La ora actuală, există mai multe tipuri de pompe de insulină, iar cele mai moderne includ și un senzor de glicemie. Astfel, îți vei putea monitoriza continuu nivelul glicemiei și totodată administra doza necesară de insulină.
În prezent, există mai multe tipuri de pompe de insulină. Iată mai jos care sunt acestea, la ce producători le poți găsi și ce specificații are fiecare dispozitiv. Pompele de insulină se împart în următoarele categorii:
1. Pompele de insulină tradiționale: folosesc un mic tub pentru a conecta pompa de canulă, iar pompa este ținută în buzunar.
2. Pompele de insulină cu plasture: nu au nevoie de un tub, pentru că aceste pompe se fixează pe piele, cu un plasture special. Aceste pompe sunt controlate cu ajutorul unui dispozitiv separat, cu care sunt conectate wireless.
3. Pompele de insulină conectate la un senzor de glicemie: combină avantajele unei pompe clasice de insulină cu monitorizarea permanentă a nivelului glicemiei, asigurată de senzor.
Cele mai bune pompe de insulină disponibile în 2019
Pompe de insulină Medtronic:
MiniMed 630G: are un sistem care oprește administrarea de insulină timp de 2 ore, dacă nivelul glicemiei scade sub limita stabilită de utilizator. Se conectează prin Bluetooth la un dispozitiv portabil, căruia îi transmite datele prin care pacientul poate verifica foarte simplu ce glicemie are.
MiniMed 670G: este un model mai nou, un dispozitiv mic, fixat pe corp, care permite selectarea Modului Auto, prin care pompa ajustează automat administrarea de insulină în funcție de indicațiile senzorului de glicemie.
Gadgetul oprește administarea de insulină dacă nivelul glicemiei scade prea mult.
MiniMed 530G: se fixează pe piele și acționează rapid pentru ajustarea dozei de insulină. Cu ajutorul calculatorului Bolus Wizard, utilizatorul va afla ușor și rapid ce doză de insulină este necesară în timpul mesei și cum să evite administrarea unei doze prea mari. Poate fi observat nivelul glicemiei în timpul activităților fizice și în timpul mesei, pentru că aparatul asigură o monitorizare continuă. Pompa are o alertă în cazul în care glicemia este prea mare sau prea mică.
Pompe de insulină Roche
Accu-Check Aviva Combo: este un aparat foarte mic, ca un telefon mobil și se conetează la dispozitivul portabil prin Bluetooth. E o alegere bună pentru cei care nur vor să se observe că folosesc o pompă de insulină. Conține 315 unități de insulină, iar singurul dezavantaj este că nu e rezistentă la apă, astfel încât trebuie scoasă în timpul dușului sau înotului.
Accu-Check Insight: este o pompă disponibilă deocamdată numai în Marea Britanie. Conține 200 de unități de insulină sub formă de cartușe preumplute. Nici aceasta nu este rezistentă la apă.
Pompele de insulină Omnipod
Acestea sunt singurele pompe disponibile la ora actuală care nu au tuburi pentru conectare. Aparatul este controlat cu ajutorul dispozitivului portabil, wireless. Pompa este rezistentă la apă și foarte mică, ideală pentru deplasări, dar e și foarte discretă, fiind ușor de acoperit cu hainele, pentru că nu are tub de conectare.
Pompele de insulină cu senzor
După cum precizam la începutul articolului, există și o pompe de insulină care se pot conecta la un senzor de glicemie, wireless. Pompa de insulină cu senzor este un sistem care combină avantajele unei pompe clasice de insulină cu monitorizarea permanentă a nivelului glicemiei, asigurată de senzor. Astfel, dacă suferi de diabet, poți scăpa de injecțiile zilnice și vei fi mereu la curent cu nivelul glucozei din sânge.
Pompa de insulină și senzorul pot fi folosite și separat, însă cele mai bune rezultate sunt obținute prin utilizarea lor combinată. Astfel, vei avea o pompă de insulină cu senzor de monitorizare continuă a glicemiei.
