Pokemon go te-ar putea scăpa de depresie
La mai puțin de două săptămâni de la lansare, Pokemon go, cea mai descărcată aplicație gratuită din App Store, a creat o adevărată isterie în rândul iubitorilor de gaming. Însă modul în care este gândit acest joc a suscitat interesul psihologilor, care au sesizat un trend îmbucurător: depresia gamerilor este mult ameliorată.
Peste 10 milioane de persoane au descărcat până acum celebrul Pokemon go, iar acesta se preconizează că va deveni una dintre cele mai descărcate aplicații din lume, surclasându-l până și pe „veteranul” Twitter. Plăcerea de a prinde pokemoni nu este însă singurul avantaj al acestui joc.
Potrivit psihologului John Grohol, CEO psychcentral, Pokemon go ar putea îmbunătăți starea emoțională a utilizatorilor, precum și forma fizică. Mulți dintre ei spun că se simt mai sociabili, nu mai resimt anxietatea atât de puternic, iar depresia este treptat îndepărtată.
Te-ar putea interesa și: Cum ar putea înlocui terapia prin realitate virtuală nevoia de medicamente antidepresive
Dr. Grohol crede că în spatele acestor efecte benefice se ascunde… mișcarea. Este bine cunoscut că exercițiile fizice ajută la ameliorarea depresiei. Iar Pokemon go pare că a reușit să „spargă” această barieră a lipsei de motivație în a face mișcare, mai ales în cazul unei persoane deprimate.
„Prin încurajarea utilizatorilor de a ieși din case, de a face plimbări, de a interacționa cu alte persoane și de a explora mediul înconjurător, Pokemon go reușește să amelioreze starea de sănătate”, susține psihologul John Grohol.
Având în vedere că majoritatea jocurile pe calculator sunt asociate cu sedentarismul și cu diverse probleme de sănătate, Pokemon go a devenit, fără voia lui, primul joc-tratament din lume.
Citește și: Jocurile online, pe lista cu recomandări medicale
Numeroase aplicații care au drept scop îmbunătățirea formei fizice și psihice sunt descărcate și, ulterior, eliminate din smartphone, tocmai pentru că utilizatorul nu este stimulat și încurajat. Pokemon go este o modalitate distractivă de a face mișcare și de a depăși bariera izolării sociale.
Citește care sunt cele mai bune aplicații pentru relaxare
Iar mărturiile utilizatorilor postate pe Twitter sunt cea mai bună dovadă în acest sens.
Jocelyn, de exemplu, spune: „Am prins 6 pokemoni în timp ce alergam astăzi. Pot spune că a fost un antrenament eficient”.
Brooklyn, la rândul ei, spune: „Datorită #PokemonGO am mers pe jos mai bine de 8 kilometri și mi-am făcut tot atâția prieteni, în doar o zi. N-am mai fost atât de activă și de sociabilă de câteva luni bune”.
Allan remarcă eficiența Pokemon go în lupta cu depresia și spune: ”Azi am vorbit cu cel puțin 4 oameni pe parcursul celor 6 kilometri parcurși pe jos. #PokemonGO ar putea rezolva astfel obezitatea și anxietatea.
Așadar, pentru milioanele de fani Pokemon go, aceasta este o veste grozavă. Atenție însă pe unde mergeți în căutarea simpaticilor pokemoni. Potrivit TheIndependent, casa americanului Boon Sheridan, o biserică veche, a fost eronat catalogată drept „sală de antrenament” de către aplicație, aspect destul de stânjenitor pentru proprietar.
https://www.youtube.com/watch?v=2L8e2JnfqcA
Un alt caz care a atras atenția mass-media este cel al unei tinere din Georgia care, prinsă în „vânătoarea” de pokemoni care avea loc într-un cimitir, nu a sesizat că afară s-a întunecat. Porțile cimitirului au fost închise, iar femeia a rămas blocată în interior, înspăimântată de perspectiva unei nopți petrecute în compania celor trecuți în neființă. Din fericire, ea a fost salvată de fratele său.
Poți descărca aplicația Pokemon go de aici.