansată?

Laurențiu Nicolae: Cu doi ani în urmă analizam o idee de aplicație pentru diete și, discutând cu un nutriționist, am aflat că nu au un soft dedicat pentru practica nutrițională. Am început să discutăm cu mai mulți nutriționiști, pentru a afla cum putem simplifica viața lor prin intermediul tehnologiei. Am vrut să facem platforma ideală pentru un nutriționist, după care am început să adăugăm treptat nutriționiști în platformă, de la care am cules feedback și am îmbunătățit aplicația pe baza feedback-ului primit de la ei. Ideile noastre sunt rezultatul comunicării cu nutriționiștii și le implementăm doar dacă sunt validate de către aceștia. Am lansat platforma în iunie 2016.

Reporter: Câți nutriționiști au folosit până acum Nutritio și ce feedback ați primit de la ei?

Laurențiu Nicolae: Am depășit 160 utilizatori – nutriționiști și studenți la nutriție. Nutriționiștii sunt încântați de platformă, mai ales pentru că am construit-o și perfecționat-o cu ajutorul lor, pentru ei, și pentru că ne facem timp ca să îi ajutăm să învețe cum să folosească platforma.

plan de nutritie platforma nutritio

Metode prin care poate fi îmbunătățit un plan de nutriție

Reporter: Ce anume intenționați să schimbați sau să adăugați la această platformă?

Laurențiu Nicolae: Scopul nostru pe termen lung este de a simplifica viața nutriționiștilor și de a îi ajuta să se concentreze pe pacienți, pe un plan de nutriție personalizat pentru fiecare, nu pe procese de lucru. Vrem să perfecționăm automatizarea proceselor din cadrul practicii nutriționale, pentru că ne dorim să reducem cât mai mult timpul pe care nutriționiștii îl petrec cu task-uri repetitive, pe care le poate face și un computer.

Vezi și Dieta pentru slăbit. Cele mai bune aplicații pentru iPhone și Android

De asemenea, vrem să rezolvăm o altă problemă pe care am identificat-o: motivarea pacienților, care poate duce la fidelizarea lor pentru o perioadă mai lungă de timp. Plănuim să implementăm tehnici de motivare, cum ar fi gamificarea și grupurile de suport, pentru a determina pacienții să nu renunțe la dietă și să își atingă obiectivele propuse.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți cu Nutritio?

Laurențiu Nicolae: Până acum ne-am adresat nutriționiștilor care lucrează individual, dar pe viitor intenționăm să contribuim și la succesul clinicilor de nutriție. Plănuim să extindem platforma și în afara României, iar în acest scop am creat o variantă în engleză a platformei – www.nutritioapp.com.

De asemenea, vrem să extindem parteneriatele cu școlile de nutriție din România și din afara țării. În acest moment am prezentat platforma în cadrul câtorva școli: masterul de Nutriție și Siguranța Alimentației din cadrul UMF București, Facultatea de Nutriție și Dietetică din cadrul UMF Cluj, Fitness Scandinavia. Studenții acestor școli folosesc gratuit Nutritio pe perioada studiilor.

Reporter: Aveți în vedere și alte proiecte similare?

Laurențiu Nicolae: În trecut am testat și alte idei din care am învățat mult, cum ar fi RemoteMediHelp – o aplicație pentru medicii care lucrează în zone izolate – și MediFlare – o aplicație pentru managementul fișelor de consultație și tratament. Pe viitor vrem să ne concentrăm pe dezvoltarea Nutritio, pentru că vedem foarte mult potențial în acest domeniu, care este în plină dezvoltare, mai ales în România. Nutritio este pentru noi mai mult decât un business, este contribuția noastră la îmbunătățirea stării generale de sănătate a oamenilor.

Citește și SIGMA – primul joc terapeutic care ajută persoanele supraponderale să-și schimbe stilul de viață