Pompa de insulină este formată din mai multe părți componente: pompa, rezervorul de insulină din interiorul pompei, setul de consumabile, care include cateterul pentru administrarea subcutanată si sistemul de tuburi care fac legătura între cateter și pompă. Aceasta din urmă se poate fixa pe o curea sau pe braț, fiind permanent conectată prin tuburi la cateterul de sub piele.

Citește și: Senzor de glicemie Dexcom G4 în România. Cât costă și cum se folosește
Dispozitivul asigură doze diferite de insulină, pe care le poți regla în funcție de necesitățile tale:
Dozele bazale: insulina este eliberată în organism continuu, în decursul a 24 de ore, inclusiv noaptea și între mese, scrie platforma Diabetes.org.
Dozele bolus reprezintă dozele suplimentare de insulină, eliberate de pompă în timpul meselor, prin acționarea unui buton al pomperi. Aceste doze pot fi reglate în funcție de cantitatea de alimente, de numărul de calorii și de carbohidrații consumați.
Dozele de corecție sunt tot doze suplimentare, care sunt eliberate la comandă, atunci când nivelul glicemiei este foarte ridicat.
Separat de pompa de insulină, se va monta, tot subcutanat, senzorul de glicemie, care monitorizează în timp real nivelul glucozei din sânge. De obicei, senzorul se inserează tot pe abdomen și trebuie schimbat o dată la 7 zile.
Citește și: Senzor Dexcom G5. Prezentare detaliată în limba română
Pompa are un sistem de alarmă, care te anunță dacă se termină cantitatea de insulină din rezervor și trebuie completată. Trebuie să știi, de asemenea, că o dată la câteva zile este nevoie să înlocuiești cateterul de sub piele și este indicat să schimbi și locul de inserare, pentru a evita inflamarea zonei.
Avantajele pompei de insulină cu senzor
Marele avantaj al pompei de insulină este că te scapă de grija injecțiilor zilnice. În plus, poți regla cantitatea de insulină care să fie eliberată, în funcție de stilul tău de viață. Totodată, activitatea unei pompe imită foarte bine funcția naturală a pancreasului.
Pompele de insulină cu senzor sunt dispozitive moderne, care îți oferă și alte avantaje: softul calculează cantitatea de insulină din sânge și o afișează pe ecran, astfel încât să știi exact care este următoarea doză necesară. De asemenea, softul pompei calculează numărul de unități de insulină necesare, în funcție de valorile anterioare pe care le are în baza de date.
Citește și: Cât este glicemia normală?
Totodată, senzorul de glicemie măsoară cantitatea de glucoză din sânge în timp real și afișează datele la fiecare 5 minute. Acesta este sistemul numit “Paradigm Real Time Continuous Glucose Monitor”. O altă opțiune foarte utilă este sistemul Medtronic, care este primul sistem care oprește injectarea insulinei bazale timp de două ore, dacă valoarea glicemiei măsurate de senzor este deja prea mică și există riscul de hipoglicemie. Desigur, orice pompă de insulină poate fi oprită sau deconectată oricând, dacă este nevoie.

Senzorul de glicemie are la rândul său alarme, care te avertizează dacă glicemia este prea mică sau prea mare. Poți folosi orice pompă de insulină și orice senzor, dar o variantă bună poate fi combinarea pompei Animas Vibe cu senzorul de glicemie Dexcom G4, recomandă platforma Journal of Clinical Medicine. În cazul acestor dispozitive, producătorii au configurat pompa astfel încât să afișeze pe ecran datele despre glicemie oferite de senzorul Dexcom G4.
Cea mai recentă inovație în domeniul pompelor de insulină este sistemul prin care ele pot fi acționate direct de un senzor, fără să mai fie necesară implicarea ta, a utilizatorului. De exemplu, pompele Medtronic Veo și 530G sunt versiuni care pot comunica direct, integrat, cu un senzor de glicemie. Astfel, ele vor opri automat eliberarea insulinei, în cazul în care senzorul a detectat risc de hipoglicemie. Sistemul este de mare ajutor atunci când bolnavul doarme sau nu își dă seama că se apropie o criză de hipoglicemie. Pompele de acest tip, care conțin și senzor, sunt un prim pas spre obținerea pancreasului artificial.
Citește și: Prevenirea diabetului – aplicații inovatoare și dispozitive purtabile