Primul transplant de cap uman din lume este programat în decembrie 2017

Valery Spiridonov, un cetățean rus de 31 de ani, este persoana care va beneficia de primul transplant de cap uman din lume. Testele pe animale au avut un real succes, iar intervenția care a pus pe jar întrega comunitate medicală este programată la sfârșitul anului viitor.

Medicul care va realiza primul transplant de cap din istoria medicinei este Sergio Canavero, un neurochirurg italian poreclit „Dr. Frankenstein”. Tagma medicală nu privește cu ochi tocmai aprobatori intenția medicului, catalogând-o drept neetică și cu potențial extrem de periculos pentru sănătatea pacientului.

Te-ar putea interesa și: Imprimanta 3D ar putea construi inimi, artere și alte organe

„Îndrăzneala” medicului este susținută de o echipă de chirurgi chinezi de la Universitatea Harbin, care au reușit să efectueze cu succes transplantul de cap la o maimuță, căreia i s-a atașat capul alteia. Deși maimuța a supraviețuit procedurii și nu a suferit prejudicii neurologice, s-a luat hotărârea ca aceasta să fie eutanasiată la mai puțin de o zi după intervenție, din rațiuni etice.

Iată cum descrie Sergio Canavero procedura revoluționară, în cadrul unui eveniment TEDx:

Există numeroase lucruri care pot merge rău în cadrul intervenției chirurgicale de acest tip, principalul risc constând în respingerea fuziunii spinale (corzile spinale nu pot fuziona cu mușchii și vasele de sânge).

Acest risc este dispus să-l accepte rusul Valery Spiridonov, diagnosticat cu boala Werdnig-Hoffman, o afecțiune genetică extrem de rară și incurabilă, care se manifestă prin atrofie musculară, cauzată de distrugerea neuronilor motori (celule nervoase din măduva spinării și din creier). Deoarece boala este debilitantă și, mai mult ca sigur, îi va aduce moartea în scurt timp, Spiridonov vede în transplantul revoluționar singura sa șansă la viață, într-un nou corp.

Citește și: Celule caneroase depistate în timp real

În ce constă un transplant de cap uman

Doctorul Canavero a anunțat într-o conferință recentă că transplantul de cap urmează să fie realizat la finele anului 2017. Momentan, se străduiește să adune fonduri pentru această procedură controversată, denumită de el HEAVEN (acronimul pentru Head Anastomosis Venture with Cord Fusion), ale cărei costuri ajung la 18 milioane de dolari.

transplant de cap
Dr. Sergio Canavero. FOTO: dailymail.co.uk

Intervenția va dura două zile, conform spuselor medicului, iar aceasta va consta, în primă fază, în răcirea creierului pacientului la -15 grade Celsius, astfel încât țesutul nervos să nu aibă de suferit în lipsa oxigenului. Mai apoi, pacientul și donatorul vor fi supuși unei proceduri de îndepărtare a capului, iar medicul va efectua, în cele din urmă, transplantul. Acesta trebuie să aibă în vedere fuziunea perfectă a corzilor spinale cu mușchii și vasele de sânge. Ulterior, pacientului îi va fi indusă coma pe o perioadă de 30 de zile, pentru a favoriza vindecarea și a preveni mișcările bruște, care pot compromite rezultatele pozitive urmărite.

Descoperă cum a reușit artistul și omul de știință italian Salvatore Iaconesi să își ia alături sute de oameni, profesioniști sau doar voluntari, în lupta cu cancerul cerebral cu care a fost diagnosticat.

Valery Spiridonov, pacientul supus unui transplant de cap: motivele deciziei

Spiridonov susține că nu neapărat dorința de a fi o persoană normală l-a motivat să ia decizia de a fi supus acestei intervenții de amploare. El spune că această procedură va bifa intrarea într-o nouă etapă a medicinei, una în care persoanele vârstnice ar putea să-și prelungească viața cu ani buni, iar suferinzii de boli neurologice severe și-ar putea recăpăta sănătatea.

transplant de cap
Valery Spiridonov, pacientul care urmează să fie supus unui transplant de cap. FOTO: YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images

Iată ce declara Valery într-un interviu pentru International Busines Times în urmă cu un an:

„Dacă totul decurge conform planului, boala de care sufăr nu îmi va mai pune piedici și voi fi mult mai fericit. Nu mă înțelegeți greșit, nu mă încântă ideea de a fi pe masa de operație. Da, am o boală care în multe cazuri este fatală, dar rolul meu în acest proiect nu este neapărat cel de pacient. În primul rând, mă consider un om de știință, așadar voi contribui la binele omenirii prin ceea ce voi face. Dacă nu eram 99% sigur că operația nu va fi un succes, nu m-aș fi băgat în asta.”

Pe de altă parte, Hunt Batjer, președintele ales al Asociației Americane a Chirurgilor Neurologi, este de părere că acest transplant de cap este o mare greșeală.

transplant de cap
Dr. Hunt Batjer. FOTO: bionews-tx.com

Chiar dacă operația va fi una reușită, el crede că pacientul se va confrunta cu reacții adverse extrem de severe.

„Nu doresc asta nimănui. Sincer, nu aș accepta niciodată să fiu supus unui transplant de cap, având în vedere că simptomele pot fi mult mai greu de suportat chiar și decât moartea”, a declarat el pentru CNN.

 

Rămâne de văzut dacă primul transplant de cap uman va fi realizat în cele din urmă, acest lucru depinzând în mare parte de fondurile strânse de Canavero și de factorii de decizie din domeniul medical, care își vor da sau nu acordul pentru această intervenție inovatoare.

Sursa: bigthink.com