Pompa de insulină cu senzor de glicemie: inovație în tratamentul diabetului

4
12131

Pompa de insulină cu senzor este un sistem care combină avantajele unei pompe clasice de insulină cu monitorizarea permanentă a nivelului glicemiei, asigurată de senzor. Astfel, dacă suferi de diabet, poți scăpa de injecțiile zilnice și vei fi mereu la curent cu nivelul glucozei din sânge.

Pompa de insulină și senzorul pot fi folosite și separat, însă cele mai bune rezultate sunt obținute prin utilizarea lor combinată. Astfel, vei avea o pompă de insulină cu senzor de monitorizare continuă a glicemiei.

Pompa de insulină cu senzor: cum funcționează

Pompa de insulină este formată din mai multe părți componente: pompa, rezervorul de insulină din interiorul pompei, setul de consumabile, care include cateterul pentru administrarea subcutanată si sistemul de tuburi care fac legătura între cateter și pompă. Aceasta din urmă se poate fixa pe o curea sau pe braț, fiind permanent conectată prin tuburi la cateterul de sub piele.

Componentele unei pompe de insulină.
Componentele unei pompe de insulină.

Citește și: Senzor de glicemie Dexcom G4 în România. Cât costă și cum se folosește

Dispozitivul asigură doze diferite de insulină rapidă, pe care le poți regla în funcție de necesitățile tale:

Dozele bazale: insulina este eliberată în organism continuu, în decursul a 24 de ore, inclusiv noaptea și între mese, scrie platforma Diabetes.org.

Dozele bolus reprezintă dozele suplimentare de insulină, eliberate de pompă în timpul meselor, prin acționarea unui buton al pomperi. Aceste doze pot fi reglate în funcție de cantitatea de alimente, de numărul de calorii și de carbohidrații consumați.

Dozele de corecție sunt tot doze suplimentare, care sunt eliberate la comandă, atunci când nivelul glicemiei este foarte ridicat.

pompa de insulina cu senzor

Separat de pompa de insulină, se va monta, tot subcutanat, senzorul de glicemie, care monitorizează în timp real nivelul glucozei din sânge. De obicei, senzorul se inserează tot pe abdomen și trebuie schimbat o dată la 7 zile.

Citește și: Senzor Dexcom G5. Prezentare detaliată în limba română

Pompa are un sistem de alarmă, care te anunță dacă se termină cantitatea de insulină din rezervor și trebuie completată. Trebuie să știi, de asemenea, că o dată la câteva zile este nevoie să înlocuiești cateterul de sub piele și este indicat să schimbi și locul de inserare, pentru a evita inflamarea zonei.

Pompa de insulină cu senzor: avantajele acestei metode

Marele avantaj al pompei de insulină este că te scapă de grija injecțiilor zilnice. În plus, poți regla cantitatea de insulină care să fie eliberată, în funcție de stilul tău de viață. Totodată, activitatea unei pompe imită foarte bine funcția naturală a pancreasului.

Pompele de insulină cu senzor sunt dispozitive moderne, care îți oferă și alte avantaje: softul calculează cantitatea de insulină din sânge și o afișează pe ecran, astfel încât să știi exact care este următoarea doză necesară. De asemenea, softul pompei calculează numărul de unități de insulină necesare, în funcție de valorile anterioare pe care le are în baza de date.

Citește și: Cât este glicemia normală? UPDATE 2016

Totodată, senzorul de glicemie măsoară cantitatea de glucoză din sânge în timp real și afișează datele la fiecare 5 minute. Acesta este sistemul numit “Paradigm Real Time Continuous Glucose Monitor”. O altă opțiune foarte utilă este sistemul Medtronic, care este primul sistem care oprește injectarea insulinei bazale timp de două ore, dacă valoarea glicemiei măsurate de senzor este deja prea mică și există riscul de hipoglicemie. Desigur, orice pompă de insulină poate fi oprită sau deconectată oricând, dacă este nevoie.

Senzorul de glicemie transmite informațiile spre pompa de insulină.
Senzorul de glicemie transmite informațiile spre pompa de insulină.

Senzorul de glicemie are la rândul său alarme, care te avertizează dacă glicemia este prea mică sau prea mare. Poți folosi orice pompă de insulină și orice senzor, dar o variantă bună poate fi combinarea pompei Animas Vibe cu senzorul de glicemie Dexcom G4, recomandă platforma Journal of Clinical Medicine. În cazul acestor dispozitive, producătorii au confirgurat pompa astfel încât să afișeze pe ecran datele despre glicemie oferite de senzorul Dexcom G4.

Pompa de insulină cu senzor: tehnologie de ultimă oră

Cea mai recentă inovație în domeniul pompelor de insulină este sistemul prin care ele pot fi acționate direct de un senzor, fără să mai fie necesară implicarea ta, a utilizatorului. De exemplu, pompele Medtronic Veo și 530G sunt versiuni care pot comunica direct, integrat, cu un senzor de glicemie. Astfel, ele vor opri automat eliberarea insulinei, în cazul în care senzorul a detectat risc de hipoglicemie. Sistemul este de mare ajutor atunci când bolnavul doarme sau nu își dă seama că se apropie o criză de hipoglicemie. Pompele de acest tip, care conțin și senzor, sunt un prim pas spre obținerea pancreasului artificial.

Acum știi de ce este bine să folosești pompa de insulină cu senzor de glicemie. Discută cu medicul tău despre această variantă și afla care cele mai bune produse existente la ora actuală pe piața din România.

Citește și: Prevenirea diabetului – aplicații inovatoare și dispozitive purtabile

4 COMENTARII

  1. […] Glicemia normală la adulți diferă și în funcție de orele din zi și dacă ai mâncat sau nu. Iată deci, în tabelul de mai jos, care sunt valorile normale pentru un adult diabetic. Pe stomacul gol, glicemia trebuie să fie sub 100 mg/dL, la 1-2 ore după masă trebuie să fie sub 180, iar la culcare între 100 și 140. Pentru diabeticii care au nevoie de o administrare continuă a insulinei, Pompa de insulină cu senzor de glicemie este o inovație în tratamentul diabetului […]

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.